Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie kraje, a mianowicie Węgry i Austria. Najpopularniejsze w tym kraju są dania mięsne, głównie z wieprzowiny oraz drobiu, które często podawane są z kapustą i ziemniakami. Mimo że ryżu nie uprawia się na Słowacji, jest on powszechnie używany w daniach słowackich, które serwowane są zarówno w domach, jak i restauracjach. Słowackie zupy najczęściej przygotowywane są z fasoli, kukurydzy, soczewicy.

1. Słowackie dania

Typowe słowackie śniadanie składa się z chleba (najczęściej żytniego) z masłem. Jako dodatek do pieczywa podaje się - podobnie jak w Polsce - szynkę, salami, kiełbaski, sery, gotowane lub smażone jaja. Chętnie też spożywane są lekkostrawne dżemy lub odżywcze miody. Pieczywo chętnie jest również konsumowane jako dodatek do zup. Główny posiłek dnia stanowi obiad, który składa się z zupy i dania głównego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Potrawy kuchni słowackiej
Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z...

zobacz galerię

Wieprzowina, wołowina i kurczak to trzy rodzaje najczęściej spożywanych mięs na Słowacji. Mięso dzikich zwierząt, takich jak króliki i dziczyzna, są podawane głównie w słowackich restauracjach.

Tradycyjne dania kuchni słowackiej

Słowackie tradycyjne menu zawiera unikatowe dania, takie jak:

  • bryndzové halušky – drobne kluseczki z ziemniaków przecierane przez sito, podawane z bryndzą (ser z mleka owczego), z roztopioną słoniną i skwarkami,
  • zemiakové placky – placki ziemniaczane smażone w oleju z czosnkiem i mąką,
  • granadír – makaron z ziemniakami,
  • smażony ser – ser smażony w bułce tartej,
  • schnitzel – sznycel,
  • lokse – placek ziemniaczany,
  • ser liptowski – miękki ser wytwarzany z owczego mleka, przypominający bryndzę, nadaje się do smarowania,
  • langosz – placek z mąki pszennej, drożdży, gotowanych tłuczonych ziemniaków i mleka, smażony na głębokim oleju, podawany najczęściej z masłem czosnkowym i śmietaną.

Słodkie posiłki w kuchni słowackiej obejmują w szczególności następujące dania:

  • dolky - mniejsze i grubsze naleśniki,
  • nákyp Ryzovy – słodkie ciasto,
  • zemlovka – biały chleb pieczony z owocami,
  • buchty parene – kluski gotowane na parze z dżemem,
  • rezance Siroke – makarony,
  • sisky – smażone pierogi.

Tradycyjne zupy słowackie, to:

  • kapustnica – zupa z kapustą i wędzoną kiełbasą wieprzową,
  • zupa fasolowa – orzechy i różne warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka,
  • zupa czosnkowa – zwykle gotowana w bulionie z kurczaka,
  • zupa gulaszowa – gotowana przy użyciu wołowiny, papryki, majeranku i ziemniaków,
  • żur – zakwaszana zupa mączna, bywa zabielana mlekiem.

Podczas wizyty na Słowacji warto spróbować:

  • bryndzy – specjalnego rodzaju sera z mleka owczego w tradycyjnej słowackiej kuchni,
  • innych serów (parenica, ostiepok, korbacik),
  • klobasy – kiełbasy z wieprzowiny z solą, czosnkiem (cesnak) i pieprzem,
  • dań z ryb – pstrąga i karpia.

Słowacy do dań lubią spożywać różnego rodzaju piwa. Oprócz nich, na Słowacji popularne są również wina i śliwowica.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!