Łatwy przepis na domowy jogurt grecki

Nie wszystkie jogurty są sobie równe. Niektóre z nich mają więcej zalet dla zdrowia niż inne. Takim przypadkiem jest jogurt grecki, który preferują osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Po sprawdzeniu ceny jogurtu greckiego można z łatwością stwierdzić, że jest znacznie droższy niż ten zwykły. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ do wyprodukowania tego rodzaju jogurtu potrzeba więcej mleka, a proces uzyskiwania go jest bardziej skomplikowany.

Pomimo kosztu produkcji możemy byc pewni, że każda porcja jogurtu greckiego jest znakomita dla zdrowia. Jogurt grecki wyróżnia sie na tle innych, zwłaszcza tych, które zawierają dodatkowy cukier i inne niepotrzebne dodatki, takie jak barwniki czy aromaty.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Innymi słowy jogurt grecki jest najzdrowszy – zawiera białko, wapń, witaminę B12, potas oraz bakterie pozytywne dla zdrowia. Bez względu na to, czy masz ograniczony budżet, czy po prostu lubisz domowe wyroby, w bardzo prosty sposób możesz stworzyć własny jogurt grecki.

Czy warto jeść jogurty?
Czy warto jeść jogurty? [7 zdjęć]

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem...

zobacz galerię

Co więcej, nie trzeba mieć wiele doświadczenia kulinarnego, żeby go wykonać. Do przyrządzenia potrzeba kilku składników, a podać go można z kawałkami owoców czy pokruszonymi orzechami.

Składniki:

  • litr mleka (może być każdy rodzaj: pełnotłuste bądź dwuprocentowe);
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

Wlej mleko do dużego szklanego garnka. Nigdy nie używaj naczynia ze stali nierdzewnej, aby materiał zewnętrzny nie wchodził w reakcję z bakteriami obecnymi w jogurcie.

Na średnim ogniu doprowadź mleko prawie do wrzenia, następnie wyłącz ogień zaraz przed zagotowaniem. Zostaw mleko do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego do mleka, dobrze wymieszaj trzepaczką. Przykryj szklany garnek czystym ręcznikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do  temperatury około 37-40 stopni. Zostaw miksturę w cieple na 12 godzin.

Na następny dzień należy ją przecedzać na muślinowej szmatce umieszczonej na wierzchu garnka, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz żeby końcowy produkt uzyskał odpowiednią konsystencję. Ponieważ odcedzanie zajmuje dużo czasu, należy umieścić garnek z muślinową szmatką w lodówce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.