Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni europejskich. Dania węgierskie w większości przypadków znacznie różnią się od tradycyjnych dań krajów sąsiadujących. Kuchnia Węgier to przede wszystkim upodobanie do pomidorów oraz ostrej papryki. Najbardziej charakterystyczne węgierskie potrawy to zupy rybne i gęste gulasze, chociaż na całym świecie ceni się również węgierski alkohol. Wybierając się do tego kraju, warto pamiętać, że w kwestiach kulinarnych ma on do zaoferowania więcej niż tylko placki po węgiersku.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Charakterystyka kuchni węgierskiej

Kuchnia węgierska w Polsce jest bardzo popularna i lubiana. Niestety, zainteresowanie często ogranicza się jedynie do kilku najbardziej znanych potraw – gulaszu, paprykarza czy leczo. Tymczasem kuchnia węgierska charakteryzuje się ogromną różnorodnością i bogactwem dań.

Bogactwo węgierskich smaków

Podstawowym dodatkiem kuchni węgierskiej jest papryka. Węgrzy dodają ją niemal do wszystkiego, m.in do leczo, gulaszu, zupy rybnej, paprikás.

Podstawową, szeroko wykorzystywaną przyprawą jest papryka, której Węgrzy znają ponad 1000 odmian. Zwykle do dań dodaje się paprykę łagodną, choć najostrzejsze potrawy przyprawia się ostrą papryką czereśniową. Oprócz tej przyprawy, Węgrzy najczęściej w sztuce kulinarnej wykorzystują wołowinę, cielęcinę, cebulę oraz wcześniej wspomniane pomidory.

Smaczna kuchnia węgierska słynie także ze słodkowodnych ryb oraz gęstych, bogato doprawianych zup rybnych. Najpopularniejsze w Polsce specjały kuchni węgierskiej to porkolt, gulasz, paprykarz, fokań, bogracz (zupa gulaszowa), ragout z papryką, kluski, knedle i zacierki.

Tradycyjne dania kuchni węgierskiej to różnego rodzaju gulasze. Przyrządza się je, dusząc w gęstym sosie obsmażone kawałki mięsa z warzywami – przede wszystkim z papryką, dużą ilością cebuli i ziemniakami. Do gulaszu wykorzystuje się mięso wołowe, wieprzowe, baraninę i dziczyznę. Mniej popularny jest drób. Śniadanie na Węgrzech to zazwyczaj kanapki z pieczywa i wędliny, z których najbardziej lubianą jest salami. Do tego mocna kawa parzona w ekspresie lub przyrządzana po turecku. Obiad to najczęściej dania mięsne z galuszkami, czyli lanymi kluseczkami. Często na węgierskim stole pojawia się również halaszle – zupa z ryb słodkowodnych z papryką i cebulą.

Węgierski alkohol i desery

Tradycyjna kuchnia węgierska to nie tylko mięsa i zupy, ale również znakomite desery, wina i nalewki. Jednym z najpopularniejszych deserów węgierskich jest tort Dobosa. Składa się on z płatów biszkoptu przełożonego masą czekoladowo-orzechową, a jego wierzch zdobi szklista glazura. Charakterystyczne dla tej kuchni są również retes, czyli ruloniki ciasta nadziewanego białym serem z dodatkiem rodzynek, wiśni, jabłek i orzechów włoskich. Znane są również tradycyjne węgierskie naleśniki nadziewane słodką masą orzechową i polewane sosem czekoladowym.

Węgry to również wyśmienite wina. Najpopularniejsze to Tokaj, Kadarka i Egri Bikavér, ale są również inne cenione na świecie wina węgierskie. Kolejny narodowy napój Węgrów to palinka, czyli wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Może to być gruszkówka lub morelówka. Dużą popularnością cieszy się także likier ziołowy. Kuchnia węgierska to kuchnia mocnych, ostrych smaków. Bardzo różni się od kuchni innych krajów europejskich i to stanowi jej urok.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia węgierska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia węgierska
Kuchnia węgierska

Bogactwo węgierskich smaków

Bogactwo węgierskich smaków

Podstawowym dodatkiem kuchni węgierskiej jest papryka. Węgrzy dodają ją niemal do wszystkiego, m.in do leczo, gulaszu, zupy rybnej, paprikás.

Kuchnia węgierska

Węgierska rewolucja w kuchni (WIDEO)

standardom. Powoli lecz z niesamowitym zapałem węgierska kuchnia nabiera kształtów i powraca do swoich korzeni. (...) Węgry to nie tylko papryka. Mniej więcej od 10 lat węgierscy smakosze i kucharze...

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.