Kwas chlebowy – przepis, właściwości

Kwas chlebowy to inaczej sfermentowany napój z chleba. Nie wszyscy wiedzą, że kwas chlebowy posiada niezmiernie wiele właściwości zdrowotnych. Niegdyś kwas chlebowy używany był głównie, jako idealny orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Dlatego też często był wykorzystywany do pracy przy silnych upałach. Poznaj inne właściwości kwasu chlebowego.

1. Kwas chlebowy - przepis

Kwas chlebowy otrzymywany jest w wyniku fermentacji chleba. Jak zrobić idealny kwas chlebowy? Podstawowe składniki to 2, 5 litra wody, 4 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (najlepiej sprawdza się miód wielokwiatowy), 25 dag drożdży oraz rodzynki. Następnie należy zagotować wodę i rozgrzać piekarnik.

Chleb pokroić w kostkę i piec w piekarniku do czasu, aż się zarumieni. Po ostudzeniu chleba przełożyć go do miski i zalać ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą. Całość odstawić na 3 godziny.Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu, wymieszać, i całość pozostawić na dobę.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Po tym czasie roztwór przecedzić i przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Można dodać po kilka rodzynek. Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca.

2. Kwas chlebowy - właściwości

Kwas chlebowy stał się popularny w Polsce za czasów Władysława Jagiełły. Wtedy kwas chlebowy był wyrabiany na początku w wiejskich chatach – później trafił na salony. Dzisiaj kwas chlebowy słynie przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Ciekawostką jest, iż kwas chlebowy znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW.

Kwas chlebowy to napój o wielu odżywczych wartościach
Kwas chlebowy to napój o wielu odżywczych wartościach (123RF)

Kwas chlebowy uznawany jest za napój leczniczy wspomagający prawidłową pracę układu trawiennego. Kwas chlebowy jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę. Ponadto przyśpiesza metabolizm po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy jest probiotykiem i przez to posiada w swym składzie dobroczynne bakterie. To właśnie dzięki nim kwas chlebowy reguluje mikroflorę jelitową.

To też warto wiedzieć

W związku z tym, że przyspiesza przemianę materii – polecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia ogólną odporność, chroni przed wieloma chorobami obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i dzięki temu może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Kwas chlebowy słynie ze swoich wartościowych składników, do których zaliczymy przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne – szczególnie cynkoraz selen. Kwas chlebowy można dostać również w formie gotowej do spożycia w sklepie. Warto jednak uważać, gdyż czasami jest to woda barwiona z dodatkiem cukru. Dlatego też warto zawsze dokładnie zapoznać się z etykietą kwasu chlebowego.

Jaki chleb jest najzdrowszy?
Jaki chleb jest najzdrowszy? [7 zdjęć]

Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych...

zobacz galerię

Kwas chlebowy powinien posiadać słód jęczmienny i żytni (niekiedy pszenny z dodatkiem mąki razowej) z dodatkiem cukru lub drożdży. Ponadto sprawdź, czy kwas chlebowy nie zawiera przypadkiem niepotrzebnych konserwantów i barwników.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!