Leczenie żywieniowe - dla kogo jest przeznaczone i w jakich przypadkach należy je stosować?

W Polsce około 23% pacjentów wykazuje zaburzenie stanu odżywienia. Niedożywienie najczęściej występuje wśród pacjentów z nowotworami złośliwymi (85%), z chorobami zapalnymi jelit (80%), w wieku podeszłym (50%) oraz u pacjentów z chorobami układu oddechowego (45%). Badania wskazują, że u co trzeciego prawidłowo odżywionego chorego niedożywienie rozwija się po rozpoczęciu hospitalizacji, a u 70% niedożywionych przed przyjęciem do szpitala, skutki niedostatecznej podaży pokarmu pogłębiają się w trakcie pobytu w nim.

Polecane wideo:

Co powoduje tzw. niedożywienie szpitalne? Przede wszystkim choroba i towarzyszące jej skutki, tj. braku apetytu i zmniejszenie łaknienia, niskokaloryczna dieta szpitalna, a także przymusowe „głodówki” w czasie przygotowań do badań diagnostycznych i w okresie okołooperacyjnym. Nie bez znaczenia jest również brak zainteresowania personelu medycznego odżywianiem chorego. A przecież nie ulega wątpliwości, że podaż pokarmów spożywanych przez pacjenta powinna być tak samo monitorowana i kontrolowana jak podawane terapie lekowe.

Jeśli chory nie może odżywiać się wystarczająco w sposób naturalny, wskazane jest zastosowanie leczenia żywieniowego. Dr hab. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu na co dzień związany z krakowską Kliniką Chirurgii Ogólnej Gastroneterologicznej CM UJ opisuje je następująco: „Żywienie kliniczne to pojęcie znacznie szersze niż sama podaż składników odżywczych, to kompleksowe postępowanie lekarskie obejmujące ocenę stanu odżywienia, planowanie interwencji żywieniowej, zalecanie i podawanie odpowiednich dawek składników oraz monitorowanie tego leczenia. Lekarze, pielęgniarki i farmaceuci winni pamiętać, że to integralny element terapii konieczny do prawidłowego prowadzenia chorego”.

Istnieje kilka rodzajów leczenia żywieniowego. Najprostszym i podstawowym, kierowanym do chorych z małymi niedoborami energetyczno-białkowymi, jest modyfikacja diety doustnej oraz dołączenie doustnych preparatów odżywczych. Żywienie kliniczne można prowadzić też dojelitowo oraz pozajelitowo. Robi się to w celu poprawy ogólnej kondycji chorego, gdyż dieta taka jest łatwo przyswajalna i zawiera wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Powoduje to szybkie uzupełnienie niedoborów żywieniowych. Żywienie pozajelitowe (dożylne) zarezerwowane jest dla pacjentów w okresach okołooperacyjnych oraz z bardzo poważnymi schorzeniami, u których nie można zastosować żywienia doustnego, dożołądkowego czy dojelitowego. Żywienie dożylne winno jednak być stosowane możliwie najkrócej ze względu na możliwość pojawienia się niekorzystnych zmian w jelicie.

„Niedożywienie przekłada się na powikłania”, ostrzega doc. Kłęk. „Dobrze odżywiany pacjent, leczony szpitalnie z powodu zapalenia płuc, ma szansę wyzdrowieć w ciągu tygodnia, zaś temu, który cierpi na niedożywienie, grozi czterokrotne przedłużenie hospitalizacji”, dodaje. Ma to swoje skutki farmakoekonomiczne (zwiększenie kosztów leczenia) i jest niebezpieczne dla zdrowia i życia pacjentów. Ważne jest więc, by nie lekceważyć oceny stanu odżywienia i traktować ją jako element prawidłowego leczenia.

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 pomysłów na zdrową przekaskę Zdrowe przekąski mogą być metodą na powstrzymanie skurczów żołądka pomiędzy głównymi posiłkami. Pozwalają (...) na przekąskę, wypróbuj jedną z proponowanych przez nas smacznych i zdrowych...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Produkty z lodówki Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski - zdrowy styl życia Wszystkie badania potwierdzają, że zdrowa dieta i zdrowy styl życia mają znaczący wpływ na naszą kondycję (...) to jest niezbędne dla prowadzenia...

Zdrowe odżywianie

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

zdrowego odżywiania, podczas gdy codziennie sięgamy po niezdrowe przekąski. Winą za brak efektów w naszym odchudzaniu zawsze łatwiej obarczyć kogoś innego. Jeżeli jednak chcemy zadbać o nasze zdrowie, musimy przyjąć...

Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Olivia Wilde Ta amerykańska aktorka była niegdyś restrykcyjną weganką. Osobiście znajduje ona zależność pomiędzy dietą, którą stosuje a pięknym wyglądem i świetnym samopoczuciem. Gwiazda (m.in. serialu „Dr House"), jeśli nawet dodaje coś ekstra do swojej...

Zdrowe odżywianie

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

Słone życie Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać 2,4 grama. Niestety w wielu produktach żywnościowych kryje się on nie tylko pod postacią soli kuchennej,...

Zdrowe odżywianie

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

odżywczych. Dodatkowo może ono zawierać substancje chemiczne, które tylko pogorszą nasze samopoczucie. Produkty pełnoziarniste to świetne źródło egerii i zdrowego błonnika, dzięki nim towarzyszyć nam będzie przyjemne uczucie lekkości.