Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

Lody probiotyczne w swoim składzie zawierają np. prebiotyki, wapń oraz kwasy tłuszczowe z obniżoną zawartością cukru. Są nisko energetyczne i lekkostrawne. Wykazują także korzyści lecznicze, a więc na stałe powinny zagościć w naszej diecie. Czy zachowują jednak tradycyjny smak, który tak bardzo lubimy?

1. Produkcja lodów probiotycznych

Mleko krowie jest przyczyną nietolerancji pokarmowej wielu osób, zwłaszcza dzieci. Niestety, jest to podstawowy składnik wykorzystywany przy produkcji napojów i dań fermentowanych.

Na rynku znajdziemy jednak produkty, które są jego doskonałym zamiennikiem. Wśród nich właśnie lody probiotyczne zawierające żywe kultury bakterii oraz mikrokapsułki posiadające określony szczep. Przemysł spożywczy najczęściej wykorzystuje te z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Streptococcus.  

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dzięki takiemu rozwiązaniu ani ty ani twoi bliscy nie musicie rezygnować z ulubionych letnich słodyczy.

2. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej

Zgodnie z definicją ustaloną przez WHO - "Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane człowiekowi w odpowiedniej dawce, wywierają korzystny wpływ na jego organizm, poprawiają stan zdrowia lub ograniczają ryzyko zachorowania”. Wchodzą one w skład żywności funkcjonalnej, której celem jest profilaktyka oraz leczenie różnych dolegliwości.

W przewodzie pokarmowym występuje flora bakteryjna, której zadaniem jest ochrona oraz poprawa odporności. Na mikroflorę wpływ ma wiele czynników zarówno dietetycznych, jak i środowiskowych.

Stosowanie probiotyków w diecie wspiera ją oraz niweluje urazy powstałe, np. w wyniku antybiotykoterapii czy nieprawidłowego odżywiania się.

Żywność funkcjonalna łagodzi różnego rodzaju schorzenia. Badań nad nią przybywa, a w sklepach znaleźć możemy coraz więcej produktów ze szczepami tych bakterii w składzie, takich jak: jogurty, maślanki, kefiry, desery z kawałkami owoców czy sery.

Probiotyki występują także w preparatach farmaceutycznych. Są polecane jako ochrona przy antybiotykoterapii.

123rf
123rf

3. Probiotyki w produkcji mlecznej

To właśnie produkty mleczne zawierają najwięcej prebiotyków, czyli substancji wspierających prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit.

Dodawanie do składu inuliny czy oligofruktozy zwiększa ilość bakterii probiotycznych, np. w napojach fermentowanych. Produkty takie nazywamy synbiotykami, ponieważ zawierają nie tylko prebiotyki, ale również probiotyki.

Ułatwiają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed nowotworami oraz zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca.

Probiotyki optymalizują poziom cholesterolu we krwi, wykazują działanie antyalergiczne oraz leczą bakteryjne zatrucia pokarmowe.

4. Lody probiotyczne, czyli jakie...?

Ten rodzaj lodów wyróżnia się właściwościami leczniczymi. Są to synbiotyki, w których skład wchodzą np. kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wapń.

I chociaż posiadają obniżoną zawartość cukru i tłuszczu, to nie różnią się znacznie od tych tradycyjnych, gdyż mają ten sam smak, zapach oraz konsystencję.

Inna jest jednak produkcja. W jej trakcie do mieszaniny lodowej dodawane są żywe kultury bakterii probiotycznych lub mikrokapsułki wybranych szczepów. Często zamiast krowiego, stosowane jest również mleko kozie, ponieważ jest dobre dla alergików.

Lody probiotyczne zawierają w sobie także błonnik pokarmowy (1,1 g na 100 g lodów), witaminy A, C, D, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w tym wapń.

Dodanie lodów probiotycznych do zdrowej diety wpływa na:

  • oczyszczanie organizmu,
  • zmniejszenie reakcji alergicznych,
  • hamowanie biegunek, zaparć, wzdęć.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.