Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością. Dlatego dzisiaj stało się tak popularne leczenie przez jedzenie.

Naturalne składniki mają wiele zalet. Przede wszystkim pomagają leczyć przeróżne schorzenia, są zdrowsze od leków, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych i nie uzależniają. Żywność naturalna jest smaczna i zdrowa.

Polecane wideo:

Produkty spożywcze o właściwościach leczniczych

Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę,...

Do najpopularniejszych produktów pochodzenia roślinnego, stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób, należą: czosnek, cebula, cytryny, grejpfruty, pomidory, żurawina, aronia, aloes, oleje roślinne oraz zielona herbata.

Czosnek stosuje się w przypadku infekcji oraz profilaktycznie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność organizmu, może również obniżać stężenie lipidów we krwi. Działa przeciwbakteryjnie oraz ma właściwości przeciwmiażdżycowe (obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu). Dodatkowo stosuje się go na obrzęki, stłuczenia, kurzajki, świerzb oraz bóle reumatyczne. Cebule czosnku zawierają olejki eteryczne, w których znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz związki siarki. Aby zneutralizować zapach czosnku, poleca się dodanie do potrawy jabłka, kopru czy natki pietruszki lub zjedzenie gorzkiej czekolady czy ziarna kawy.

  • Cebula, podobnie jak czosnek, działa przeciwbakteryjnie. W lecznictwie jest wykorzystywana także jako środek dezynfekujący oraz przeciwgrzybiczny. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm i przyspiesza gojenie się ran.
  • Cytryna ma zastosowanie przy licznych dolegliwościach, takich jak: gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, pasożyty jelitowe, katar, krwawienie z nosa, infekcje pęcherza moczowego. Poza tym oczyszcza wątrobę, pomaga w leczeniu afty w jamie ustnej, anginy oraz migreny. Jest też stosowana do pielęgnacji rąk, paznokci oraz twarzy.
  • Grejpfrut obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach, a tym samym działa przeciwmiażdżycowo. Regularne spożywanie grejpfrutów powoduje cofanie się zmian miażdżycowych. Dodatkowo jest polecane dla osób odchudzających się, ze względu na działanie przyspieszające przemianę materii.
  • Pomidory zawierają likopen, barwnik, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazuje silne działanie antynowotworowe. Likopen jest łatwiej przyswajalny z przetworów niż ze świeżych pomidorów. Pomidory zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego i mało kalorii, dlatego dają szybkie poczucie sytości oraz nie dostarczają zbędnych kalorii. Dodatkowo przyspieszają metabolizm oraz eliminują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Żurawina jest stosowana głównie w zapaleniu pęcherza moczowego. Wyciąg z żurawiny niszczy około 80% szczepów bakterii, które są oporne na antybiotyki, dlatego jest równie skuteczna jak one, a także wzmacnia ich działanie. Prócz zastosowania w leczeniu dróg moczowych, zwalcza bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku. Tym samym zapobiega próchnicy i zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową. Sok z żurawiny jest polecany w niedoborach witamin (głównie witaminy C) oraz w przemęczeniu. Obniża też ciśnienie krwi. Żurawinę można dodawać do mięs, ryb i sałat, a także do kiszenia kapusty.
  • Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwkrwotocznie oraz uspokajająco. Jest również silnym związkiem antyutleniającym – zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów oraz starzenie się organizmu. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza poziom cukru we krwi.
  • Aloes ma działanie silnie przeczyszczające, z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jest używany jako środek bakteriobójczy. Ma też zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego. Aloes działa kojąco na skórę.
  • Oleje roślinne zawierają wiele składników o korzystnym działaniu żywieniowym oraz zdrowotnym. W ich skład wchodzą tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, oraz witamina E, znana jako silny przeciwutleniacz. Oleje roślinne zapewniają prawidłową pracę serca i łagodzą bóle piersiowe. Są również źródłem tzw. fitosteroli, które mają silne właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest, aby w codziennej diecie stosować różne oleje.
  • Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów. Dzięki zawartości substancji obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność żołądka oraz wspomaga odchudzanie.

To tylko nieliczne produkty pochodzenia naturalnego, które mają właściwości lecznicze. Prawidłowo dobrana i różnorodna dieta zapewni dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, zdolnych zapewnić zdrowie i kondycję naszemu organizmowi.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

, poza terapią farmakologiczną, szczególną wagę należy przywiązywać do zapewnienia choremu zbilansowanej diety, pokrywającej jego zapotrzebowanie na wszystkie (...) oraz smażone. Jednak zapewnienie osobom przewlekle...

Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

do przygotowywania i spożywania posiłków oraz utrata apetytu. Pojawiający się brak chęci do jedzenia nie oznacza jednak, że choremu jedzenie jest zbędne (...) . W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Bezpośrednio po operacji znacznie...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

rekonwalescencję za pomocą diety? Zapewnienie pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na wszystkie niezbędne choremu składniki odżywcze bywa trudne (...) rodniki, które bezpowrotnie niszczą zdrowe komórki. Do tych...

Diety dla chorych

Jedzenie, które leczy

Jedzenie, które leczy

Chroń się przed PMS wieprzowiną i fasolą Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny....

Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, ryby bogate (...) . Potrawy są przyprawiane dużą ilością cebuli i czosnku oraz ziołami takimi jak: bazylia,...

Diety dla chorych

Dieta w chorobie refluksowej

Dieta w chorobie refluksowej

do swojej diety i stylu życia zmiany, które złagodzą objawy choroby. Najważniejsze w diecie jest ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów (...) . Odpowiednia dieta korzystnie wpływa na proces leczenia tej dolegliwości. Zasady...

Diety dla chorych

Dieta na zaparcia

są masy kałowe, co ułatwia ich wydalanie. Niedobór błonnika w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Problem ten często towarzyszy dietom bogatym (...) diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej. National...

Diety dla chorych

Dieta w chorobach tarczycy

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach (...) . Czasem ilość jodu dostarczana w pożywieniu nie jest jednak wystarczająca. Wtedy...