Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz

Kurczak z warzywami to danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego – z czerwonej fasoli – oraz pochodzenia zwierzęcego – z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca kurczaka z warzywami w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w witaminę A, witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Cukinia jest niezwykle niskokaloryczna – w 100 g dostarcza tylko 15 kcal a przy tym działa odtruwająco i ma wyborny smak.

Zobacz film: "Kurczak pieczony w miodzie"

spis treści

1. Kurczak z warzywami - składniki (4 porcje)

  • 40 dkg piersi z kurczaka,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu winnego,

  • sól, pieprz, majeranek,

  • po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki,

  • 20 dkg porów,

  • 15 dkg cukinii,

  • 1 puszka czerwonej fasoli,

  • 250 ml rosołu.


Kurczak w sosie z wina
Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia...

zobacz galerię

2. Kurczak z warzywami - sposób przygotowania

Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w paski, podsmażyć z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę i por oczyścić, pokroić w paski, cukinię w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę. Całość podlać kurczaka z warzywami rosołem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i majerankiem. Kurczak z warzywami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ciemnym pieczywem.

Zobacz też:

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 311,70 kcal
Białka 33,26 g
Tłuszcze 4,66 g
Cholesterol 58,00 mg
Węglowodany 37,00 g
Błonnik 10,24 g
Witamina C 160,05 mg
Witamina A 601,10 µg

3. Kurczak z warzywami - komentarz

Kurczak z warzywami to dobry pomysł na ciepłą i lekką kolację. Kurczak z warzywami polecany jest osobom pracującym nad rozbudową tkanki mięśniowej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kurczak z warzywami może być również spożywany przez diabetyków.

4. Kurczak z warzywami - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 693 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 95,0 kcal 658 kcal
Białko 8,18 g 56,7 g
Węglowodany 5,38 g 37,3 g
Cukier 2,93 g 20,3 g
Błonnik 0,90 g 6,24 g
Tłuszcz 4,56 g 31,6 g
Tłuszcze nasycone 0,77 g 5,34 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,09 g 7,53 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,08 g 14,41 g
Cholesterol 21,0 mg 146 mg
Witamina C 8,10 mg 56,1 mg
Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy