Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

lym

Interna

Wyniki badań krwi a obniżona ilość płytek krwi

witam syn miał ponowne ronione badanie krwi proszę o ich interpretacje w poprzednich miał za mało płytek krwi i lekarz zalecił badanie na cytrynian\(czy jakoś tak\) WBC 6,4 LYM2,8 MON0,5 GRA3,1 LYM%43,5 MON%8,5 GRA%48 a norma \(50\-80\)Witam\! Brakuje istotnych danych \- zwłaszcza płytek krwi i wieku dziecka \(wartości norm są zależne od wieku\). Zakładając normy dla dorosłych badania nie budzą niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Morfologia krwi w 9 tygodniu ciąży

kobieta lat 27 jestem w 9 tyg ciąży.a to sa wyniki morfologi. WBC\-12.6, LYM\-2.38 MON\-0.96 NEU\-8.94 BAS\-0.09 EOS\-0.2 LYM%\-18.9 MON%7.6 NEU%\-71.0 BAS%\-0.7 EOS%\-1.8\?Podaje Pani niepełny wynik badania morfoltycznego krwi, uniemożliwia to interpretację wyniku.Niekompletny wynik badania morfotycznego krwi utrudnia interpretację ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Hematologia

Interpretacja badania krwi 7-latka

synek miał powtórne badania krwi \(7 lat\) WBC 6,4 LYM2,8 MON0,5 GRA3,1 LYM%43,5 MON%8,5 GRA%48 a norma \(50\-80\) RCB4,67 HGB13,8 HCT37,6 MCV80,5 MCH29,6 MCHC36,7 RDW3,5 PLT280 MPV8,3 PCT%0,232 PDW14,9 Proszę o interpretacje wyników czy jest coś niepokojącego\?Witam\! Podane wyniki są prawidłowe \- nie powinna mieć Pani zatem powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Hematologia

Interpretacja wyniku morfologii u 24-latki

Mam 24 lata i jestem kobietą. Moje wyniki morfologii są następujące\: WBC 4.3 LYM 42.1 GRA% 49.3 LYM 1.8 GRA 2.1 RBC 4.28 HGB 7.1 HCT 25.4 MVC 59.3 MCH 16.5 MCHC 27.9 RDW% 19.6 PLT 346 MPV 8.5 OB 12 o czy te wyniki mogą świadczyć\?\?\?\?\?Witam serdecznie. W pierwszej kolejności warto wyjaśnić skąd dość niskie wartości określające układ czerwonokrwinkowy. Obniżony hematokryt i hemoglobina świadczą o anemii. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest brak żelaza lub przedłużające się krwawienia. Polecam udać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Pediatria

Interpretacja wyniku morfologii u 5-letniego dziecka

Witam chciała bym zapytać o wyniki morfologii 5\-niej córki.WBC\-26,6,RBC\-5,0,NEU%\-79%,LYM\-13%,BIOCHEMIA\-Aminotransaminaza asparaginowa\-37U\/L,ROZMAZ KRWI NATURALNY\-Neurofile pałeczkowate\-26%,Neurofile segmentowate\-60%,Limfocyty\-5%,Limfocyty pobudzone9%.Bardzo proszę o odpowiedz.EdytaJBardzo malo limfocytow za duzo paleczek. Infekcja\? Trzeba do hematologa ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Tomasz Grzelewski Dr n. med. Tomasz Grzelewski
Interna

Morfologia krwi 16-latki

WBC\: 10,9H RBC 4,82 HGB 12,9 HCT 38,8 PLT 300 PCT .233 MCV 80 MCH 26,7 MCHC 33,2 RDW 15,0 MPV 7,8 PDW 16,7 %LYM 27,6 # LYM 3,0 %MON 3,8 L #MON 0,4 %GRA 68,6 #GRA 7,5 H Proszę o odczytanie moich wyników badań. Pragnę wspomnieć, że ma 16 lat. Z góry dziękujęWitam\! W podanych wynikach istotną nieprawidłowość stanowi leukocytoza ze zwiększonym odsetkiem neutrofili. Najczęstszą przyczyną takiego wyniku jest infekcja bakteryjna. Proszę jednak skonsultować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, który ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Medycyna rodzinna

Interpretacja wyniku badania krwi u 30-letniej osoby

Witam serdecznie. Bardzo proszę o interpretacje wyników krwi. Mam 30 lat i boje się bardzo o własne zdrowie ponieważ wyszły mi bardzo źle wyniki krwi. RDW poniżej normy 11,98 % \(12,1\-14,1\), PLT poniżej normy 117 tys\/ul \(130\-400\), PCT poniżej normy 0,099 % \(0,12\-0,5\), LYM% poniżej normy % \(20\-50\), LYM poniżej normy 1,14 tys\/ul \(1,2\-4,1\), NEU% powyżej normy 77,1 % \(45\-70\). Proszę o w miarę szybką odpowiedz.Witam serdecznie. Wzrost liczy neutrofili obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Medycyna rodzinna

