Lubisz krwiste steki? To niedobrze – nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości białka

Kulinarni znawcy twierdzą, że smak mięsa najlepiej czuć, jeśli jemy je niedosmażone. Według nich, to właśnie półsurowe steki będą najbardziej smakować naszemu podniebieniu. Okazuje się jednak, że nijak ma się to do kwestii zdrowotnych. Naukowcy twierdzą, że szczególnie u starszych osób, znacznie korzystniejsze będzie jedzenie mięsa dobrze wysmażonego. Dlaczego?

Białko ma zasadnicze znaczenie w budowaniu i kontroli pracy mięśni, a także w utrzymaniu serca i płuc w dobrej kondycji. Badacze z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rolnictwem twierdzą, że starsi miłośnicy steku w wersji krwistej otrzymują znacznie mniej białka niż ci, którzy wybierają mięso mocno wysmażone. Tymczasem utrzymanie właściwej ilości tego makroskładnika jest kluczowe dla starszych osób, bo zapobiega utracie mięśni, co jest naturalnym następstwem procesu starzenia.

Sytuacja polskich seniorów jest tragiczna

Sytuacja polskich emerytów jest bardzo trudna. Opieka geriatryczna w Polsce pozostawia wiele do życzenia, a kwota za którą starsze osoby muszą przeżyć...

Naukowcy przy współpracy z lekarzami ze Szpitala Uniwersyteckiego im. Clermont – Ferranda we Francji zaprosili do badania 10 ochotników w wieku od 70 do 82 lat. Jedna grupa badanych miała za zadanie jeść steki krwiste, druga z kolei te wysmażone. Badania krwi pobieranej po posiłku pozwoliły naukowcom sformułować właściwe wnioski.

"Aby zapobiec sarkopenii, zaleca się starszym osobom spożywanie dobrze wysmażonego mięsa" - twierdzą naukowcy w opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition artykule. Co więcej, większa ilość białka może zapobiec też powstawaniu udarów u seniorów. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology". Według nich osoby, w których diecie znajdowało się dużo białka, były aż o 20 proc. mniej narażone na udar niż ci, którzy przyjmowali mniejsze ilości tego składnika.

Naukowcy szacują, że jeśli każdy z nas zacznie jeść więcej białka, to śmiertelność z powodu udarów mózgu zmniejszy się nawet o 1,5 mln. Ja już wiem, co przygotować na obiad, a ty?

Komentarze (65)
~ona
~ona 2 tygodnie temu

@~Hildegarde von Bingen: każdy powinine o tą wiedzę zabiegać i nie przykłądać ręki do cierpienia zwierząt. proszę podaj argumenty, dlaczego wg ciebie biało z mięsa jest najlepsze? skąd taka "wiedza"?

Odpowiedz
~Franko Columbu
~Franko Columbu 2 tygodnie temu

Ha czyli zawartość biała rośnie wraz z zakresem obróbki termicznej? Bzdura. Druga bzdura ile osób po 70 je stejki? 3 bzdura kogo na nie w polsce stać? Zwłaszcza na emeryturze. Jakja są tańsze i łatwiej przyswajalne ;)

Odpowiedz
terminator1987
terminator1987 2 tygodnie temu

Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Podejście, które o lata świetlne wyprzedza konkurencje! Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl który w ciągu tygodnia odmieni Twoje życie! Pozbądź się tłuszczu Pokaż na co Cię stać i wejdź na www.igortreneronline.pl !

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Czy dieta wysokobiałkowa jest zdrowa?

Czy dieta wysokobiałkowa jest zdrowa?

Dla większości osób spożycie białek stanowi od 12 do 18% dziennie dostarczanych kalorii. Jednak dieta wysokobiałkowa oznacza, że białka będą głównym (...) składnikiem naszego pożywienia. Będą mogły stanowić nawet połowę...

Napoje

Napoje, które służą i szkodzą twojej figurze

Napoje, które służą i szkodzą twojej figurze

nam służą, a które nie? Napoje gazowane: nie Pijąc puszkę napoju gazowanego, za każdym razem dostarczasz organizmowi setki pustych kalorii. Zmiana napoju (...) pomarańczowego - 122 kalorie. Wybierając sok z miąższem,...

Żywienie

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

przeziębienia. Bez odpowiedniej ilości wody organizm ma trudności z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała. Kiedy procesy termoregulacji zawodzą, doświadczasz (...) Wszystkie komórki potrzebują wody,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na zdrowe śniadanie. Zawiera wiele cennych (...) również na dodatki. Wiele płatków zawiera bowiem śladowe ilości...

Sport a zdrowie

Dowiedz się, czego nie jeść po treningu

Dowiedz się, czego nie jeść po treningu

Surowe warzywa Chociaż są one wypełnione składnikami odżywczymi, nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości energii. Tymczasem po wysiłku (...) je - w ten sposób dostarczysz organizmowi...

Temat Miesiąca - Odporni z witaminą D

Jak dostarczać witaminę D organizmowi?

Jak dostarczać witaminę D organizmowi?

tłustych ryb Tłuste ryby, takie jak tuńczyk, makrela i łosoś, zawierają duże ilości witaminy D. Ponadto dostarczają organizmowi ważnych dla układu (...) . Warto jednak przełamać swoje opory i od czasu...

Leki i suplementy

Siła tkwi w biotynie. W jakich produktach ją znajdziesz?

Siła tkwi w biotynie. W jakich produktach ją znajdziesz?

roślinnych oraz zwierzęcych. To związek organiczny zaliczany do witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Bez odpowiedniej ilości biotyny, wiele (...) enzymów nie może prawidłowo działać. Niedobór prowadzi do niebezpiecznych...