Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie kraje, a mianowicie Węgry i Austria. Najpopularniejsze w tym kraju są dania mięsne, głównie z wieprzowiny oraz drobiu, które często podawane są z kapustą i ziemniakami. Mimo że ryżu nie uprawia się na Słowacji, jest on powszechnie używany w daniach słowackich, które serwowane są zarówno w domach, jak i restauracjach. Słowackie zupy najczęściej przygotowywane są z fasoli, kukurydzy, soczewicy.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Słowackie dania

Typowe słowackie śniadanie składa się z chleba (najczęściej żytniego) z masłem. Jako dodatek do pieczywa podaje się - podobnie jak w Polsce - szynkę, salami, kiełbaski, sery, gotowane lub smażone jaja. Chętnie też spożywane są lekkostrawne dżemy lub odżywcze miody. Pieczywo chętnie jest również konsumowane jako dodatek do zup. Główny posiłek dnia stanowi obiad, który składa się z zupy i dania głównego.

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek...

Wieprzowina, wołowina i kurczak to trzy rodzaje najczęściej spożywanych mięs na Słowacji. Mięso dzikich zwierząt, takich jak króliki i dziczyzna, są podawane głównie w słowackich restauracjach.

Tradycyjne dania kuchni słowackiej

Słowackie tradycyjne menu zawiera unikatowe dania, takie jak:

  • bryndzové halušky – drobne kluseczki z ziemniaków przecierane przez sito, podawane z bryndzą (ser z mleka owczego), z roztopioną słoniną i skwarkami,
  • zemiakové placky – placki ziemniaczane smażone w oleju z czosnkiem i mąką,
  • granadír – makaron z ziemniakami,
  • smażony ser – ser smażony w bułce tartej,
  • schnitzel – sznycel,
  • lokse – placek ziemniaczany,
  • ser liptowski – miękki ser wytwarzany z owczego mleka, przypominający bryndzę, nadaje się do smarowania,
  • langosz – placek z mąki pszennej, drożdży, gotowanych tłuczonych ziemniaków i mleka, smażony na głębokim oleju, podawany najczęściej z masłem czosnkowym i śmietaną.

Słodkie posiłki w kuchni słowackiej obejmują w szczególności następujące dania:

  • dolky - mniejsze i grubsze naleśniki,
  • nákyp Ryzovy – słodkie ciasto,
  • zemlovka – biały chleb pieczony z owocami,
  • buchty parene – kluski gotowane na parze z dżemem,
  • rezance Siroke – makarony,
  • sisky – smażone pierogi.

Tradycyjne zupy słowackie, to:

  • kapustnica – zupa z kapustą i wędzoną kiełbasą wieprzową,
  • zupa fasolowa – orzechy i różne warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka,
  • zupa czosnkowa – zwykle gotowana w bulionie z kurczaka,
  • zupa gulaszowa – gotowana przy użyciu wołowiny, papryki, majeranku i ziemniaków,
  • żur – zakwaszana zupa mączna, bywa zabielana mlekiem.

Podczas wizyty na Słowacji warto spróbować:

  • bryndzy – specjalnego rodzaju sera z mleka owczego w tradycyjnej słowackiej kuchni,
  • innych serów (parenica, ostiepok, korbacik),
  • klobasy – kiełbasy z wieprzowiny z solą, czosnkiem (cesnak) i pieprzem,
  • dań z ryb – pstrąga i karpia.

Słowacy do dań lubią spożywać różnego rodzaju piwa. Oprócz nich, na Słowacji popularne są również wina i śliwowica.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia słowacka
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia żydowska

Bogactwo kuchni żydowskiej

Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.

Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej paście szpinak jest pysznym i nadającym charakter składnikiem, który przypadnie do gustu każdemu.