Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Luteina 50 w ciazy

Ginekologia

Cykle wywołane luteiną a ryzyko ciąży po pettingu

Witam, mam pytanie: 1. Czy luteina 50 brana od 17 do 25 dc po 1 tab. na dobę wywoła miesiączkę po odstawieniu? 2. Czy jeśli chłopak dotykał mojej pochwy przez majtki wigotne z podniecenia,posladkow na gole cialo, pleców, piersi oraz mitiowalismy seks w ubraniach to jak duże ryyzko ciazy? PS-cykle wywolywane od sierpnia luteina 50.Nie ma ryzyka ciąży ponieważ nie było kontaktu preejakulatu lub nasienia z okolicą pochwy. Luteina powinna ułatwić wystąpienie miesiączki, jednak pełnej gwarancji nie ma. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Ginekologia

Brak penetracji a ryzyko ciąży

W pierwszy dzień okresu ocerałam się z partnerem w ubraniach, imitowaliśmy ruchy takie jak podczas seksu. Był to okres wywołany luteiną a rownoczesnie 3 okres od calkowitego odstawienia tabletek anty. Cykle nie są zbytnio regularne. 1 okres byl 32 dc(od 28dc luteina 50) 2 (25 dc- luteina od 19 dc) a ten trzeci w 30 dc(luteina od 19 do 28 dc) dodam ze 19 dc zaobserwowalam ciagnacy sie sluz, w 17 dc rowniec. a 2 drugi dzien okresu reka z nasienia dotknelam posladkow. moge byc w ciazy?Ryzyko zapłodnienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Pęcherzyk i brak echa zarodka w 6 tygodniu ciąży

Witam , byłam u lekarza powiedział ze to 6 tydzień ciąży lecz jest sam pęcherzyk bez echa zarodka i przepisał mi luteina 50 mam isc na kolejną wizyte za 2 tyg i jak nic sie nie zmieni ma mnie wysłać na łyżeczkowanie . CZy poprawi mi sie coś po tej luteinie? i czy to możliwe że nie ma teraz echa zarodka?... Kazała mi też sprawdzac czy nie plamie bo moge samo istnie poronić a mam wszystkie objawy ciąży dłośći bóle piersi .. a i wspomne że o nic mnie nie pytała prócz zrobienia tych badań dziekujeLuteina ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Czy test BHCG 19 dni po zbliżeniu jest wiarygodny?

czy bhcg 19 dni po zblizeniu jest wiarygodne? na karteczce zakresy od 3 tyg ciazy. mi wyszlo mniej niż 0.100. byłsam w 9 dc (wywolany cykl luteiną 50) okres 6 lipca, a luteina 3 i 4 lipca. pod jezy po n jednej tabletce.Witam! Badanie beta-hCG 19 dni po zbliżeniu jest jak najbardziej wiarygodne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Stosowanie luteiny w ciąży

witam, biore luteine 50 na podtrzymanie ciazy. Na ulotce napisane jest ze nalezy przyjmowac ja podjezykowo jednak slabo sie ona rozpuszcza i mam poniej okropne mdlosci. Czy moge zazywac ja w jakis inny sposob? np gryzienie?Luteina jest też w formie tabletek dopochwowych. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Skoki temperatury w cyklu

 Dodam, że cykl wywlany luteina 50. temoeratura w 1 fazie zawsze 36.4, w drugiej 36.7,36.8. W tym cyklu insczej.seksu nei uprawiam, imitacjsa ruchow seks.w ubraniach, dotykanie poslakdow na gole cialo tylko. w 17 dc rano i 18 dc wieczorem luteina 50. 19dc temperatura 36.9, jednak 20 juz 36.35. Co może być przyczyną? Mierzyłam w tym samym miejscu i o tej samej godzinie. Proszę o odp/Witam! Pytanie jest niekompletne. W razie wątpliwości proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Możliwość ciąży po imitacji seksu

http://ovufriend.pl/graph/f3170ddec77525d2f3e37ec1fe6a876d wykres moich temperatur. zawsze w 1 fazie cyklu 36.4, w2 36.6/36.7. W tym cyklu na poczatku wahały się. Proszę zobaczy,c zreszta. To cykl wywołany luteiną 50. 1i3dc-skapsze krwawienie, 2,4,5dc-normalne,6i7dc-brudzenie. seksu nie bylo. tylko petting w ubraniach. imitowlaismy ruchy seksualne. chlopak na gole cialo dotykal tlyko ... sytuacji istnieje niewielkie ryzyko ciąży. W razie wątpliwości proszę wykonać test po 14 dniach od potencjalnie ryzykownego stosunku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Zbliżenie dzień przed miesiączką i prawdopodobieństwo ciąży

Zacznęod tego, że przez 3 msc brałam Microgynon. Odstawiłam. od tego czasu miałam 2 miesiączki (wywołane luteiną 50.) 1 miesiaczka w 32 dzien od calkowitego odstawienia (luteina od 28 dnia) a drugą 25 dc (lut.od 19dc) teraz 3 cykl. luteina od 19 dc ... , że lekarz nie zmienil prezerw.na sondzie. zbadał mnie nawet na nazwisko poprzedn.pacjentki. jak duze ryyzko ciazy?Witam! W opisanym ... u niektórych kobiet po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej. Teoretycznie może być to jednak także wynik ciąży, choć ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Stosowanie Metronidazolu a ciąża

Witam byłam u ginkeloga który nie wykazał ciaży ale rownież nie zaprzeczyl że w niej jestem . Przepisał mi Luteina 50 ,Metronidazol i Tinidazolum. W ulotkach napisane jest że lekow w ciązy przyjmować nie można. Czy jeżeli zacznę je brać może to zaszkodzic plodowi gdybym jednak ewentualnie w ciąży była?Witam, jeśli przyjmuje Pani leki w formie doustnej to mogą mieć wpływ na ewentualnie rozwijający się płód, a jesli miejscowo takiego ryzyka nie ma. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ginekologia

Prawdopodobieństwo ciąży po pettingu i ułożenie szyjki macicy

Jak wkladam palca to pochwy, to natykam sie na ujscie syzkki, na wprost jest ulozona, ppoludni juz twarda i nisko. Dlaczego tak jest? Diś 22 dc, wyw.luteina 50. wkladanie tam palcow bylo 29 i 30.07. okres mial byc 06.08- nie bylo. luteina 50od 9-11.08. Plamienie, sluz z krwia od 13-19.08. Bhcg 18.08 wynosilo <0.100. zakresy podane od 3 tyg.ciazy, a ja bylam 19 dni po pettingu. w 6 c zakladajac,ze to plamienie to okres. od 23.08 bialysluz, glowa mnie boli. Jak duże ryyzko ciąży?czestomoczWitam! Jeśli beta ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Wytrysk podczas gestykulacji seksualnych a ryzyko ciąży

dzień Dobry!. Czy jeśli chłopak miał wytrysk w spodnie i imitowaliśmy ruchy seksualne, a były to dni płodne i byliśmy ubrani w cienkie spodnie. to jakie duże ryzyko ciąży? Było to w 19 dc. Przez ostatnie 3 cykle okresy tak. 22 grudnia. pozniej 19 stycznia. pozniej 19 lutego!. Dodam, że od sierpnia do października brałam Microgynon 21. Od tej pory wszystkie okresy wywol.luteina 50. W tym cyklu już nie brałam.Witam! W opisanym przypadku ryzyko ciąży jest naprawdę znikome - nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Czy lek Nilicin, zapalenie układu moczowego, krwiomocz i luteina mogły dać ujemny wynik bHCG?

