Łatwy przepis na domowy jogurt grecki

Nie wszystkie jogurty są sobie równe. Niektóre z nich mają więcej zalet dla zdrowia niż inne. Takim przypadkiem jest jogurt grecki, który preferują osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Po sprawdzeniu ceny jogurtu greckiego można z łatwością stwierdzić, że jest znacznie droższy niż ten zwykły. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ do wyprodukowania tego rodzaju jogurtu potrzeba więcej mleka, a proces uzyskiwania go jest bardziej skomplikowany.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pomimo kosztu produkcji możemy byc pewni, że każda porcja jogurtu greckiego jest znakomita dla zdrowia. Jogurt grecki wyróżnia sie na tle innych, zwłaszcza tych, które zawierają dodatkowy cukier i inne niepotrzebne dodatki, takie jak barwniki czy aromaty.

Innymi słowy jogurt grecki jest najzdrowszy – zawiera białko, wapń, witaminę B12, potas oraz bakterie pozytywne dla zdrowia. Bez względu na to, czy masz ograniczony budżet, czy po prostu lubisz domowe wyroby, w bardzo prosty sposób możesz stworzyć własny jogurt grecki.

Czy warto jeść jogurty?

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem zdrowego odżywiania naszego organizmu, narażonego...

Co więcej, nie trzeba mieć wiele doświadczenia kulinarnego, żeby go wykonać. Do przyrządzenia potrzeba kilku składników, a podać go można z kawałkami owoców czy pokruszonymi orzechami.

Składniki:

  • litr mleka (może być każdy rodzaj: pełnotłuste bądź dwuprocentowe);
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

Wlej mleko do dużego szklanego garnka. Nigdy nie używaj naczynia ze stali nierdzewnej, aby materiał zewnętrzny nie wchodził w reakcję z bakteriami obecnymi w jogurcie.

Na średnim ogniu doprowadź mleko prawie do wrzenia, następnie wyłącz ogień zaraz przed zagotowaniem. Zostaw mleko do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego do mleka, dobrze wymieszaj trzepaczką. Przykryj szklany garnek czystym ręcznikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do  temperatury około 37-40 stopni. Zostaw miksturę w cieple na 12 godzin.

Na następny dzień należy ją przecedzać na muślinowej szmatce umieszczonej na wierzchu garnka, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz żeby końcowy produkt uzyskał odpowiednią konsystencję. Ponieważ odcedzanie zajmuje dużo czasu, należy umieścić garnek z muślinową szmatką w lodówce.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Sery, których należy unikać

Sery, których należy unikać Odtwórz wideo

Jakich serów unikać? Ser jest jedną z najpopularniejszych przekąsek. Dodajemy go do ciast, dań wytrawnych i na słodko, jemy na kanapkach, posypujemy nim makaron. Kupując ser kierujemy się niestety częściej ceną niż jego właściwościami odżywczymi. Nie...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...