Łatwy przepis na domowy jogurt grecki

Nie wszystkie jogurty są sobie równe. Niektóre z nich mają więcej zalet dla zdrowia niż inne. Takim przypadkiem jest jogurt grecki, który preferują osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Po sprawdzeniu ceny jogurtu greckiego można z łatwością stwierdzić, że jest znacznie droższy niż ten zwykły. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ do wyprodukowania tego rodzaju jogurtu potrzeba więcej mleka, a proces uzyskiwania go jest bardziej skomplikowany.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Pomimo kosztu produkcji możemy byc pewni, że każda porcja jogurtu greckiego jest znakomita dla zdrowia. Jogurt grecki wyróżnia sie na tle innych, zwłaszcza tych, które zawierają dodatkowy cukier i inne niepotrzebne dodatki, takie jak barwniki czy aromaty.

Innymi słowy jogurt grecki jest najzdrowszy – zawiera białko, wapń, witaminę B12, potas oraz bakterie pozytywne dla zdrowia. Bez względu na to, czy masz ograniczony budżet, czy po prostu lubisz domowe wyroby, w bardzo prosty sposób możesz stworzyć własny jogurt grecki.

Czy warto jeść jogurty?

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem zdrowego odżywiania naszego organizmu, narażonego...

Co więcej, nie trzeba mieć wiele doświadczenia kulinarnego, żeby go wykonać. Do przyrządzenia potrzeba kilku składników, a podać go można z kawałkami owoców czy pokruszonymi orzechami.

Składniki:

  • litr mleka (może być każdy rodzaj: pełnotłuste bądź dwuprocentowe);
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

Wlej mleko do dużego szklanego garnka. Nigdy nie używaj naczynia ze stali nierdzewnej, aby materiał zewnętrzny nie wchodził w reakcję z bakteriami obecnymi w jogurcie.

Na średnim ogniu doprowadź mleko prawie do wrzenia, następnie wyłącz ogień zaraz przed zagotowaniem. Zostaw mleko do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego do mleka, dobrze wymieszaj trzepaczką. Przykryj szklany garnek czystym ręcznikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do  temperatury około 37-40 stopni. Zostaw miksturę w cieple na 12 godzin.

Na następny dzień należy ją przecedzać na muślinowej szmatce umieszczonej na wierzchu garnka, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz żeby końcowy produkt uzyskał odpowiednią konsystencję. Ponieważ odcedzanie zajmuje dużo czasu, należy umieścić garnek z muślinową szmatką w lodówce.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT? Wyjaśniamy

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT? Wyjaśniamy

Rodzaje mleka Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów żywnościowych. Pijemy je prawie na każdym kroku, czasem nawet o tym nie wiedząc. Najpopularniejsze jest jednak w wydaniu śniadaniowym - z płatkami. Jeszcze kilkanaście lat temu jedliśmy...

Nabiał

Kiedy mleko szkodzi? (WIDEO)

Kiedy mleko szkodzi? (WIDEO)

Mleko ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ich spór wydaje się prawie niemożliwy do rozstrzygnięcia, ponieważ każda grupa ma mocne argumenty na poparcie swoich tez. Obejrzyj materiał i dowiedz się więcej. O nietolerancji laktozy, alergii na mleko...

Nabiał

Jajecznica - wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

temu jajecznica będzie bardziej aksamitna i maślana w smaku. W tej wersji nabiał dodajemy pod koniec smażenia, jednak nie za późno, aby wszystko mogło się dobrze połączyć i stworzyć jednolitą masę.

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...