Łosoś w ziołowej skorupce

Pieczony łosoś to porcja zdrowego, pełnowartościowego białka - budulca naszych mięśni. Ale jeszcze większym atutem tej ryby jest wysoka zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią serce, układ nerwowy i wspomagają leczenie reumatyzmu. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin B12 i B6, D, a także selenu, fosforu i magnezu.

Składniki

Co warto wiedzieć o błonniku?

  • 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag),

  • pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon),

  • 2 łyżeczki oliwy,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • żółtko,

  • sól,

  • świeżo mielony czarny pieprz.



Na marynatę:


  • 1/2 szklanki oliwy,
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • sól,
  • pieprz.


Sposób przyrządzenia


Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.

 Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 minut.

Komentarz

Bardzo korzystnie dla zdrowia działają proponowane w przepisie zioła: estragon wspomaga trawienie, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu a natka pietruszki zawiera witaminę A , która odpowiada za dobry wzrok i młody wygląd cery. Zioła pozwalają ponadto ograniczyć dodatek szkodliwej kuchennej soli. Potrawa ta jest polecana nawet osobom starszym.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 624 kcal
--- ---
Białko 44 g
--- ---
Tłuszcze 47 g
--- ---
Cholesterol 246 mg
--- ---
Węglowodany 9 g
--- ---
Błonnik 2,5 g
--- ---
Witamina C 91,5 mg
--- ---
Witamina A 621,6 µg
--- ---
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba (...) kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól, pieprz...

Ryby

Miecznik z mango

i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g fileta z miecznika, 4 posiekane ząbki (...) posiekanej kolendry, 3 łyżki posiekanych liści mięty. Przygotowanie: Filet...

Ryby

Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka (...) cytryny. Na koniec posyp jeszcze kolendrą i wsadź do piekarnika na 30 minut. Komentarz: Zapiekana...

Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.