Witam, czy lek Nilicin ( brany 2 dni po pettingu), zapalenie ukladu moczowego (chyba), krwiomocz, Luteina mogły dać wynik bety ujemny? Nolicin brałam 1 i 2 sierpnia, 2 ,3,4,5, Furagin, a luteine od 9 do 11 sierpnia, gdyż spoziala mi sie miesiaczka. PLamienie 13 sierpnia, a 18 sierpnia BHCG wynosi ponizej 0.100. Na karteczce zakresy sa od 3 tygodnia ciazy, a ja bylam zaledwie 19 dni po zblizeniu. (wtedy robilam bhcg, 6 dc wywolanego luteiną i mialam jeszcze plamienie rozowe (w 7 dc tez)Nie. Te leki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Stosowanie luteiny na noc a wypicie piwa

Czy przyjmując luteine 50 Raz dziennie po 3 tabl. Na noc Można wypić piwo lub wino?Alkohol i luteina są metabolizowane przez te same struktury komórkowe, co może prowadzić do zwiększenia stężenia progesteronu, jednak nie jest znane kliniczne znaczenie tego oddziaływania. Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander RopielewskiW niewielkich ilościach, niebezpośrednio przed / po zażyciem/u leku. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski i 1 inny
Ginekologia

Wywołanie okresu Luteiną a wykluczenie ciąży

Jeżeli miałam wywołany okres Luteiną 50 a partner doszedł we mnie w 6 dniu okresu który już mi się kończył czy jest możliwość że plemniki przetrwały w drogach rodnych niecałe dwa dni do końca okresu? Czy można całkowicie wykluczyć ciąże?Witam! W przypadku współżycia bez zabezpieczenia ryzyko ciąży zawsze istnieje. Nawet jeśli do stosunku doszło w czasie krwawienia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Brak okresu przez trzy miesiące

Wiatm mam 22 lata od trzech miesięcy nie miesiączkuje w ciąży nie jestem bo bylam z tym u swojego ginekologa i przepisal mi tabletki do ssania "luteina 50"ale mi nic nie pomogło i teraz nie wiem co robic i bardzo proszę o pomoc Witam! Jeśli zastosowane przez ginekologa leczenie nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, koniecznie powinna Pani ponownie skonsultować się z lekarzem. Bez wątpienia konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych badań laboratoryjnych/obrazowych, które pozwolą wskazać przyczynę braku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Wiarygodny test BHCG

hej. mam pytanie.. jesli robilam bhcg 19 dni po zblizeniu i wynik byl Dodam, że zakresy są dopiero od 3 tygodnia ciąży. panie w laboratorium tez mowily ze po 3 tyg wychodzi i czy na wynik ma wplyw to,ze robilam bete tydzień po rozpoczeciu miesiaczki, ktora wywolana byla luteina 50?Nie odpowiem na Pani pytanie, gdyż nie podaje Pani jaki jest wynik badania. W razie wątpliwości proponuję powtórzyć badanie B-HCG. ...

Ginekologia

Brązowe plamienia w 6. tygodniu ciąży

Jestem w ciąży w 6 tygodniu i 6 dniu.w 6 tygodniu i 1 dniu dostałam małych plamień brązowych moja pani doktor prowadząca ... Witam serdecznie. Luteina- czyli progesteron nie jest groźna dla płodu. W takiej sytuacji jednak konieczna jest wzmożona obserwacja ciąży. Plemienia w ciąży mogą mieć wiele powodów, część z nich nie jest groźna ale także pewna grupa przyczyn może stwarzać zagrożenie dla ciąży. Konieczne jest ponowne USG w celu oceny płodu. ...

Ginekologia

Jak duże jest ryzyko ciąży, jeśli chłopak miał na dłoni preejakulat i dotknął pochwy?

Jak duże jets ryyzko ciąży, jesli chlopak miał na dłoni preejakulat i dotknął mojej pochwy na gorze, oraz warg to jak duże ryyzko ciązy, że to przejdzie do środka? OM 06.07. (3 i 4 lipca luteina 50 pod język raz dziennie) . Zblizenie byo 29 lipca. Moje cykle wahaja się 24-31 dni. Dziś 32 dc i nie ma.Witam! W opisanej sytuacji istnieje niewielkie ryzyko ciąży. W celu weryfikacji ciąży proszę wykonać test po 14 dniach od potencjalnie ryzykownego zdarzenia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Płodny śluz w 11. dniu cyklu a planowanie ciąży

