Leczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowców

Nie jest tajemnicą, że zdrowa, dobrze zbilansowana, dieta to cenne narzędzie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Polscy naukowcy postanowili spotęgować prozdrowotne właściwości niektórych spośród produktów spożywczych, dzięki czemu osoby cierpiące na otyłość czy cukrzycę będą miały szansę na poprawienie swojego zdrowia właśnie za pomocą przyjmowanych posiłków.

Najzdrowsze z najzdrowszych

Ku końcowi zmierza rozpoczęte niespełna 5 lat temu przedsięwzięcie polskich uczonych prowadzone pod hasłem „Bioaktywna żywność”. Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy współpracy z innymi poznańskimi szkołami wyższymi oraz uczelniami z Lublina i Wrocławia w 2010 roku rozpoczęli badania nad żywnością wzbogaconą składnikami bioaktywnymi. Już za kilka miesięcy na półki naszych sklepów trafią 34 produkty, których właściwości pozwolą na wykorzystanie ich jako wsparcie terapii chorób będących prawdziwą plagą naszych czasów – otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i anemii. Jak dowodzą przeprowadzone testy, innowacyjne artykuły takie jak m.in. pieczywo, przekąski czy napoje mleczne mają wyraźnie pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną cierpiących na te schorzenia pacjentów i znacznie zmniejszają ryzyko ich wystąpienia u osób na nie podatnych. Cena bioaktywnej żywności będzie nieco wyższa niż tradycyjnych artykułów spożywczych, jednak autorzy koncepcji zapewniają o jej przystępności.

Polecane wideo:

Skoncentrowana moc natury

W czym tkwi sekret produktów produkowanych pod czujnym okiem naukowców? Otóż ich formuła została wzbogacona o bioaktywne fitozwiązki wyekstraktowane z polskich roślin. Nie ma tu zatem mowy o żadnych chemicznych  środkach utrwalających czy konserwujących. Uczeni wykorzystują esencję z roślin takich jak choćby pokrzywa, morwa czy jarmuż, z których wodny roztwór na skutek osuszenia zostaje sproszkowany. Ważnym składnikiem są także wzbogacone w żelazo, rozdrobnione kiełki soi. Najcenniejsze spośród bioaktywnych składników zostały skrupulatnie wyizolowane w czystej postaci i poddane odpowiednim badaniom. Pozbawione są więc wszelkiego typu czynników alergizujących i toksycznych. Walory smakowe, zapachowe czy konsystencja produktów są zabezpieczone dzięki zastosowaniu opakowań zaprojektowanych z myślą o ochronie zawartych w nich składników aktywnych.

Walka z chorobami cywilizacyjnymi jest toczona nieustannie. W wielu przypadkach o skuteczności ich leczenia i zapobiegania decyduje właściwa dieta. O tym, jaki skutek odniesie przebadana laboratoryjnie żywność, będziemy mieli okazję przekonać się już niebawem.

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (2)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~kora
~kora ponad rok temu

Już od jakiegoś czasu piję koktajle warzywne benefit, można je kupić na allegro. Naturalne, z wyselekcjonowanych warzyw, bez żadnych sztucznych dodatków. Czysta natura, odżywia, dodaje energii i pomaga w utrzymaniu wagi

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 16 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Jedzenie w nocy może przynieść korzyści dla zdrowia

Jedzenie w nocy może przynieść korzyści dla zdrowia

Jedzenie w nocy Ostatni posiłek zjedz przynajmniej na dwie godziny przed snem - ta reguła powtarza się w niemal każdej diecie. Okazuje się jednak, że nie dotyczy to wszystkich produktów. Obalamy więc mit, że jedzenie w nocy jest zawsze szkodliwe dla naszego...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...

Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

6 najlepszych produktów dla twojego serca

6 najlepszych produktów dla twojego serca

krążenia. Wśród nich dominuje choroba niedokrwienna serca. Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowym i sprawnym sercem, warto zadbać o odpowiednią dietę (...) cholesterolu LDL we krwi. Łosoś Naukowcy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich...

Zdrowe odżywianie

Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu

Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu

Cytrusy w styczniu Zimowe chłody sprawiają, że częściej sięgamy po kubek gorącej czekolady niż owoce czy warzywa. Jednak należy pamiętać o tym, że jest wiele produktów z warzywniaka, które smakują szczególnie dobrze w styczniu. Dietetycy są zdania, że...

Zdrowe odżywianie

#dziejesienazywo: Potrzeby żywieniowe dzieci

#dziejesienazywo: Potrzeby żywieniowe dzieci Odtwórz wideo

Potrzeby żywieniowe dzieci "Miłość do dziecka objawia się tym, jak je karmimy i jak o nie dbamy". 900 szkół w Polsce próbuje dostać się do Księgi Rekordów Guinnessa przygotowując śniadania. Akcja pt. "Śniadanie daje moc" została zorganizowana, aby zwrócić...

Zdrowe odżywianie

Czego nie jeść latem?

Czego nie jeść latem?

Szybki rozwój bakterii w jedzeniu w czasie upalnych dni najczęściej przypłacamy bólem głowy, gorączką i wymiotami. Co wykluczyć latem z jadłospisu, aby uniknąć infekcji pokarmowych? Sosy na bazie majonezu Tego typu sosy należy od razu po przygotowaniu...