Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska zachwyca niemal wszystkich turystów. Tradycyjna kuchnia Maroka to wspaniałe, pachnące aromatycznymi przyprawami zdrowe potrawy. Dania marokańskie – podobnie jak kultura i historia tego kraju - powstały w wyniku połączenia wielu

Smaki Maroko
Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa...

zobacz galerię

zewnętrznych wpływów. Poza kuchniami świata, które nadały smak przewodni marokańskim potrawom, m.in. kuchnią Arabów, pojawiają się potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

1. Charakterystyka kuchni marokańskiej

Kuchnia marokańska charakteryzuje się obecnością składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: oliwki, cytrusy,oliwa z oliwek, orzechy, bakłażany, cukinie, pomidory i feta. Ponadto w kuchni marokańskiej zauważa się także wpływy kuchni żydowskiej, która uchodzi za dość pikantną i wyrazistą. Pełna jest ziół i przypraw, np.: cynamonu, suszonego imbiru, czosnku, kolendry i oregano. Wśród wpływów francuskich jest obecność aromatycznych przypraw, m.in.: szafran, kardamon, ziarna sezamowe, papryka i mięta. Maurowie do Maroka sprowadzili produkty z Andaluzji (oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła), natomiast Arabowie - przyprawy z Indonezji.
W kuchni marokańskiej powszechne zastosowanie znajdują daktyle, kasze, chleb oraz makaron. Według podań, makaron został wyprodukowany w celu wydłużenia przydatności do spożycia mąki, podczas podróży przez pustynię.

2. Potrawy kuchni marokańskiej

Dania główne kuchni Arabów bazują zazwyczaj na mięsie drobiowym, wołowinie lub jagnięcinie. Kuchnia marokańska posiada w swoich przepisach liczne dania na bazie warzyw duszonych, grillowanych i świeżych. Tadżin to podstawowa potrawa. W skład tadżinu wchodzi mięso duszone z warzywami. Wyróżnia się tadżiny z wołowiny, z kurczaka, z jagnięciny oraz z ryb, ale istnieją także tadżiny wegetariańskie. Inne specjały marokańskie to smaczna i pożywna zupa harira, której podstawą jest mięso, warzywa, przyprawy, a także niezwykle popularna i dodawana do wielu marokańskich potraw - ciecierzyca. Charakterystyczny w kuchni marokańskiej jest smak cytrynowy. Marokańczycy chętnie spożywają również ciasta i desery, których podstawą są bakalie, orzechy, syropy, a także owoce. Popularnym drinkiem jest atai, przyrządzany z zielonej herbaty z dodatkiem mięty i sporej ilości cukru.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.