Dziś mam 11 dc, od 12 do 24 dc mam brać luteine 50 3 tabl. Na noc. W celu regulacji cyklu.l Staramy się o ciążę . Dziś(11dc) zauważyłam u siebie plodny śluz w związku z tym mam pytanie: czy biorąc luteine 12 dc (czyli dzień po zauważeniu plodnego sluzu) nie zahamuje owulacji'??? Czy wziąć luteina parę dni później??? Co robić? Proszę o poradę ps: do swojego lekarza nie mogę się dodzwonić.Nie ma obaw. Luteina (progesteron) jest niezbędna do prawidłowej owulacji (dzięki niej pęka pęcherzyk, z którego wydostaje się komórka ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
USG

Stosowanie Luteiny a infekcja w ciąży

Witam, biore luteine dopochwowo , a takze mam infekcje, na ktora mam globulki. Czuje duza wigotnosc na majteczkach, wiem ze to moze byc luteina, ale martwie sie, ze to moga saczyc sie wody i tego nie rozpoznam:/. Wczoraj mialam usg i ilosc plynu owodniowego jest w normie , wiec nie powinnam sie tym przejmowac prawda ?23 tydz ciazyW razie wystąpienia niepokojących objawów: krawienia, obfitego wycieku z dróg rodnych, skurczów, bólów brzucha proszę bezzwłocznie udać się na położniczą izbę przyjęć ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Katarzyna Szymczak Lek. Katarzyna Szymczak
Ginekologia

Przerwanie stosowania luteiny w 6 tygodniu ciąży

Lekarz przepisał luteinę w 6 tyg ciązy (poziom progesteronu 12,59 ), i tak zażywałam do 8 tygodnia - wtedy zgłosiłam sie do innego ginekologa i powiedział, zeby odstawić luteinę - że w I trymestrze ciąży to nic nie daje - (brałam 3 razy na dobę luteina 50) stopniowo - brac po dwie, nastepnie jedna tabletke dziennie, (zaczęłam mieć bóle i małę krawawienie) a w 9 tyg poronienie - Czy przerwanie zażywania luteiny mogło spowodować poronienie ?Witam! Niestety nie ma takiej możliwości, by jednoznacznie odpowiedzieć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Dotykanie penisa i ryzyko przeniesienia preejakulatu do dróg rodnych

Witam, jest mloda osoba, wczoraj dotykalam penisa partnera. nie bylo wytrysku, a preejakulat. bylo ok -2 stopni na dworze. po ok 5 min wrocilam do domu i poszlam sie wysikac, musialam sie podrapac i wlozylam palca tam. 24 dc (2 cykl od odstawienia tabletek anty, 3 msc stosowalam) cykl ten wywolany luteina. w obecnym cyklu od 19 dnia biore lut 50. czy jest ryzyko ciazy?Witam. W opisanym przypadku nie ma ryzyka ciąży. 24 dzień cyklu to faza lutealna tj. czas po owulacji. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Zmiana charakteru krwawienia po stosowaniu luteiny

Witam, Z powodu silnych bólów menstruacyjnych oraz nieregularnych cykli, lek ginekolog przepisał mi Luteina 50. (2 tabl dziennie przez 10 dni od 16 dnia cyklu). Po miesięcznej kuracji pojawiła się skąpa miesiączka, ale zaniepokoiło mnie to, że po jej zakończeniu, po 2 dniach (w trakcie których miałam poranne bóle podbrzusza o innym charakterze niż te ktore mam co miesiąc)pojawiło się kolejne krawienie- bardziej obfite niż wcześniejsze, ze skrzepami krwi.Czy może być to spowodowane przez luteine?Po pierwsze ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Czy zapalenie, leki i luteina mogły zafałszować wynik bHCG?

wystepuje u mnie krwotok z nosa, chdoze czesto sikac, pettingi byly 29 i 30 lipca. okres mial byc 6 sierpnia, nie bylo. wiec od 9 do 11 sierpnia bralam luteine 50, 4x na dobe. 13.08 dostalam plamienie, sluz z krwia. w 6 dzien plamienie, skapego robilam bhcg (19 dni po) wynik <0.100. Brałam Nalicin, furagin 1,5 tyg przed zrb bhcg.Czy zapalenie, te leki, luteina mogly zafalszowac wynik? Zakresy sa podane od 3 tyg ciazy, ja bylam 19 dni po. Mam nabrzmiale piersi, nie bolaNie fałszują. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Odstawienie Microgynon a możliwość ciąży

Witam. Dziś 3 krwawienie od calkowitego odst Microgynonu(bralam 3 msc) 1 okr. 32 dc (luteina 50 od 28 dc) 2 okr. 25dc(lut.od 19dc) teraz 3 okr (30 dc (lut 50 od 20 do 28 dc). teraz jest pierwszy dzień okresu. byłam z partnerem blisko. cieralismy sie o siebie, dotykalismy, on mial wytrysk, ja byłam podniecona. Wszystklo odbywało się w ubraniach. on dotykał członka ale zaraz umyl rece w mydle. dodam,ze jak sie ocieraliśmy to przed wytryskiem. jak duze ryzyko ciąż? 1 dzień krwawienmia (wyw.lut50Witam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Petting a możliwość wykluczenia ciąży

29 i 30 lipca wkladanie tam palców 6 sirpnia mial byc okre snie bylo. 9,10,11 sierpnia luteina 50 pod jezyk , 4 tabletki na dobe. 13 zaczelo sie plamienie, leciutkie, pozniej obfitsze, pozniej śluz zmieszany z krwią. 6,7dc, dc-rozowy sluz. 6 dc (18.08) bhcg , wynik <0.100. Moge wykluczyć ciążę? Zakresy na karteczce s apodane od 3 tygodnia ciayz dopiero, a ja bylam 19 dni po pettingu. Czy mimo to mogę wyluczyć ciążę?Ryzyka ciąży nie ma ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Świąd skóry w ciąży u 36-latki

Witam jestem w 7 tygodniu ciąży z powodu jednorazowego krwawienia od 2 tygodni jestem najpierw na luteinie 50 podjezykowo, potem duphaston teraz 3x1 luteina dopochwowo. od początku przyjmowania tych leków towrzyszy mi swąd skóry , najpierw same dłonie i stopy, w chwili obecnej całe ciało . swędzenie nasila sie wieczorem i w nocy po zadrapaniu pojawiaja się grudki i zaczerwienienie. dolegliwośc ta jest bardzo uciążliwa proszę o pomoc.Witam, Szanowna Pani, występujące objawy wskazują na uczulenie, na składnik leków ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ginekologia

Ból podczas oddawania moczu i opóźnienie okresu po pettingu a ryzyko ciąży

Witam, mam pytanie. otatni okres 6 lipca. (3 i 4 lipca luteina 50) 29 i 30 lipca petting, pieszczoty jezykiem. 31 lipca bol w pochwie podczas oddawania moczu, krew na papierze.nie jestem dziewica. 1,2,3 sierpnia tylko bol rzy koncowce oddawania moczu. 6 sierpnia miał byc okres a nie ma. Boję sie, że mógł wprowadzić znikomą ilośc nasienia do pochwy na palcu. Jak duże ryyzko ciąży? Dlaczego imesiączka sie spoznia? Dodam, ze jestem z podkarpacia, a 2 tyg bylam w opolskim.Witam! Opisane objawy wskazują na infekcję ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Poronienie a brak objawów

Witam. W poniedziałek byłam u lekarza i okazało sie ze jestem w ciąży. Badanie BetaHCG wyszło 5. Lekarz właczył mi leki na podtrzymanie (Luteina50 dopochwowo i Utrogestan 3xdziennie) poniewaz stwierdził ze istnieje ryzyko poronienia. Dzisiaj ponownie miałam zrobic BHCG i wyszła 1.2 ale nie miałam zadnego krwawienia,plamienia ani bóli w ok.podbrzusza. Jedyne co boli to piersi albo głowa. Czy to mozliwe ze dzisiejsze badanie było pomyłka? Czy mozliwe jest ze doszlo do poronienia bez objawów?Zawsze możliwa jest jakaś pomyłka ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Luteina a miesiączki

