Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego dzisiaj stało się tak popularne leczenie przez jedzenie.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Naturalne składniki mają wiele zalet. Przede wszystkim pomagają leczyć przeróżne schorzenia, są zdrowsze od leków, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych i nie uzależniają. Żywność naturalna jest smaczna i zdrowa.

1. Produkty spożywcze o właściwościach leczniczych

Zdrowa żywność funkcjonalna
Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in....

zobacz galerię

Do najpopularniejszych produktów pochodzenia roślinnego, stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób, należą: czosnek, cebula, cytryny, grejpfruty, pomidory, żurawina, aronia, aloes, oleje roślinne oraz zielona herbata.

Czosnek stosuje się w przypadku infekcji oraz profilaktycznie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność organizmu, może również obniżać stężenie lipidów we krwi. Działa przeciwbakteryjnie oraz ma właściwości przeciwmiażdżycowe (obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu). Dodatkowo stosuje się go na obrzęki, stłuczenia, kurzajki, świerzb oraz bóle reumatyczne. Cebule czosnku zawierają olejki eteryczne, w których znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz związki siarki. Aby zneutralizować zapach czosnku, poleca się dodanie do potrawy jabłka, kopru czy natki pietruszki lub zjedzenie gorzkiej czekolady czy ziarna kawy.

  • Cebula, podobnie jak czosnek, działa przeciwbakteryjnie. W lecznictwie jest wykorzystywana także jako środek dezynfekujący oraz przeciwgrzybiczny. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm i przyspiesza gojenie się ran.
  • Cytryna ma zastosowanie przy licznych dolegliwościach, takich jak: gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, pasożyty jelitowe, katar, krwawienie z nosa, infekcje pęcherza moczowego. Poza tym oczyszcza wątrobę, pomaga w leczeniu afty w jamie ustnej, anginy oraz migreny. Jest też stosowana do pielęgnacji rąk, paznokci oraz twarzy.
  • Grejpfrut obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach, a tym samym działa przeciwmiażdżycowo. Regularne spożywanie grejpfrutów powoduje cofanie się zmian miażdżycowych. Dodatkowo jest polecane dla osób odchudzających się, ze względu na działanie przyspieszające przemianę materii.
  • Pomidory zawierają likopen, barwnik, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazuje silne działanie antynowotworowe. Likopen jest łatwiej przyswajalny z przetworów niż ze świeżych pomidorów. Pomidory zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego i mało kalorii, dlatego dają szybkie poczucie sytości oraz nie dostarczają zbędnych kalorii. Dodatkowo przyspieszają metabolizm oraz eliminują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Żurawina jest stosowana głównie w zapaleniu pęcherza moczowego. Wyciąg z żurawiny niszczy około 80% szczepów bakterii, które są oporne na antybiotyki, dlatego jest równie skuteczna jak one, a także wzmacnia ich działanie. Prócz zastosowania w leczeniu dróg moczowych, zwalcza bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku. Tym samym zapobiega próchnicy i zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową. Sok z żurawiny jest polecany w niedoborach witamin (głównie witaminy C) oraz w przemęczeniu. Obniża też ciśnienie krwi. Żurawinę można dodawać do mięs, ryb i sałat, a także do kiszenia kapusty.
  • Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwkrwotocznie oraz uspokajająco. Jest również silnym związkiem antyutleniającym – zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów oraz starzenie się organizmu. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza poziom cukru we krwi.
  • Aloes ma działanie silnie przeczyszczające, z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jest używany jako środek bakteriobójczy. Ma też zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego. Aloes działa kojąco na skórę.
  • Oleje roślinne zawierają wiele składników o korzystnym działaniu żywieniowym oraz zdrowotnym. W ich skład wchodzą tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, oraz witamina E, znana jako silny przeciwutleniacz. Oleje roślinne zapewniają prawidłową pracę serca i łagodzą bóle piersiowe. Są również źródłem tzw. fitosteroli, które mają silne właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest, aby w codziennej diecie stosować różne oleje.
  • Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów. Dzięki zawartości substancji obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność żołądka oraz wspomaga odchudzanie.

To tylko nieliczne produkty pochodzenia naturalnego, które mają właściwości lecznicze. Prawidłowo dobrana i różnorodna dieta zapewni dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, zdolnych zapewnić zdrowie i kondycję naszemu organizmowi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy