Leczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowców

Nie jest tajemnicą, że zdrowa, dobrze zbilansowana, dieta to cenne narzędzie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Polscy naukowcy postanowili spotęgować prozdrowotne właściwości niektórych spośród produktów spożywczych, dzięki czemu osoby cierpiące na otyłość czy cukrzycę będą miały szansę na poprawienie swojego zdrowia właśnie za pomocą przyjmowanych posiłków.

Najzdrowsze z najzdrowszych

Ku końcowi zmierza rozpoczęte niespełna 5 lat temu przedsięwzięcie polskich uczonych prowadzone pod hasłem „Bioaktywna żywność”. Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy współpracy z innymi poznańskimi szkołami wyższymi oraz uczelniami z Lublina i Wrocławia w 2010 roku rozpoczęli badania nad żywnością wzbogaconą składnikami bioaktywnymi. Już za kilka miesięcy na półki naszych sklepów trafią 34 produkty, których właściwości pozwolą na wykorzystanie ich jako wsparcie terapii chorób będących prawdziwą plagą naszych czasów – otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i anemii. Jak dowodzą przeprowadzone testy, innowacyjne artykuły takie jak m.in. pieczywo, przekąski czy napoje mleczne mają wyraźnie pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną cierpiących na te schorzenia pacjentów i znacznie zmniejszają ryzyko ich wystąpienia u osób na nie podatnych. Cena bioaktywnej żywności będzie nieco wyższa niż tradycyjnych artykułów spożywczych, jednak autorzy koncepcji zapewniają o jej przystępności.

Polecane wideo:

Skoncentrowana moc natury

W czym tkwi sekret produktów produkowanych pod czujnym okiem naukowców? Otóż ich formuła została wzbogacona o bioaktywne fitozwiązki wyekstraktowane z polskich roślin. Nie ma tu zatem mowy o żadnych chemicznych  środkach utrwalających czy konserwujących. Uczeni wykorzystują esencję z roślin takich jak choćby pokrzywa, morwa czy jarmuż, z których wodny roztwór na skutek osuszenia zostaje sproszkowany. Ważnym składnikiem są także wzbogacone w żelazo, rozdrobnione kiełki soi. Najcenniejsze spośród bioaktywnych składników zostały skrupulatnie wyizolowane w czystej postaci i poddane odpowiednim badaniom. Pozbawione są więc wszelkiego typu czynników alergizujących i toksycznych. Walory smakowe, zapachowe czy konsystencja produktów są zabezpieczone dzięki zastosowaniu opakowań zaprojektowanych z myślą o ochronie zawartych w nich składników aktywnych.

Walka z chorobami cywilizacyjnymi jest toczona nieustannie. W wielu przypadkach o skuteczności ich leczenia i zapobiegania decyduje właściwa dieta. O tym, jaki skutek odniesie przebadana laboratoryjnie żywność, będziemy mieli okazję przekonać się już niebawem.

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (2)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~kora
~kora ponad rok temu

Już od jakiegoś czasu piję koktajle warzywne benefit, można je kupić na allegro. Naturalne, z wyselekcjonowanych warzyw, bez żadnych sztucznych dodatków. Czysta natura, odżywia, dodaje energii i pomaga w utrzymaniu wagi

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta online

~Monika1115 • ostatni post 15 godzin temu

3

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Sekret oczyszczania organizmu W czasach, gdy nawet świeże warzywa i owoce z własnego ogródka naszpikowane są chemią, a większość produktów żywieniowych jest wysoko przetworzona, oczyszczanie organizmu zyskuje na znaczeniu. Do naszych organizmów trafia...

Zdrowe odżywianie

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 pomysłów na zdrową przekaskę Zdrowe przekąski mogą być metodą na powstrzymanie skurczów żołądka pomiędzy głównymi posiłkami. Pozwalają (...) na przekąskę, wypróbuj jedną z proponowanych przez nas smacznych i zdrowych...

Zdrowe odżywianie

Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość

Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość

Sposób jedzenia a charakter Jesteś tym, co jesz - głosi popularne powiedzenie. Jednak to, jak jesz, może również wiele o tobie mówić. W artykule na stronie LittleThings.com opisano różne typy osobowości, bazując na nawykach żywieniowych i opisując charakter...

Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

przygotowywać z niego sałatki albo dodawać do zup i gulaszy. Hitem wśród miłośników zdrowego odżywiania są jednak chipsy z jarmużu. Są banalnie proste do wykonania i świetnie zastępują niezdrowe przekąski.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski - zdrowy styl życia Wszystkie badania potwierdzają, że zdrowa dieta i zdrowy styl życia mają znaczący wpływ na naszą kondycję, począwszy od wytrzymałości organizmu,...

Zdrowe odżywianie

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

zdrowego odżywiania, podczas gdy codziennie sięgamy po niezdrowe przekąski. Winą za brak efektów w naszym odchudzaniu zawsze łatwiej obarczyć kogoś innego. Jeżeli jednak chcemy zadbać o nasze zdrowie, musimy przyjąć...

Zdrowe odżywianie

Feta - składniki odżywcze

Feta - składniki odżywcze

Sekrety zdrowej fety Mamy dobre wieści dla wielbicieli greckiego przysmaku. **Okazuje się, że w białej, słonej kostce fety znajdują się cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów. ** To bardzo smaczny, popularny...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

odżywczych. Dodatkowo może ono zawierać substancje chemiczne, które tylko pogorszą nasze samopoczucie. Produkty pełnoziarniste to świetne źródło egerii i zdrowego błonnika, dzięki nim towarzyszyć nam będzie przyjemne uczucie lekkości.