Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska należy do jednej z najzdrowszych kuchni europejskich, ponieważ większość jej potraw obfituje w duże ilości ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, aromatycznych ziół i przypraw, a także bogatych w polifenole win (głównie porto, madera). Mimo iż dania portugalskie są zazwyczaj łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne, cieszą się małą popularnością poza granicami kraju w porównaniu do kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. Warto zatem dowiedzieć się czegoś więcej na temat kuchni portugalskiej proponującej zdrowe pożywienia.

Co warto wiedzieć o błonniku?

Charakterystyka kuchni portugalskiej

Podstawą menu Portugalczyków stanowią pożywne dania rybne. Suszony

Tradycyjna kuchnia portugalska

Tradycyjne portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym pastel de nata.

i solony dorsz to narodowa portugalska potrawa zwana bacalhau, która może być przygotowana na wiele sposobów. Inna popularnapotrawa z dorsza to krokiety zwane pasteis de bacalhau. Oprócz tej ryby, Portugalczycy uwielbiają grillowane sardynki, tuńczyka i solę. Chętnie spożywają różnego rodzaju mięsa (jagnięcinę, wołowinę, baraninę, drób), które najczęściej podawane są z ostrymi sosami lub dodatkiem czosnkui oliwy z oliwek.

Do wędlin cieszących się szczególnym uznaniem należy presunto, czyli wędzona szynka. Popularna jest także pikantna kiełbasa zwana chourico. Portugalczycy bardzo często sięgają po ostre i aromatyczne sery, głównie owcze lub kozie, które podaje się jako przystawkę lub deser. We współczesnej kuchni portugalskiej korzysta się ze stosunkowo dużej ilości indyjskich przypraw, takich jak cynamon, curry, szafran czy kolendra. Zestawienie octu, oliwy i mielonej papryki jest powszechnie stosowanym dodatkiem do potraw.

Najpopularniejszą zupą jest tzw. zielona zupa (caldo verde), przygotowana z włoskiej kapusty, z niewielkim dodatkiem pomidorów, oliwy z oliwek i kiełbasy. Często gotowana jest także tzw. zupa z kamienia, przyrządzana z warzyw, fasoli i mięsa. Jako dodatku do różnych dań używa się czerwonej papryczki strączkowej. Ulubioną metodą przyrządzania potraw wśród Portugalczyków jest gotowanie, a najważniejszym posiłkiem dnia (podobnie jak dla Włochów) - kolacja. Poza tym Portugalczycy często piją dość mocne wina portugalskie (głównie maderę i porto).

Desery i przekąski kuchni portugalskiej

Na portugalskich stołach zazwyczaj stawiane są bardzo słodkie desery, które często posypywane są cynamonem. Najsłynniejszy z nich to arroz doze, czyli ryżowy pudding pachnący wanilią. Portugalczycy uwielbiają także tarty, np. z nadzieniem owocowym lub budyniowym (pastel de nata). Jako przekąskę serwuje się pyszne salgados, czyli pikantne paszteciki. Każdy posiłek musi skończyć się podaniem owoców, kawy i słodkości. Kawa w Portugalii cieszy się dużym uznaniem. Powinna być mała, mocna i aromatyczna. Po jej wypiciu często sięga się po słodycze!

Kawę najlepiej spożywać z pastéis de nata (malutkie babeczki z jajeczno-waniliowym kremem, obowiązkowo posypane świeżo zmielonym cynamonem) lub dla odmiany z pastéis de feijao (babeczki z kremem fasolowym). Każdy turysta powinien spróbować pudim flan (pudding oblany karmelowym sosem). Równie sławnym deserem jest mousse de chocolate, czyli mus czekoladowy. Różnorodność deserów, ciast, tortów, ciasteczek jest w Portugalii ogromna.

Dania portugalskie są proste i mało zróżnicowane, lecz bardzo pożywne. Portugalczycy najczęściej sięgają po zdrowe jedzenie, dlatego warto jak najczęściej korzystać z przepisów kulinarnych tej kuchni, które mogą być doskonałą inspiracją dla polskich kucharzy.

Komentarze (4)
~Marcin
~Marcin ponad rok temu

@Redakcja: Takie pisanie że kuchnia włoska,portugalska czy inne
śródziemnomorskie to jest wprowadzanie ludzi w błąd.Z jednej strony mają
oliwę z oliwek,a z drugiej strony mają dużo przystawek z ciastkami czy
innymi słodyczami.Z jednej strony owoce morza,a z drugiej picie wina w
hurtowych niemal ilościach.Kuchnia to tylko teoria,w praktyce zarówno
Włosi,Portugalczycy czy Hiszpanie nie odzywiają się chyba zbyt zdrowo.A
mówienie że polska kuchnia jest niezdrowa to też co najmniej
nieporozumienie.Mamy najwięcej zdrowych zup na świecie.mnóstwo
sałatek,potraw gotowanych a co z tego że schabowy i ziemniaki? A ile jemy
tego schabowego 5 razy czy raz dziennie? To jest odwracanie kota
ogonem.Polacy są jednym z najszczuplejszych narodów Europy,chyba to o
czymś świadczy prawda? A południowcy sami brzuchaci,nie wspominając
o zaniedbanych kobietach i jedzeniu do późna w nocy.

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja ponad rok temu

@~taktoja Poniżej odpowiedź dietetyka, Anety Kościołek:
"Dostępność warzyw i owoców bogatych we flawonoidy sprawia, że dania kuchni portuglaskiej są zdrowsze w porównaniu do kuchni polskiej czy bardzo tłustej rosyjskiej. Makaron nie jest niezdrowym produktem, jeżeli spożywamy go z umiarem. Jest źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, a wyprodukowany z mąki pełnoziarnistej zawiera dość dużo błonnika. Ponadto w kuchni portugalskiej używa się oliwę z oliwek, która jest źródłem prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych."

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia portugalska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia portugalska
Kuchnie świata

Kuchnia polska kontra kuchnia portugalska

Kuchnia polska kontra kuchnia portugalska

paznokci. Kuchnia portugalska Portugalia słynie z dość dobrze rozwiniętego przemysłu rybnego - jest to kraj o najwyższym w Europie współczynniku (...) Polski i Portugalii, oraz sprawdzić czy nie tylko na boisku, ale...

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.