Kuskus z fasolą i przyprawami

Oryginalna fasola i „kasza dla leniwych” – połączone dają nam potrawę pełną roślinnego białka z dużą zawartością błonnika. Kuskus jest kaszą pszenną, ale wytwarzaną z pszenicy durum, dlatego dostarcza dwukrotnie więcej białka niż osławiony w tym względzie ryż. Jest ponadto dobrym źródłem niacyny i tiaminy – witamin sprzyjających zdrowej i pięknej skórze.

Składniki

  • 200g czarnej fasoli, namoczonej przez noc,
  • 200g surowego kuskus,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6-8 ząbki czosnku mielonego,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka kminku,

  • 1 łyżeczka pieprzu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"



Sposób przygotowania

Ugotuj kuskus na parze. Umieść fasolę w rondlu z wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj czosnku, pieprzu, kminku i oregano. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie a następnie dodaj proszku do pieczenia i soli. Mieszaj dokładnie. Podaj razem z kuskusem.

Komentarz

Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze, ale stosuje się ją również w leczeniu bólów kręgosłupa i kolan. Bywa także nazywana dopalaczem dla mózgu, dzięki dobroczynnemu wpływowi na procesy myślenia. Danie daje długotrwałe uczucie sytości i może być spożywane przez wegetarian.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 331,6 kcal
Białko 16,59 g
Tłuszcze 2,3 g
Cholesterol 0 g
Węglowodany 69,86 g
Błonnik 9,86 g
Witamina C 4,1 mg
Witamina A 0 jm

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!