Interpretacja wyniku badania krwi u 28-latki

Jestem kobietą i mam 28 lat. Oto moje wyniki\: Morfologia krwi\: WBC 5,6k\/ul, LYM 47,70%L\(2,7\), MID 11,2 %M \(0,6\), GRAN 41,1%G \(2,3\), RBC 4,85M\/ul, HGB 14,0 g\/dl, HCT 41,0 %, MCV 84,6 fl, MCH 28,9pg, MCHC 34,1 g\/dl, RDW 12,7%, PLT 250,0 k\/ul, MPV 10,1fl Glukoza\(L43\) 4,88mmol\/l Bilirubina 23,7umol\/l całkowita \(l89\) ALT \(I17\) 22 U\/L. Bardzo proszę o ich interpretację. Czy podwyższone LYM oraz Bilirubina i obniżone GRAN to jakiś poważny problem\? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Hematologia

Niepokojące wartości morfologii krwi

witam dzisiaj odebrałam badanie morfologii, zaniepokoiły mnie nastepujące wartości rdw% 16% \(11\-15,50%\) mpv 7,40 \(8,50\-13,00\) pozostałe wartości hgb 14,70 hct 41,60 rbc 4,70 mcv 88,50 mch 31,30 mchc 35,30 \(32,00\-37,00\) wbc 6,40 gran% 50,50% lym% 42,70% mid% 6,80 gran 3,20 lym 2,70 mid 0,50 plt 230,00 Żelazo 68,00 crp 2,00 czy powinnam sie niepokoić\? załączam pozdrowienia E.AWitam serdecznie. Przedstawione nieprawidłowe wyniki nie mają większego znaczenia przy prawidłowych pozostałych parametrach. Nie ma powodów ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Medycyna rodzinna

Interpretacja wyników badania krwi Neu, Lym, Mon

Witam potrzebuje interpretacji badań morfologi. Wszystko jest w normie oprócz \: NEU 2.14 \(2.50\-5.00\) NEU % 44.8 \(45.0\-70.0\) LYM % 45.1 \(20.0\-45.0\) MON% 8.2 \(3.0\-8.0\)do interpretacji niezbędne są dodatkowe informacje \- płeć, wiek, współistniejące choroby przewlekłe, oraz pozostałe wyniki morfologii \(są różne normy dla różnych grup wiekowych\), a podane w nawiasach normy są wystandaryzowane. Interpretacja samych 4 podanych wskaźników bez dodatkowych informacji będzie niemiarodajna. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Medycyna rodzinna

Nieustająca gorączka u dwuletniego dziecka

Mój syn ma 2 lata i 3 m\-ce. Od 2 tyg mierzę mu temperaturę i utrzymuje się ona na poziomie 37\-37.2 st. Nie jest chory, nie ma żadnych objawów. Posiew moczu jałowy. Z krwi %LYM 68,5%, %GRA 24,8% \(ilościowo w normie\), MCV 76,4, CRPWitam serdecznie. Poziom limfocytów w tym wieku zawsze jest większy niż poziom granulocytów. Ma to związek z pierwszym skrzyżowaniem układu białokrwinkowego. Parametr MCV także jest w normie. Podwyższona temperatura może mieć związek z ząbkowaniem. W tym okresie często pojawiają się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Pediatria

Morfologia dziecka po zapaleniu ucha

Morfologia dziecka \: WBC \:18 RBC 4,99 Hgb 12,8 HCT\:38 PLT369 PCT 281 LYM14,5 MON 2,6 GRA 82,9 OB 5 Co oznaczają wyniki po chorobie zapalenie ucha córki. Badanie morfologi po antybiotyku 5dni.Witam\! W podanej morfologii nieprawidłowość stanowi podwyższenie ilości krwinek białych oraz zwiększony odsetek neutrofili. W opisanym przypadku takie wyniki to \"pozostałość\" po bakteryjnym zapaleniu ucha. Proszę bowiem pamiętać, że wyniki normalizują się znacznie wolniej aniżeli stan kliniczny dziecka ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 1 inny
Interna

