Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kwas chlebowy – co to jest i jak go zrobic

Kwas chlebowy to naturalny probiotyk
Kwas chlebowy to naturalny probiotyk (123rf)

Z wyglądu przypomina piwo, ale smakuje zupełnie inaczej. Kwas chlebowy jest słodko-kwaśny i pachnie słodem. W przeciwieństwie do warzenia piwa, przygotowuje się go szybko i sprawnie. Warto to robić szczególnie wiosną i latem - napój orzeźwia i gasi pragnienie. Ale nie tylko. Okazuje się, że kwa chlebowy ma wiele cennych właściwości i korzyści zdrowotnych.

spis treści

1. Co to jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy otrzymywany jest w wyniku fermentacji chleba. Stał się popularny w Polsce za czasów Władysława Jagiełły. Wtedy kwas chlebowy był wyrabiany w wiejskich chatach – później trafił na salony. Dzisiaj kwas chlebowy słynie przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych.

Naturalne metody na wzmocnienie odporności
Naturalne metody na wzmocnienie odporności [8 zdjęć]

Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych

zobacz galerię
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Właściwości kwasu chlebowego

Kwas chlebowy uznawany jest za napój leczniczy wspomagający prawidłową pracę układu trawiennego. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę. Ponadto przyśpiesza metabolizm po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy jest probiotykiem i przez to posiada w swym składzie dobroczynne bakterie. To właśnie dzięki nim kwas chlebowy reguluje mikroflorę jelitową.

W związku z tym, że przyspiesza przemianę materii – polecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia ogólną odporność, chroni przed wieloma chorobami obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i dzięki temu może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Kwas chlebowy robiony jest na podstawie ekstraktu ze słodu. Dzięki temu stanowi zasobne źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Te dwa przeciwutleniacze wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu. W napoju tym znajdziemy także selen i cynk. Te dwa pierwiastki biorą udział w procesach metabolicznych i odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu trzustki, tarczycy oraz w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Kwas chlebowy ze sklepu

Niestety, kwas chlebowy dostępny w sklepie to często napój gazowany o smaku chleba. W składzie znajdziemy: wodę, cukier, dwutlenek węgla, benzoesan sodu (E 211), kwas cytrynowy (E 330), sorbinian potasu (E 202) i inne ulepszacze. Kwas chlebowy powinien posiadać słód jęczmienny i żytni (niekiedy pszenny z dodatkiem mąki razowej) z dodatkiem cukru lub drożdży. Ponadto zawsze trzeba sprawdzać, czy nie zawiera przypadkiem niepotrzebnych konserwantów i barwników. Najlepiej przygotować go w domu. Przepis jest bardzo prosty.

4. Przepis na domowy kwas chlebowy

Podstawowe składniki to 2, 5 litra wody, 4 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (najlepiej sprawdza się miód wielokwiatowy), 25 dag drożdży oraz rodzynki.

Aby przygotować kwas chlebowy, najpierw należy zagotować wodę i rozgrzać piekarnik. Chleb pokroić w kostkę i piec w piekarniku do czasu, aż się zarumieni. Po ostudzeniu chleba przełożyć go do miski i zalać ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą. Całość odstawić na 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu, wymieszać, i całość pozostawić na dobę.

Po tym czasie roztwór przecedzić i przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Można dodać po kilka rodzynek. Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze