Śmiertelna bakteria w twarogu sernikowym. GIS wydaje ostrzeżenie

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku przyznaje, że w partii twarogu sernikowego stwierdzono obecność bakterii listeria monocytogenes. Informację przekazano do Głównego Inspertora Sanitarnego, który zlecił wycofanie produktu ze sprzedaży.

Patogen prowadzi do rozwoju listeriozy, choroby zakaźnej mogącej powodować nawet śmierć.

Listerioza wykazuje objawy podobne do grypy, z towarzyszącymi biegunką i wymiotami. W następstwie zakażenia może dochodzić do sepsy i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Co 4. zachorowanie kończy się zgonem pacjenta.

GIS wycofuje partię sera twarogowego
GIS wycofuje partię sera twarogowego (Facebook)

U kobiet zakażenie listerią monocytogenes może powodować trudności z zajściem w ciążę, poronienia, powikłany przebieg ciąży, nieprawidłowy rozwój płodu i wady wrodzone u dzieci.

Bakteria jest szczególnie groźna dla noworodków i niemowląt, u których może dojść do sepsy, ostrej niewydolności układu oddechowego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Choroba nie od razu daje objawy, postępuje od kilku dni do nawet 3 miesięcy. Zjedzenie skażonego twarogu, szczególnie bez obróbki termicznej, może być źródłem zakażenia.

Nie należy spożywać partii o numerze 2907185, z datą ważności 29 lipca 2018, dostępnej w opakowaniach o pojemności 1 kg i 0,5 kg. Produkt można zwrócić do punktu zakupu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy