Kurczak z warzywami

Danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego – z czerwonej fasoli oraz pochodzenia zwierzęcego – z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca tą potrawę w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w witaminę A, witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Cukinia jest niezwykle niskokaloryczna – w 100 g dostarcza tylko 15 kcal a przy tym działa odtruwająco i ma wyborny smak.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 40 dag piersi z kurczaka,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu,

  • sól, pieprz, majeranek,

  • po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki,

  • 20 dag porów,

  • 15 dag cukinii,

  • 1 puszka czerwonej fasoli,

  • 250 ml rosołu.



Sposób przygotowania

Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w paski, podsmażyć z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę i por oczyścić, pokroić w paski, cukinię w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę. Całość podlać rosołem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i majerankiem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ciemnym pieczywem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 311,70 kcal
Białka 33,26 g
Tłuszcze 4,66 g
Cholesterol 58,00 mg
Węglowodany 37,00 g
Błonnik 10,24 g
Witamina C 160,05 mg
Witamina A 601,10 µg

Komentarz

Ten przepis to dobry pomysł na ciepłą i lekką kolację. Danie polecane dla osób pracujących nad rozbudową tkanki mięśniowej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu może być również spożywane przez diabetyków.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Gołąbki z mięsem z indyka

Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego...

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól, pieprz,...

Drób

Kurczak cajun w makaronie

Kurczak cajun w makaronie

Makaron z kurczakiem w przyprawie cajun i śmietanowym sosie to pyszny pomysł na lekki posiłek.

Drób

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z wołowiną i sosem pomidorowym to specjalność Włochów. Jednak można przecież modyfikować przepisy. Lasagne z kurczakiem to lżejsza wersja oryginału, która smakuje tak samo dobrze.

Drób

Kurczak z cytryną

Kurczak z cytryną

Połączenie mięsa drobiowego i kwaskowatej cytryny może być naprawdę ciekawe. Przede wszystkim jednak z pewnością jest zdrowe!

Drób

Kurczak z winem i pieczarkami

Treściwe danie idealne na posiłek obiadowy. Potrawa szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, gdyż jest ona uboga w tłuszcz i zły cholesterol, ale bogata w niezbędne, pełnowartościowe białko. Dodatek oliwy z oliwek wzbogaca...