Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska, tak jak niemal każda kuchnia orientalna, uznawana jest za bardzo zdrową. Potrawy wietnamskie to w wielu przypadkach potrawy wegetariańskie, preferowane przez buddystów. Dania kuchni Wietnamu to połączenie różnorodnych warzyw, ziół i mięs. Bardzo popularne są dania rybne bogate w tłuszcze omega-3, które poleca się szczególnie osobom dbającym o właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz tym, którzy zwracają uwagę na zdrowe odżywianie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Specyfika kuchni wietnamskiej

Kuchnia wietnamska jest bardzo smaczną alternatywą dla diet. Oprócz tego, że zawiera dużo ryb, bardzo niewiele w niej niezdrowych tłuszczów.

Tradycyjna kuchnia wietnamska
Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy...

zobacz galerię

Potrawy w kuchni wietnamskiej najczęsciej dusi się, gotuje w wodzie lub na parze.

Składniki i przyprawy wykorzystywane w kuchni wietnamskiej to przede wszystkim:

  • ryż, uprawiany na terenie całego kraju, wykorzystywany codziennie i niemal do wszystkich dań;
  • trawa cytrynowa, limonka lub palczatka cytrynowa;
  • mięsa: wieprzowina, wołowina, mięso z kurczaka;
  • krewetki;
  • świeże zioła - kolendra, bazylia i inne;
  • różne rodzaje ryb;
  • orzeszki ziemne - bardzo często dodawane do różnych potraw;
  • sos sojowy lub sos rybny - używane zamiast soli lub jako sosy do niemal każdej potrawy, stosowane także do marynowania mięs.

2. Kuchnia wietnamska w różnych regionach

Tak jak większość tradycyjnych kuchni narodowych, kuchnia wietnamska nie jest identyczna w każdym regionie kraju.

Północny Wietnam - używa się tutaj sosu sojowego, rybnego i z krewetek niemal do każdej potrawy, dużo się też smaży. Chili zastępuje się czarnym pieprzem. Potrawy wietnamskie z północy, w porównaniu do tych z innych rejonów świata, są mniej słodkie, a bardziej słone.

Środkowy Wietnam - kuchnia tego rejonu zawsze była pod wpływem kuchni królewskiej. Potrawy są bardziej skomplikowane i podawane w mniejszych porcjach. Mają zdecydowane kolory i smaki.

Południowy Wietnam - duży wpływ na tę kuchnię wywierają imigranci. Używa się tu dużo chili i słodkich dodatków do potraw (cukru, mleka kokosowego). To kuchnia bogata w owoce morza.

Nemy to chyba najbardziej popularne danie wietnamskie, w Polsce znane pod nazwą sajgonki. Farsz mięsny, warzywny, krewetkowy lub mieszany zawija się w papier ryżowy i smaży.

Farsz możesz zrobić z:

  • niewielkiej ilości usmażonego mięsa mielonego,
  • chińskich grzybków mun,
  • pieczarek,
  • gotowanej marchewki pokrojonej w paski,
  • makaronu sojowego,
  • kilku liści podsmażonej kapusty pekińskiej,
  • podsmażonej na złoto cebulki,
  • 2 łyżek sosu sojowego,
  • przypraw – soli, pieprzu i papryki.

Każdy plaster papieru ryżowego namocz w wodzie przed zawinięciem. Nakładaj łyżkę farszu na plastry i zwijaj je w niewielkie ruloniki. Pozostaw do wyschnięcia. Smaż na głębokim oleju lub oliwie.

Kurczak na ostro - aby dodać potrawie "wietnamski" smak, wystarczy zaopatrzyć się w kilka przypraw. Są to:

  • curry,
  • imbir zmielony,
  • sos sojowy.

Oprócz tego, do kurczaka lub każdej innej potrawy dodajemy sól, pieprz, czosnek i cebulę. Do zapieczenia kurczaka przyda się też oliwa z oliwek. Po kilkunastu minutach w piekarniku, danie wietnamskie gotowe.

Kuchnia azjatycka to sposób na zdrowe odżywianie ze względu na zawarte w potrawach dobre tłuszcze i witaminy. Krótka obróbka cieplna pozwala na zachowanie smaku potraw i ich właściwości odżywczych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy