Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to bogactwo przypraw i różnorodność smaków, które sprawiają, że jej popularność wciąż rośnie. W europejskiej świadomości królem wśród potraw charakterystycznych dla kuchni Turcji jest z pewnością turecki kebab, tuż za nim mieści się słodka chałwa. Tymczasem regionalne dania tureckie, lokalne smakołyki i charakterystyczne aromaty wciąż nie zostają doceniane. Kuchnia Turcji czerpie swoje inspiracje z tradycji. Wiele potraw tureckich nawiązuje do smaków z czasów istnienia Imperium Osmańskiego.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Krótka historia kuchni tureckiej

Żeby poznać genezę kuchni tureckiej, musimy cofnąć się w czasie do istnienia Imperium Osmańskiego. To właśnie ono zadecydowało o współczesnym smaku tej kuchni. Imperium Osmańskie (XIV-XX wiek) obejmowało teren Azji Mniejszej, dokładniej większą część dzisiejszej Turcji, obszar południowo-zachodniej Azji, północną Afrykę i południowo-wschodnią Europę.

Pałac Topkapi, w którym mieszkali osmańscy sułtanowie i w którym zatrudniano najlepszych kucharzy, był wyrocznią dobrego smaku. Ekspansywność narodu tureckiego spowodowała, że w kuchni europejskiej możemy dostrzec smaki tureckie i odwrotnie – również Turcy czerpali z kuchni innych krajów. Potrawy tureckie bazują na przyprawach kuchni śródziemnomorskiej. To dlatego są one bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy.

Przykładowe dania tureckie

Podstawą kuchni tureckiej są proste połączenia smakowe i składniki dobrej jakości. Dania są przyrządzane z owoców, warzyw, świeżego mięsa (dominują jagnięcina i baranina) i aromatycznych przypraw (papryka, chili, świeże zioła, np. mięta, pietruszka, przyprawy korzenne, m.in. cynamon). Kebab jest przykładem potrawy tureckiej, która zadomowiła się w wielu krajach.

  • Śniadanie, czyli kahvalti

Typowe śniadanie tureckie jest dość skromne, choć smaczne. Składają się na nie: chleb, sery, miód, oliwki i świeże warzywa. Wśród serów dominują owcze: beyaz peynir (przypominający fetę) i kasar (ser żółty).

  • Przystawka, czyli meze

Kuchnia turecka na przystawki proponuje niezbyt wymyślne sałatki ze świeżych warzyw, ser zapiekany z warzywami, tureckie placki z farszami.

  • Obiad, czyli ogle yemei

Tuż przed obiadem podawane są przystawki i zupy (corba). Zupy gotowane są na samych warzywach lub na warzywach i mięsie. Popularne są: zupa pomidorowa, rybna, z zielonego groszku. Danie główne składa się z mięsa, warzyw i ryżu. Przepisy kuchni tureckiej są bogate w porady, np. jak zrobić ryż z pomidorami, ryż z mięsem jagnięcym duszonym w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji. Kebab to ulubiona potrawa Turków, traktowana jest też jako przystawka. Kofte to kolejne popularne danie. Są to pulpeciki z mięsa podawane z chlebkiem pita, ryżem lub ziemniakami i warzywami. Do wszystkich dań dodawana jest sałatka z oliwkami i oliwą z oliwek.

  • Deser

Kuchnia turecka zna przepisy na wspaniałe łakocie. Chałwa, kandyzowane owoce, kolorowe pudrowe galaretki to tylko mała cząstka słodyczy, którymi kuszą stragany w Turcji. Desery tureckie daje się podzielić na dwa główne rodzaje – desery mleczne oraz słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów zaliczają się m.in.: baklava, kadayifi, helva, lokum, kurabiyesi oraz ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia turecka
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia turecka
Kuchnia turecka

Tureckie przysmaki

Tureckie przysmaki

Popularna nie tylko w kuchni tureckiej, również ormiańskiej, bułgarskiej - baklava jest tradycyjnym deserem z ciasta francuskiego przełożona orzechami z dodatkiem miodu.

Kuchnie świata

Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska jest bardzo smaczna i urozmaicona. Jest jedną z typowych kuchni bałkańskich, na którą wpływ wywarły kuchnia turecka i kuchnia (...) kulinarnych tego kraju. Na dania...

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnie świata

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Potrawy ukraińskie zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy (...) znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania...

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.