Kuchnia polska kontra kuchnia portugalska

Szaleństwo Euro 2016 trwa! Dziś decydujące starcie Polaków z Portugalczykami. Z tej okazji postanowiliśmy przetestować najzdrowsze potrawy narodowe Polski i Portugalii, oraz sprawdzić czy nie tylko na boisku, ale i w kuchni jesteśmy silnym przeciwnikiem.

Kuchnia polska

Nie oszukujmy się, tradycyjna polska kuchnia do najzdrowszych nie należy, choć winą za ten stan rzeczy często powinniśmy obarczyć nie samą potrawę, a sposób jej przygotowania i dodatki.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Smażenie na głębokim tłuszczu, zabielanie zupy śmietaną, przegotowywanie potraw, duże ilości cukru i soli – to tylko niektóre z grzechów żywieniowych Polaków.

Kiedy już przygotowujemy obiad zwróćmy uwagę na to, czy przypadkiem nie dodaliśmy czegoś, co popsuje cały zdrowotny efekt.

Rocznie Polacy zjadają 72 litrów zupy. Wśród najzdrowszych na wyróżnienie zasługuje czerwony barszcz. Czy wiesz, że witaminy i składniki mineralne, które zawarte są w burakach rozpuszczają się w wodzie? Dlatego lepiej jeść je surowe, albo właśnie w zupie.

Buraki to bogactwo kwasu foliowego, dlatego warto, aby znalazły się w diecie kobiet w ciąży, co warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Warzywa te polecane są także kobietom w okresie menopauzy – łagodzą uderzenia gorąca i powracające migreny.

Ponadto, buraki normują poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają anemii, a dzięki betaninom – naturalnym antyutleniaczom, należą do warzyw, które najskuteczniej zwalczają raka.

Czym byłaby polska kuchnia bez pierogów? Z mięsem, ziemniakami i serem, kaszą, ze szpinakiem, a może z owocami? Sposobów na przyrządzenie pierogów jest mnóstwo, jednak my najbardziej polecamy drożdżowe pierogi np. ze szpinakiem i fetą lub kaszą gryczaną, która nie zakwasza organizmu, a ponadto nie zawiera glutenu, zatem mogą ją jeść osoby z celiakią.

I na koniec, by tradycji stało się za dość - danie główne: bigos. Kapusta uchodzi za bardzo ciężkostrawną. Niesłusznie – sama w sobie nie przysporzy nam problemów trawiennych. Za ten stan rzeczy odpowiada przede wszystkim towarzystwo golonki, kiełbasy czy boczku w bigosie.

Lepiej zrezygnować z mięsa w towarzystwie kapusty. Warzywo doskonale wpływa na stawy i kości, leczy kaca i anemię, ponadto zawarte w niej związki pozwolą nam na uzyskanie lśniących włosów i mocnych paznokci.

Kuchnia portugalska

Portugalia słynie z dość dobrze rozwiniętego przemysłu rybnego – jest to kraj o najwyższym w Europie współczynniku spożycia ryb i owoców morza na mieszkańca.

Ryby podaje się tam w najróżniejszych wersjach: grillowane, smażone, duszone, gotowane czy opalane. Ulubioną rybą Portugalczyków jest dorsz, którego w tamtym kraju można przyrządzić przynajmniej na 365 sposobów.

Spośród najpopularniejszych metod na przygotowanie dorsza, na wyróżnienie zasługuje bacalhau á gomes de sá, czyli dorsz pieczony w żaroodpornym naczyniu, podawany z bardzo cienko krojonymi ziemniakami, cebulą, jajkiem na twardo i czarnymi oliwkami.

Takie połączenie jest dość często stosowane w kuchni portugalskiej, ponieważ w jednym posiłku dostarczamy niezbędnych witamin i składników mineralnych.