Chciałam się dowiedzieć, czy przy regularnych miesiączkach moge wziąść LUTEINE 50? Staramy się o dzidziusia, a wiem, że te tabletki pomagają przy zajściu w ciąże. Czy mogę ich wziąść pare dni przed okresem?Witam! Luteina to progesteron - hormon wytwarzany przez ciałko żółte jajnika niezbędny do podtrzymania ciąży oraz przygotowania macicy do zagnieżdżenia zarodka. Pomaga w zajściu w ciążę ... . O niepłodności mówi się, gdy po roku prawidłowych starań o dziecko nie ma pozytywnych efektów w postaci ciąży. Prawidłowe starania ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
Ginekologia

Kiedy zacząć brać luteiną przy nieregularnych miesiączkach?

(...) w videocastach, odpowiedziach ekspertów i artykułach, przykłady poniżej: pytania o tej tematyce /pytania/czy-mimo-wszystko-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-jestem-w-ciazy-24 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-71 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-70 /pytania/kochalam-sie-w-okresie-bez-zabezpieczenie-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-w-takim-przypadku-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-74 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-nie-bylo-wytrysku /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-73 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-skoro-mialam-juz-2-okresy /pytania/czy-mozna-nie-wiedziec-ze-jest-sie-w-ciazy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Wykres temperatur a możliwość ciąży

http://ovufriend.pl/graph/f3170ddec77525d2f3e37ec1fe6a876d Witam, w linku znajduje sie wykres moich temperatur. Okres wywołany luteiną 50. 1 i 3 dc-krwawienie srednie. 2,4,5-normalne. 6,7 dc-plamienie. seksu nie było. tylko dotykał mnie rękoma: plecy ... dotykam jego penisa, ale siebie tylko przez ubranie po tym jak go dotykam. moge byc w ciazy? w tym cyklu nie bylo nic.Jeżeli nie było kontaktu spermy lub preejakulatu z pochwą lub okolicą krocza to nie ma ryzyka ciąży. Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Ginekologia

Odczuwanie bólu podczas oddawania moczu po pettingu

(...) ? Nie jestem dziewicą. OStatnie zbliużenie przed tym było w grudnu tamtego roku. Prosze mi powiedziec, jest ryyzko ciąży? najkrotszy cykl od 7 misiecy to 26 dni a najdluzszy 31 dni. ostatni okres 6 lipca9wyw.luteina 50) zbl. 29 i 30.07Witam. Objawy nie są wynikiem ciąży a zakażenia dolnych dróg moczowych. Proszę zgłosić się do lekarza który wdroży odpowiednie leczenie.Witam serdecznie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Czy luteina 50 brana przez całą ciąże może być szkodliwa dla płodu?

(...) czy luteina 50, raz dziennie 1 tabl, może być szkodliwa dla płodu? Bardzo mi zależy żeby donosić ciążę i żeby dziecko było zdrowe. Ja ... za odpowiedź. Joanna.Witam! Gratuluję dzidziusia. Z pewnością Luteina 50 brana przez całą ciażę nie zaszkodzi dziecku ... Mam 35 lat i jestem po raz pierwszy w ciąży - w 19 tygodniu.   Nigdy nie ronilam. Moja ciąża jest o podwyższonym ryzyku ... a dwa pod lożyskiem, uwypuklone do jamy macicy. Lekarz przepisał mi od 14 tyg. luteine 50 jeden raz dziennie dopochwowo żeby ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Petting a prawdopodobieństwo ciąży

29 i 30.07- petting wkladanie palców. 1-2.08-nalicin 6.08 mial byc okres, nie bylo 9-11.08-luteina 50, 4x na dobe 13.08- 19.08- krew ze sluzem, plamienie, ale nie krw 18.08-bhcg <0.100 Temperatura w pochwie nie wzrasta, wyosi ok 36.4, a dziś 16 dc.(28.08) szyjka nisko, wyczuwam ujscie, ale nie wiem czy otwarta. Mam dużo śluzu bialoprzezrozystego, rozciagliwego. ujscie do pochwy zaczerwienione. Na kartcz ce z bhcg zakresy od 3 tyg ciazy, a ja bylam 19 dni po zbl. moge wykluczyc ciaze?Witam! W opisanej sytuacji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Krwawienie a wykluczenie ciąży po pettingu

Planownay okres:06.08. nie dostalam. Om:19.01,19.02,19.03,16.04,10.05,05.06.06.07 29 i 30.07- wkladanie palcow, minetka, boje sie,ze mial cos na palcu 09-11.08- Luteina 50 4 x na dobe 13.08-plamienie(swedzialo, czopek Pimafucin wzielam) 13/14- krwawienie srednie 14-cala podpaska 14/15-srednie 15-leciutkie,popoludniu sluz 15/16-zabrudzenie 16.08- śluz z krwią, sluz rozciagliwy ... ?Witam. W tym przypadku nie można w 100 procentach wykluczyć ciazy konieczne jest wykonanie testu ciążowego. ...

Badanie ginekologiczne

Wymiar macicy i endometrium a prawdopodobieństwo ciąży

Kiedyś byłam u lekarza, pod koniec brania tabletek i wymiary na USg macicy z pazdziernika 13r. 2.47cm X 3.71cm endometrium:0.380cm. W tym miesiacu, 22.09 bylam u lekarza, byl to 13 dzien cyklu wywolanego luteina 50 i moje wymiary macicy są takie: 3.61cm X 2,64cm endometrium 0.541 cm. lekarz 6 tyg po pettingu, pwoiedział że mam pecherzyk dominujacy, endo trojlinijne ... zamieszczonego opisu nie można zweryfikować ciąży. Proszę wykonać test po 14 dniach od ostatniego stosunku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Czy lekarz mógł nie zobaczyć 7-tygodniowej ciąży?

,czy lekarz mogl nie zobaczyc ciazy 7 tyg po pettingu, w 13 dzien cyklu(wywolany luteina. od pettingu mialam dwa krwawienia z odstawienia luteinyy 50. jedno plamienie, drugie krwawienie obfite, skapsze w 3dzien, pozniej normlane. dziś 25 dc a ja nie miałam śluzu płodnego chyba. Cały miesiac biały śluz, nie jest go dużoo. ale temperatura wzrosła z 36.5 do 36.7 czasem 36.8 20 dc. Czy lekarz mógł pomylić pecherzyk ciazowy z pecherzykiem graffa?endo 3linijne,0.541 cm.Witam! Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Dotykanie okolic intymnych przez rajstopy a prawdopodobieństwo ciąży

w płodne chłopak dlonia z nasienia dotykał mojej pochwy przez rajstopy i majtki, a potem przez same rajst, majtki sie przeusnely w bok.Nie wiem czy mial na reku nasienie czy też nie, ale gdyby tak to jak duze ryzyko?Majtki oraz rajst zdjelam z siebie jakoś 2.5 h po dotykaniu.Byłam bardzo podniecona+śluz płodny. prosze o odp.6.07 okres.3i4.07 luteina 50 pod jezyk x1. 5 lipca ... ?Witam! W opisanym przypadku ryzyko ciąży jest naprawdę znikome - nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Badanie hormonów tarczycy

Luteina stosowana przy nieregularnych cyklach

Mam 25 lat od zawsze mam nieregularny okres, ginekolog przepisał mi Luteine 50, brałam ją przez rok,po odstawieniu wszystko wróciło. Prolaktyna -w normie. TSH 2,95 ginekolog stwierdził że jest za wysokie i skierował do Endokrynologa. Pare lat temu już byłam u Endokrynologa który po badaniach i USG tarczycy stwierdził że mam iść do ginekologa. Dodam jeszcze że mam nadwagę, a nie jem dużo, b.suchą skórę, chwiejność nastroju, trądzik i od 9 lat osłabienie. Co mi jest? Z góry dziękuję za odpowiedźTSH 2 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Beata Babińska-Olejniczak Lek. Beata Babińska-Olejniczak
Ginekologia

Wynik progesteronu i Luteina

Witam, staram się o dziecko. W 7dpo zbadano mi progesteron, który wynosi 13ng/ml (norma 1,7-27). Dostałam od lekarza luteinę 50 podjęzykową i mam ją brać 2x1 do czasu pojawienia się miesiączki, a w razie ciąży kontynuować przyjmowanie. Jednakże po przewertowaniu internetu doczytałam, iż okres się pojawia dopiero po odstawieniu luteiny i teraz nie wiem czy dobrze zrozumiałam swojego lekarza... Czytam, że luteinę przyjmuje się przez 10dni i odstawia, a za 2-3dni pojawia się okres. Proszę o pomoc.Witam, powinna ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Ciemnożółty śluz z pochwy a ryzyko ciąży

21.06 oraz 25.06 zbl przezmajtki. Om 19.01, 1902,19.03,16.04,10.05, 05.06. 03.07 i 04.07-luteina 50 pod jezyk 5 lipca-uczucie wilgoci i ciemnozolty sluz. 6 lipca krwawienie. 1dc obfite,1/2 dc obfite(jak nigdy)2 dc obfite, 2/3dc plamka z wieczora, 3 dc lekkie krwawinie, 3/4 dc plamka z wieczora. 4 dc lekkie krwawienie, 4/5 dc czysto, 5 dc plamienie. 6,7,8,dc sluz cienozolty, uczucie wilgoci. w 4 dc USg. ponoc endo sie zluszczylo. Mogę wykl.ciążę? DLaczego dziś wystepuje śluz ciemnozolty?Witam serdecznie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badania moczu

Badanie moczu w 7. tygodniu ciąży

Proszę o interpretację jestem w 7 tygodniu ciąży glukoza 65 mg/dl., białko całkowite 8,2 g/dl, toksoplazmoza Igg<0,50 IU/ml nie obecne <6,4 wątpliwy 6,4-9,9 pozytywny >=10. Mikroskopowy osad moczu nabłonki płaskie nieliczne w.p.w,leukocyty 1-3 w.p.w, fosforany bezpostaciowe b.liczne w.p.w, bakterie liczneWitam serdecznie. Przedstawione wyniki wskazują na infekcję dróg moczowych. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Spożywanie wędzonej szynki w ciąży

czy w czasie ciazy mozna jesc wedzona szynke i w jakiej ilosci, zeby nie zaszkodzic? AgaTak można spożywać.W umiarkowanej ilości mozna ale trzeba uważać na świeżość produktu aby nie wywołać zatrucia pokarmowego. 50 gram dziennie nie zaszkodzi. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski i 1 inny
Ból piersi

Ból piersi (mastalgia)

(...) w organizmie kobiety. Mastalgia występuje najczęściej między 35 a 50 rokiem życia, choć może dotyczyć kobiet w każdym wieku. Kogo ... zwany progesteronem, który powoduje bóle piersi związane z cyklem owulacyjnym, a także bóle piersi występujące w ciąży. Ból piersi w ciąży Piersi bolą w ciąży, czasem nawet bardzo dotkliwie. Przyczyną bólów piersi w okresie karmienia bardzo często bywa ... w tym wieku do bolesności, a także zmian nowotworowych. Po 50 roku życia wzrasta także ryzyko pojawienia się guzów nowotworowych ...

Żelazo

Żelazo w diecie

(...) białek: hemoglobiny (w krwinkach czerwonych), mioglobiny (w tkankach mięśniowych, pełni rolę w transporcie tlenu), w tym również ... walczyć z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za przedwczesne starzenie się skóry. Żelazo w ciąży Żelazo odgrywa ważną rolę w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój mózgu oraz tkanek płodu. Dlatego należy zadbać o odpowiednio ... . Dziewczętom od 14. do 18. roku życia zaleca się 15 mg żelaza na dzień. Kobiety w przedziale wiekowym 19-50 lat powinny dostarczać ...