Kurczak z winem i pieczarkami

Treściwe danie idealne na posiłek obiadowy. Potrawa szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, gdyż jest ona uboga w tłuszcz i zły cholesterol, ale bogata w niezbędne, pełnowartościowe białko. Dodatek oliwy z oliwek wzbogaca to danie w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezmiernie ważne dla układu sercowo – naczyniowego oraz dla naszej skóry.

Składniki

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • 200 g makaronu,

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,

  • 400 g pokrojonego kurczaka bez skóry,

  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku,

  • 3 filiżanki posiekanych grzybów,

  • 1 pokrojona cebula,

  • 100 ml niskosodowego bulionu drobiowego,

  • 50 ml białego wina wytrawnego,
  • 1 filiżanka posiekanych pomidorów,

  • pół pęczka posiekanych listków bazylii,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 50 g startego sera Parmezan.



Sposób przygotowania

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka umieścić na rozgrzanej patelni z oliwą. Pozostawić na kilka minut, aż mięso stanie się różowe. Przenieść kurczaka do innego naczynia. Na patelnię nalać resztę oliwy, dodać grzyby, czosnek i cebulę. Mieszając, pozostawić na patelni, aż cebula stanie się miękka. 

Połączyć bulion i wino, doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka i na niewielkim ogniu gotować ok. 15 min. Odsączonego z bulionu kurczaka połączyć z makaronem i zawartością patelni. Przyprawić oregano i bazylią, dodać pomidory. 


Komentarz

Pozytywny wpływ na kondycję naszego serca ma obecne w przepisie białe wino, a to dzięki zawartości tyrosolu i hydroksytyrosolu – silnych przeciwutleniaczy. Czosnek natomiast zawiera siarkowodór, który przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a w konsekwencji do obniżenia ciśnienia. Wszystko to otoczone aromatem grzybów, świeżej bazylii i sera nadaje tej potrawie rangę wybornego dania dla najlepszych gości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 410 kcal
Białka 39,3 g
Tłuszcze 9,9 g
Cholesterol 89,4 mg
Węglowodany 45,4 g
Błonnik 3 g
Witamina C 13,5 mg
Witamina A 87,6 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Kurczak cajun w makaronie

Kurczak cajun w makaronie

Makaron z kurczakiem w przyprawie cajun i śmietanowym sosie to pyszny pomysł na lekki posiłek.

Drób

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z wołowiną i sosem pomidorowym to specjalność Włochów. Jednak można przecież modyfikować przepisy. Lasagne z kurczakiem to lżejsza wersja oryginału, która smakuje tak samo dobrze.

Drób

Kurczak z cytryną

Kurczak z cytryną

Połączenie mięsa drobiowego i kwaskowatej cytryny może być naprawdę ciekawe. Przede wszystkim jednak z pewnością jest zdrowe!

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Gołąbki z mięsem z indyka

Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego...

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól, pieprz,...

Drób

Kebab z indyka z sezamem i marchewką (WIDEO)

Czy wiedziałeś, że pierwszy kebab pochodzi z roku 1344? Od tamtych czasów wiele się zmieniło, a dziś kebab jest jednym z najczęściej wybieranych dań typu fast-food. Można go kupić lub przygotować w wielu odmianach, podobno istnieje ich aż dwadzieścia,...

Drób

Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym (WIDEO)

To jedne z najzdrowszych owoców. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych wzmacniają odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Maliny są również polecane jako naturalny środek wspomagający leczenie przeziębienia czy grypy, warto więc...