Łosoś w ziołowej skorupce

Pieczony łosoś to porcja zdrowego, pełnowartościowego białka - budulca naszych mięśni. Ale jeszcze większym atutem tej ryby jest wysoka zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią serce, układ nerwowy i wspomagają leczenie reumatyzmu. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin B12 i B6, D, a także selenu, fosforu i magnezu.

Składniki

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag),

  • pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon),

  • 2 łyżeczki oliwy,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • żółtko,

  • sól,

  • świeżo mielony czarny pieprz.



Na marynatę:


  • 1/2 szklanki oliwy,
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • sól,
  • pieprz.


Sposób przyrządzenia


Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.

 Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 minut.

Komentarz

Bardzo korzystnie dla zdrowia działają proponowane w przepisie zioła: estragon wspomaga trawienie, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu a natka pietruszki zawiera witaminę A , która odpowiada za dobry wzrok i młody wygląd cery. Zioła pozwalają ponadto ograniczyć dodatek szkodliwej kuchennej soli. Potrawa ta jest polecana nawet osobom starszym.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 624 kcal
--- ---
Białko 44 g
--- ---
Tłuszcze 47 g
--- ---
Cholesterol 246 mg
--- ---
Węglowodany 9 g
--- ---
Błonnik 2,5 g
--- ---
Witamina C 91,5 mg
--- ---
Witamina A 621,6 µg
--- ---
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Rybne kuleczki z halibuta

Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze (...) pietruszki. Przygotowanie: Ryby umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż...

Ryby

Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

, oprószyć pieprzem, skropić octem z białego wina, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na grillu, na każdym (...) | 41 µg | Komentarz Potrawa ze względu na silne...

Ryby

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy (...) na witaminy i minerały! Dietetyczna ryba surowa Ryba,...

Ryby

Pyszny sposób na łososia (WIDEO)

Polacy wciąż jedzą stanowczo za mało ryb. Jednym z głównych powodów może być fakt, że po prostu nie wiemy, jak je przygotowywać, aby były smaczne i zachowały swoje wszystkie wartości odżywcze. Jedną z najzdrowszych ryb, które warto jeść regularnie...

Ryby

Ryba w papilotach (WIDEO)

kwasów tłuszczowych omega-3 chronią nasze serce i układ krwionośny. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu. Będzie doskonała (...) na obiad i kolację. Aby jednak ryba zachowała swoje wszystkie...