Lekarz zdradza, jak oczyścić tętnice. Uchronisz się przed udarem i zawałem
Zjawiska tworzenia się skrzepu jest nie tylko naturalne, ale i potrzebne, by zapobiec np. uszkodzeniu naczynia czy wykrwawieniu się. Niestety, kiedy dochodzi do patologicznego tworzenia się zakrzepu, rośnie ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Na szczęście można się przed tym uchronić, wspierając naturalnymi substancjami.
1. Zakrzepica. Podstępny zabójca
Stomatolog lek. Marek Skoczylas, jest popularyzatorem wiedzy medycznej w internecie i autorem książki "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie". Na platformie YouTube ma niemal 860 tys. subskrybentów. W jednym z nagrań wyjaśnia, w jaki sposób można zapobiec zakrzepicy i jej groźnym skutkom.
W Polsce co roku diagnozuje się ok. 57 tysięcy nowych przypadków zakrzepicy i nawet 36 tys. przypadków zatorowości płucnej. Mówi się, że zakrzepica to choroba podstępna, która długo może nie dawać objawów. Jak wyjaśnia dr Skoczylas, gdy skrzep tworzy się w niewłaściwym miejscu, "może zagrażać naszemu życiu oraz naszemu zdrowiu".
Wyjaśnia, że na takie patologiczne tworzenie się skrzepów narażone są osoby chore na otyłość, cukrzycę bądź chorobę Leśniowskiego-Crohna, osoby prowadzące siedzący tryb życia czy seniorzy.
Ryzyko zwiększa nadciśnienie, a także niektóre leki przeciwzapalne czy przeciwpsychotyczne oraz antykoncepcyjne doustne leki hormonalne. Takiego wpływu dowiodło jedno z badań, na które powołuje się dr Skoczylas. Przypomina również, że największym problemem nie są same leki, bo te niekiedy ratują życie, ale nieświadomość czynników ryzyka związanych z zakrzepicą.
2. Jak w naturalny sposób zapobiec zakrzepicy?
Dr Skoczylas wyjaśnia, w jaki sposób można w naturalny sposób zmniejszyć ryzyko zakrzepicy, m.in. za sprawą witamin. Jedna z nich, witamina E, ma zdolność do fibrynolizy, tj. rozpuszczania skrzepów. Drugi naturalny środek o właściwościach przeciwzakrzepowych to nattokinaza.
- Nattokinaza pozyskiwana jest ze sfermentowanej soi, a fermentowana soja, popularny posiłek w Japonii, nazywana jest natto - wyjaśnia. Dodaje, że badacze z Chicago ustalili, że nattokinaza, "ma wyjątkowe zdolności do rozpuszczania skrzepów".
W nagraniu lekarz zwraca uwagę również na kwasy omega-3, zwłaszcza kwasy EPA i DDHA, oraz witaminę C. To kolejni naturalni sprzymierzeńcy w walce z zakrzepami.
- Zmniejszają agregację płytek, a w tym samym czasie prawdopodobieństwo pojawienia się skrzepów - mówi o kwasach tłuszczowych dr Skoczylas. Dodaje, że są szczególnie cenne dla osób, które stosują kwas acetylosalicylowy w dawkach profilaktycznych w celu zmniejszenia ryzyka zawału serca. U tych osób, co pokazują badania, może wytworzyć się oporność na kwas acetylosalicylowy i brak działania ochronnego w kontekście zatorów. Kwasy omega-3 mogą natomiast przełamywać oporność i zmniejszać reaktywność płytek krwi.
- Podobnie, jak kwasy tłuszczowe omega-3 (...), witamina C ma kilka nieodkrytych tajemnic - mówi dr Skoczylas.
Wyjaśnia, że witamina C potrafi zmniejszać aktywność tworzenia się skrzepów u osób z chorobą niedokrwienną serca nawet o 62 proc. Dr Skoczylas podkreśla, że badania sugerują, że witamina C może chronić przed zakrzepicą także pacjentów z cukrzycą.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.