Trwa ładowanie...

Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości, skutki uboczne

Avatar placeholder
16.04.2021 10:17
Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości, skutki uboczne
Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości, skutki uboczne

Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie, pokrzywie, karczochach i w owocach kakaowca podobno wspomaga proces odchudzania. Czy jest tak naprawdę?

spis treści

1. Kwas chlorogenowy – charakterystyka

Kwas chlorogenowy to ekstrakt kwasu kakaowca oraz kwasu chinowego, który należy do grupy polifenoli. Charakteryzuje się on bardzo wyrazistym, gorzkim smakiem. Kwas chlorogenowy występuje w ziarnach kakaowca tylko w naturalnej postaci, więc picie małej czarnej nie dostarczy naszemu organizmowi tego składnika. W medycynie wykorzystywany jest jako składnik antybakteryjny, przeciwgrzybiczny oraz przeciwwirusowy.

Kwas chlorogenowy zawarty jest w zielonej kawie i podobno wspomaga proces odchudzania
Kwas chlorogenowy zawarty jest w zielonej kawie i podobno wspomaga proces odchudzania
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy dzięki tabletkom odchudzającym można schudnąć?"

2. Kwas chlorogenowy – odchudzające właściwości

Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie uznawany jest za środek wspomagający odchudzanie. Kiedy dostanie się do naszego organizmu, zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, dzięki czemu zmusza nasz organizm do korzystania z zapasów i tkanka tłuszczowa ulega spalaniu. Aby efekty były jeszcze lepsze, warto połączyć go z dietą oraz ćwiczeniami. Dotychczasowe badania prowadzone nad kwasem chlorogenowym nie potwierdzają w 100 proc. działania odchudzającego bez żadnych skutków ubocznych.

Matcha – najzdrowsza zielona herbata
Matcha – najzdrowsza zielona herbata [7 zdjęć]

Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie matcha? Ta sproszkowana, zielona herbata pochodzi z Japonii. W

zobacz galerię

3. Kwas chlorogenowy – inne zalety

Działanie odchudzające kwasu chlorogenowego to nie jedyny jego atut. Kwas ten reguluje wchłanianie glukozy, dlatego zalecany jest osobom z chorobami insulinozależnymi. Badania wykazały również pozytywne działanie kwasu chloro genowego na nadciśnienie. Zmniejsza on też ryzyko zawałów oraz udarów mózgu o około 20 proc. Warto jednak pamiętać, podobnie jak w przypadku każdego suplementu, by zachować umiar i stosować zalecaną dawkę kwasu.

Zobacz także:

4. Kwas chlorogenowy – skutki uboczne

W związku z dużą zawartością kofeiny kwasu nie mogą przyjmować dzieci oraz młodzież. Jeśli będziemy stosować kwas chlorogenowy w wyznaczonych dawkach, będzie on w pełni bezpieczny. Nie wolno zwiększać przyjmowanej dawki, która wynosi 800 mg dziennie. Podobno regularne stosowanie kwasu chloro genowego będzie pozwalało na systematyczną utratę wagi, jednak nie wiadomo w 100 proc, czy jest to trwały sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze