Leczenie żywieniowe - dla kogo jest przeznaczone i w jakich przypadkach należy je stosować?

W Polsce około 23% pacjentów wykazuje zaburzenie stanu odżywienia. Niedożywienie najczęściej występuje wśród pacjentów z nowotworami złośliwymi (85%), z chorobami zapalnymi jelit (80%), w wieku podeszłym (50%) oraz u pacjentów z chorobami układu oddechowego (45%). Badania wskazują, że u co trzeciego prawidłowo odżywionego chorego niedożywienie rozwija się po rozpoczęciu hospitalizacji, a u 70% niedożywionych przed przyjęciem do szpitala, skutki niedostatecznej podaży pokarmu pogłębiają się w trakcie pobytu w nim.

Polecane wideo:

Co powoduje tzw. niedożywienie szpitalne? Przede wszystkim choroba i towarzyszące jej skutki, tj. braku apetytu i zmniejszenie łaknienia, niskokaloryczna dieta szpitalna, a także przymusowe „głodówki” w czasie przygotowań do badań diagnostycznych i w okresie okołooperacyjnym. Nie bez znaczenia jest również brak zainteresowania personelu medycznego odżywianiem chorego. A przecież nie ulega wątpliwości, że podaż pokarmów spożywanych przez pacjenta powinna być tak samo monitorowana i kontrolowana jak podawane terapie lekowe.

Jeśli chory nie może odżywiać się wystarczająco w sposób naturalny, wskazane jest zastosowanie leczenia żywieniowego. Dr hab. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu na co dzień związany z krakowską Kliniką Chirurgii Ogólnej Gastroneterologicznej CM UJ opisuje je następująco: „Żywienie kliniczne to pojęcie znacznie szersze niż sama podaż składników odżywczych, to kompleksowe postępowanie lekarskie obejmujące ocenę stanu odżywienia, planowanie interwencji żywieniowej, zalecanie i podawanie odpowiednich dawek składników oraz monitorowanie tego leczenia. Lekarze, pielęgniarki i farmaceuci winni pamiętać, że to integralny element terapii konieczny do prawidłowego prowadzenia chorego”.

Istnieje kilka rodzajów leczenia żywieniowego. Najprostszym i podstawowym, kierowanym do chorych z małymi niedoborami energetyczno-białkowymi, jest modyfikacja diety doustnej oraz dołączenie doustnych preparatów odżywczych. Żywienie kliniczne można prowadzić też dojelitowo oraz pozajelitowo. Robi się to w celu poprawy ogólnej kondycji chorego, gdyż dieta taka jest łatwo przyswajalna i zawiera wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Powoduje to szybkie uzupełnienie niedoborów żywieniowych. Żywienie pozajelitowe (dożylne) zarezerwowane jest dla pacjentów w okresach okołooperacyjnych oraz z bardzo poważnymi schorzeniami, u których nie można zastosować żywienia doustnego, dożołądkowego czy dojelitowego. Żywienie dożylne winno jednak być stosowane możliwie najkrócej ze względu na możliwość pojawienia się niekorzystnych zmian w jelicie.

„Niedożywienie przekłada się na powikłania”, ostrzega doc. Kłęk. „Dobrze odżywiany pacjent, leczony szpitalnie z powodu zapalenia płuc, ma szansę wyzdrowieć w ciągu tygodnia, zaś temu, który cierpi na niedożywienie, grozi czterokrotne przedłużenie hospitalizacji”, dodaje. Ma to swoje skutki farmakoekonomiczne (zwiększenie kosztów leczenia) i jest niebezpieczne dla zdrowia i życia pacjentów. Ważne jest więc, by nie lekceważyć oceny stanu odżywienia i traktować ją jako element prawidłowego leczenia.

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 16 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Pozwól odpocząć swojej wątrobie

Pozwól odpocząć swojej wątrobie

Oczyszczanie wątroby Detoks to doskonały sposób na odciążenie wątroby, wystarczy przez tydzień ograniczyć spożywanie tłuszczów i węglowodanów. Śmietanę zastąp chudym jogurtem, białe pieczywo - chlebem pełnoziarnistym. Nie rezygnuj z białka, jedz chude,...

Zdrowe odżywianie

Zastosowanie kwasów omega-3

Zastosowanie kwasów omega-3 Odtwórz wideo

Źródłem energii oraz budulcem wszystkich komórek są kwasy tłuszczowe. Omega-3 są nazywane często NNKT, co jest skrótem od "niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe". Terminologia ta jest uzasadniona, bo są one budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej...

Zdrowe odżywianie

10 sposobów na odchudzenie swojej lodówki

10 sposobów na odchudzenie swojej lodówki

tuczących produktów, np. śmietany lub serka śmietankowego. Łącz zdrowe przekąski Przechowuj blisko siebie różne rodzaje zdrowych produktów (...) większe prawdopodobieństwo, że wybierzemy pierwszą rzecz, jaką zobaczymy...

Zdrowe odżywianie

Gofry, czyli deser idealny

Gofry, czyli deser idealny

Gofry z bakaliami Aromatyczne gofry to ciekawa propozycja zarówno na upalne dni, jak i chłodne, jesienne wieczory.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

, ale i zdrowych ziaren sezamu, choć równie dobrze sprawdzą się otręby czy zmielone siemię lniane. Nie tylko oszczędzą nam dodatkowej porcji kalorii

Zdrowe odżywianie

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Tymianek jak antybiotyk Tymianek to pachnąca roślina, która znana była już w starożytności ze względu na swoje właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni. Dodawany jest do zup, sosów i mięs. Tymianek to także za silny środek bakteriobójczy. Naukowcy...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe śniadanie (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe śniadanie (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe śniadanie Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy albo zachować zgrabną sylwetkę, to codziennie pełne odżywczych składników pokarmowych (...) i antyoksydantów, które wspierają mechanizmy obronne komórek człowieka. Jeśli zatem...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty

Zdrowe produkty Odtwórz wideo

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób odżywiania się, który znacząco może obniżyć ryzyko (...) jej wystąpienia. Jak zatem powinna wyglądać zdrowa dieta? Kilka zasad wytyczył...

Zdrowe odżywianie

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

pracę tego narządu. Awokado i orzechy Awokado to doskonałe źródło tłuszczów zdrowych dla serca oraz glutationu - antyoksydantu, który hamuje (...) złego cholesterolu. Zmiażdżone ząbki czosnku możemy też dodać do oliwy, najlepiej tej...