Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska zachwyca niemal wszystkich turystów. Tradycyjna kuchnia Maroka to wspaniałe, pachnące aromatycznymi przyprawami zdrowe potrawy. Dania marokańskie – podobnie jak kultura i historia tego kraju - powstały w wyniku połączenia wielu

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko...

zewnętrznych wpływów. Poza kuchniami świata, które nadały smak przewodni marokańskim potrawom, m.in. kuchnią Arabów, pojawiają się potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Charakterystyka kuchni marokańskiej

Kuchnia marokańska charakteryzuje się obecnością składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: oliwki, cytrusy,oliwa z oliwek, orzechy, bakłażany, cukinie, pomidory i feta. Ponadto w kuchni marokańskiej zauważa się także wpływy kuchni żydowskiej, która uchodzi za dość pikantną i wyrazistą. Pełna jest ziół i przypraw, np.: cynamonu, suszonego imbiru, czosnku, kolendry i oregano. Wśród wpływów francuskich jest obecność aromatycznych przypraw, m.in.: szafran, kardamon, ziarna sezamowe, papryka i mięta. Maurowie do Maroka sprowadzili produkty z Andaluzji (oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła), natomiast Arabowie - przyprawy z Indonezji.
W kuchni marokańskiej powszechne zastosowanie znajdują daktyle, kasze, chleb oraz makaron. Według podań, makaron został wyprodukowany w celu wydłużenia przydatności do spożycia mąki, podczas podróży przez pustynię.

Potrawy kuchni marokańskiej

Dania główne kuchni Arabów bazują zazwyczaj na mięsie drobiowym, wołowinie lub jagnięcinie. Kuchnia marokańska posiada w swoich przepisach liczne dania na bazie warzyw duszonych, grillowanych i świeżych. Tadżin to podstawowa potrawa. W skład tadżinu wchodzi mięso duszone z warzywami. Wyróżnia się tadżiny z wołowiny, z kurczaka, z jagnięciny oraz z ryb, ale istnieją także tadżiny wegetariańskie. Inne specjały marokańskie to smaczna i pożywna zupa harira, której podstawą jest mięso, warzywa, przyprawy, a także niezwykle popularna i dodawana do wielu marokańskich potraw - ciecierzyca. Charakterystyczny w kuchni marokańskiej jest smak cytrynowy. Marokańczycy chętnie spożywają również ciasta i desery, których podstawą są bakalie, orzechy, syropy, a także owoce. Popularnym drinkiem jest atai, przyrządzany z zielonej herbaty z dodatkiem mięty i sporej ilości cukru.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia marokańska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia marokańska
Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnie świata

Kuchnia arabska

Kuchnia arabska

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki (...) się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska...

Kuchnie świata

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

pokrojonych owoców i lodu). Kuchnia marokańska wyróżnia się popularnym na całym świecie kuskusem, ale nie jest to jedyne danie godne uwagi. Warto spróbować także hariry (gęstej zupy na bazie pomidorów, do której można...

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.