Leczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowców

spis treści
rozwiń

Nie jest tajemnicą, że zdrowa, dobrze zbilansowana, dieta to cenne narzędzie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Polscy naukowcy postanowili spotęgować prozdrowotne właściwości niektórych spośród produktów spożywczych, dzięki czemu osoby cierpiące na otyłość czy cukrzycę będą miały szansę na poprawienie swojego zdrowia właśnie za pomocą przyjmowanych posiłków.

1. Najzdrowsze z najzdrowszych

Innowacyjne produkty żywnościowe są nadzieją na poprawę zdrowia tysięcy osób cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych
Innowacyjne produkty żywnościowe są nadzieją na poprawę zdrowia tysięcy osób cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych (Ilustracja / Shutterstock)

Ku końcowi zmierza rozpoczęte niespełna 5 lat temu przedsięwzięcie polskich uczonych prowadzone pod hasłem „Bioaktywna żywność”. Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy współpracy z innymi poznańskimi szkołami wyższymi oraz uczelniami z Lublina i Wrocławia w 2010 roku rozpoczęli badania nad żywnością wzbogaconą składnikami bioaktywnymi. Już za kilka miesięcy na półki naszych sklepów trafią 34 produkty, których właściwości pozwolą na wykorzystanie ich jako wsparcie terapii chorób będących prawdziwą plagą naszych czasów – otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i anemii. Jak dowodzą przeprowadzone testy, innowacyjne artykuły takie jak m.in. pieczywo, przekąski czy napoje mleczne mają wyraźnie pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną cierpiących na te schorzenia pacjentów i znacznie zmniejszają ryzyko ich wystąpienia u osób na nie podatnych. Cena bioaktywnej żywności będzie nieco wyższa niż tradycyjnych artykułów spożywczych, jednak autorzy koncepcji zapewniają o jej przystępności.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Skoncentrowana moc natury

W czym tkwi sekret produktów produkowanych pod czujnym okiem naukowców? Otóż ich formuła została wzbogacona o bioaktywne fitozwiązki wyekstraktowane z polskich roślin. Nie ma tu zatem mowy o żadnych chemicznych  środkach utrwalających czy konserwujących. Uczeni wykorzystują esencję z roślin takich jak choćby pokrzywa, morwa czy jarmuż, z których wodny roztwór na skutek osuszenia zostaje sproszkowany. Ważnym składnikiem są także wzbogacone w żelazo, rozdrobnione kiełki soi. Najcenniejsze spośród bioaktywnych składników zostały skrupulatnie wyizolowane w czystej postaci i poddane odpowiednim badaniom. Pozbawione są więc wszelkiego typu czynników alergizujących i toksycznych. Walory smakowe, zapachowe czy konsystencja produktów są zabezpieczone dzięki zastosowaniu opakowań zaprojektowanych z myślą o ochronie zawartych w nich składników aktywnych.

Walka z chorobami cywilizacyjnymi jest toczona nieustannie. W wielu przypadkach o skuteczności ich leczenia i zapobiegania decyduje właściwa dieta. O tym, jaki skutek odniesie przebadana laboratoryjnie żywność, będziemy mieli okazję przekonać się już niebawem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!