  • Dorsz obniża ciśnienie i wzmacnia serce. To także pokaźna dawka białka i selenu, który wzmacnia naszą odporność, a ponadto ryba ta jest cennym źródłem witamin z grupy B – niezbędnych do prawidłowej pracy systemu nerwowego.
  • Ziemniaki, to przede wszystkim kopalnia potasu. Chronią nasz organizm przed gromadzeniem się złogów i powstawaniem kamieni zarówno żółciowych, jak i nerkowych.
  • Jajka zawierają beta-karoten i luteinę, dzięki czemu poprawiają widzenie, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, a także chronią organizm przed przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Warto, aby znalazły się w naszej diecie latem, ponieważ podczas upałów nietrudno o udar cieplny.
  • Czarne oliwki wspomagają trawienie i łagodzą migreny. Zawierają kwasy omega-3, które chronią serce przed chorobami oraz wzmacniają pracę mózgu, polepszają pamięć i koncentrację.

Ci, którzy nie przepadają za rybami, być może skuszą się na alcatra – wołowinę marynowaną w czerwonym winie i czosnku, która następnie jest pieczona.

Daniem, które warto spróbować będąc w Portugalii jest także zupa caldo verde z jarmużem (który zawiera moc antyoksydantów, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na raka prostaty, płuc i jelita grubego) i chorizo (chorizo) – tradycyjnej iberyjskiej kiełbasy produkowanej z wieprzowiny, z dodatkiem suszonej papryki.

Komentarze (1)
~wakan
~wakan ponad rok temu

tak naprawde portugalska kuchnia jest jedyna dobra poludniowa kuchnia obok tureckiej. nawalenie smietany wszedzie i to takiej bez smaku, nie jest juchnia, drodzy francuzi. makaron i lepsze ciasto do pizzy, nie robi kuchni, wlosi. grecka jest jak turecka, tylko tlustsza i w smaku mniej wyrafinowana. Portugalskie dani, przedewszystkim rybne to najlepsze co jadlem. Nasza kuchnia, jak odejdziemy od niemiecko-prlowskich dan, jest jedna z najlepszych na swiecie. Musimy tylko nauczyc sie nasze dania lepiej sprzedawac i gwarantowac stala jakosc.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnie świata
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnie świata
Kuchnie świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

karty kuszą różnymi smakołykami. Nie wiesz, co zamawiać na mieście? Podpowiadamy, które dania z różnych kuchni są najzdrowsze. Kuchnia włoska Pasta (...) , pizza i pyszne desery - z tego słynie kuchnia włoska. Niestety,...

Kuchnie świata

Pomysł na obiad - kubański arroz congri

Pomysł na obiad - kubański arroz congri

Kuchnia kubańska nie jest zbyt dobrze znana. Właściwie pierwsze co przychodzi nam na myśl, jeśli chodzi o kulinarne tradycje tej wyspy to mojito. My

Kuchnie świata

Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie kraje, a mianowicie Węgry i Austria. Najpopularniejsze

Kuchnie świata

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska wyróżnia się różnorodnością smaków i jest idealną propozycją dla miłośników potraw klasycznych, opartych na długoletnich recepturach (...) wręcz kultowe, takie jak Gospoda u Kalicha, gdzie ponoć na piwo przybywał sam wojak...

Kuchnie świata

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska to przede wszystkim proste, aczkolwiek sycące dania. Tradycyjne potrawy, mimo że są dość tłuste, zawierają dużo warzyw i owoców (...) . Kuchnia holenderska charakteryzuje się również obecnością egzotycznych...

Kuchnie świata

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska uznawana jest za jedną z najlepszych kuchni świata. Długo pielęgnowanym zwyczajem w wielu krajach Europy było sprowadzanie (...) francuskich szefów kuchni, którzy gotowali na królewskich dworach. To...

Kuchnie świata

Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka jest inspirowana upodobaniami kulinarnymi wielu narodowości, przede wszystkim włoskimi, węgierskimi, polskimi i czeskimi (...) . Najpopularniejsze potrawy austriackie to zupy i kiełbaski. Kuchnia Austrii...

Kuchnie świata

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska ukształtowała się w wyniku połączenia kuchni śródziemnomorskiej z tradycjami żywienia mieszkańców pustyni. Dieta śródziemnomorska (...) jest znana na całym świecie miłośnikom smacznego i zdrowego jedzenia. Kuchnia...

Kuchnie świata

Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska i tradycyjne potrawy Czarnego Lądu to, wbrew pozorom, dość rozległy i niejednoznaczny temat. Warto zaznaczyć, że nie ma typowej (...) potrawy. Wybierając się do Afryki, warto pamiętać, iż dania afrykańskie często są...