Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest bardzo podobna do kuchni polskiej. Jest dość tłusta, a dania są ubogie w świeże warzywa. Wiele niemieckich potraw stanowią typowo mięsne dania. Słodko-kwaśne potrawy niemieckie jednak znacznie różnią się od naszych rodzimych, tradycyjnych dań. Warto również pamiętać, iż kraj ten to także wspaniałe niemieckie piwo oraz znane na całym świecie wyśmienite ciasta i desery.

Charakterystyka kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka ma trzy główne, najbardziej charakterystyczne cechy:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • połączenie smaku słodkiego z kwaśnym – jedna z bardziej popularnych potraw niemieckich, sauerbraten, łączy w sobie kwaśny smak marynaty ze słodkim sosem;
  • ziemniaki stanowią częsty dodatek do niemieckich potraw – są serwowane do naleśników, sałatek i knedli;
  • kiełbasy i mięsa to niemiecka duma narodowa – kiełbasy w Niemczech mają ponad tysiąc odmian.

Kuchnia niemiecka to tak naprawdę zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z obszaru Niemiec. Wbrew obiegowym opiniom jest ona bogata w charakterystyczne dania. Różnorodność kulinarna Niemiec wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa do potraw z mięsa wieprzowego, kapusty i ziemniaków. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie.

W zależności od regionu Niemiec, zwyczaje kulinarne są bardzo zróżnicowane. Na zachodzie kraju, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii dużą rolę w komponowaniu posiłków odgrywają warzywa, a na południu kraju, na przykład w Bawarii, potrawy są bardziej kaloryczne. Wiele typowych niemieckich dań to potrawy mięsne, w związku z tym kuchnię niemiecką uważa się za „ciężką”. Potrawy niemieckie charakteryzuje duża kaloryczność, a zarazem pożywność. Niemcy słyną z zamiłowania do tłustych posiłków, choć nie brak u nich również wielbicieli świeżych warzyw i sałatek.

Tradycyjne potrawy niemieckie

Do narodowych potraw niemieckich zalicza się: zupę z węgorza na rosole wołowym oraz golonkę z kapustą lub grochem puree. Sauerbraten to tradycyjna niemiecka potrawa przyrządzana z mięsa, zazwyczaj wołowiny, chociaż zgodnie z tradycją powinna być konina. Mięso marynuje się przez kilka dni, najpierw w kwaśnej zalewie z octu, wina, wody i przypraw, do których należą: gałka muszkatołowa, pieprz, liść laurowy. Marynaty przygotowywuje sie w pojemnikach ze szkła, kamionki lub plastiku, nigdy metalu. Po wyjęciu z marynaty dusi się je w przykrytym garnku przez kilka godzin. Po duszeniu, zalewę wykorzystuje się do zrobienia sosu. Zagęszcza się ją pokruszonym piernikiem, mąką lub kwaśną śmietaną. Aby osłodzić kwaśny sos, dodaje się do niego brązowy cukier i rodzynki.

Tradycyjna potrawa niemiecka to także sałatka z ziemniaków. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się, aż zmiękną. Następnie odstawia się je do ostygnięcia. W tym czasie smaży się boczek do momentu, aż stanie się chrupki. Potem dodaje się cebulę, ocet, cukier, sól i pieprz. Po koniec smażenia dodaje się ziemniaki i natkę pietruszki. Przyrządzającpotrawy kuchni niemieckiej, należy pamiętać, że nie jest to do końca zdrowe jedzenie. Jeśli lubimy słodko-kwaśne, mięsne potrawy niemieckie, starajmy się wybierać chude mięso i nie dodawać do niego tłuszczu.

Tradycyjnym napojem Niemiec jest piwo. Zgodnie z prawem bawarskim, aby piwo mogło być piwem, musi zostać wyprodukowane z następujących czterech składników: wody, ziarna, chmielu i drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, co pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu tego chmielowego napoju. Najpopularniejszym gatunkiem jest tradycyjny Pilsner, z kolei w południowych Niemczech produkowane jest pszeniczne piwo Weizenbier – jasne i ciemne, natomiast w pobliżu Kolonii, na zachodzie kraju, produkowany jest gatunek piwa zwany Altbier. Niemcy uwielbiają jedzenie w dużym gronie i biesiady. Największą biesiadą niemiecką jest Oktoberfest – święto piwa, podczas którego ten złocisty trunek leje się strumieniami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia niemiecka
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia niemiecka
Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Kuchnie świata

Kuchnia rosyjska

oraz niemiecka. Kuchnia Rosji słynie przede wszystkim z kawioru, który jest pozyskiwany z ryby bieługi oraz łososia. Dania rosyjskie to także dziczyzna (...) Współczesna rosyjska kuchnia jest pełna aromatów,...

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia turecka

Tureckie przysmaki

Tureckie przysmaki

Popularna nie tylko w kuchni tureckiej, również ormiańskiej, bułgarskiej - baklava jest tradycyjnym deserem z ciasta francuskiego przełożona orzechami z dodatkiem miodu.