Odmowa w centrum krwiodawstwa

Witam, byłem dziś w centrum krwiodawstwa, chcąc oddać krew. Niestety pierwszy raz w życiu pani doktor wpisała mi odmowę. Poniżej wyniki\? Czy są powody do obaw , jak wrócić do normalnych parametrów\? Mężczyzna, 25 lat , 204 cm, 114 kg , krew oddaję regularnie od 2009 roku. wbc 6.84 neu 4.47 lym 1.48 mono .712 eos .114 baso .071 rbc 5.22 hgb 12.7 hct 38,5 mcv 73.8 mch 24.4 mchc 33.0 plt 254 z góry dziękuję za odpowiedźnie widzę nic bardzo złego w tych wynikach, może coś w ostatnich dniach sie działo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marcin Koncewicz Lek. Marcin Koncewicz
Medycyna rodzinna

Interpretacja wyników badania krwi wykonanego po infekcji ucha

Chciałam poprosić o interpretację. Poziom leukocytów i neutrofili wyszedł niski, reszta w normie \(leukocyty \- 3.4, neutrofile \- 1.6tys\).Rozmaz\: neu 48,3%\/1,6tys, Lym 42,1%\/1.5tys; eo,bazo,mono \- 9.6%\/0.4tys. Lekarz zalecił mi branie 3x dziennie po 50mg wit b6 i powtórkę za 2 tyg. Badanie było robione po wyjeździe, gdzie bolało mnie ucho, na co zażyłam kilka razy pyralginę.Teraz mam lekki katar. Mimo to, denerwuje się, czy te wyniki mogą być objawem czegoś poważnego. Dziękuję za odpowiedź ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Dermatologia

Ból serca a Izotek na trądzik

syn 19 letni bierze izotek na trądzik. w tej chwili źle się czuje , skarży się na ból serca, nie ma siły, jest osłabiony. jego badania krwi są prawidłowe oprócz NEUT obniżone, LYM podwyższone EOS podwyższone ALY podwyższone MCHC podwyższone MXD podwyższone , czy brany przez niego lek przez 10 miesięcy spowodował te zmiany w wynikach badań . Lekarz na wyniki nic nie odpowiedział , dał skierowanie do kardiologaWitam, Stosuję izotek powszechnie. Nie spotkałem się u moich pacjentów z takimi objawami. Proszę wykonać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Bartosz Pawlikowski Lek. Bartosz Pawlikowski
Pediatria

Interpretacja wyników badania krwi u 21-miesięcznego dziecka

Proszę o interpretację wyników córki w wieku 21 miesięcy · HCT ¯ 33,9 % 37,0 — 47,0 · RBC 4,39 10\^12\/L 3,7 — 5,1 · HGB ¯ 11,49 g\/dl 12,0 — 16,0 · WBC 7,7 10\^9\/L 4,5 — 13,0 NEU 2,15 10\^9\/L 1,5 — 7,5 NEU% ¯ 27,9 % 35,0 — 55,0 LYM 4,49 10\^9\/L 1,5 — 8,0 LYM% 58,3 % 40,0 — 60,0 MONO 0,72 10\^9\/μL 0,3 — 2,0 MONO% ­ 9,3 % 2,0 — 7,0 EOS 0,23 10\^9\/L 0,10 — 0,60 EOS% 3,0 % 1,0 — 5,0 BASO ­ 0,12 10\^9\/L 0,015 — 0,060 BASO% ­ 1,5 % 0,0 — 1,0 · PLT 417 10\^9\/L 150 — 450 PCT 0,33 % RDW 16 %Witam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Medycyna rodzinna

Interpretacja morfologii krwi i badania moczu

Morfologia\: WBC \[tys\/ul\] 4.3 LYM% 42.1 GRA% 49.4 LYM \[tys\/ul\] 1.8 \[tys\/ul\] 2.1 RBC \[mln\/ul\] 4.28 HGB \[g\/dl\] 7.1 HCT \[%\] 25.4 MCV \[fl\] 59.3 MCH \[pg\] 16.5 MCHC \[g\/dl\] 27.9 RDW \[%\] 19.6 PLT\[tys\/ul\] 346 MPV \[fl\] 8.5 OB 12 Mocz\: Odczyn \[PH\] 6.00 Ciężar właściwy \[g\/ml\] 1.015 Białko \[mg\/dl\] 30 mg\/dl \+ Cukier NORM Urobilinogen NORM Bilirubina NEG Ketony NEG Nitrite NEG Leukocyty \[leu\/ul\] 75 leu\/ul \+\+ Erytrocyty \[ery\/ul\] NEG Osad moczu\: Nabłonki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Pediatria

Interpretacja wyników morfologii u 5-latka

Witam\! Mam prośbę o interpretację następujących wyników morfologii krwi obwodowej mojego 5 letniego synka..WBC 17,20 RBC 4,76 HGB 13,50 HCT 40,60 MCV 85,30 MCH 28,40 MCHC 33,30 PLT 391,00 LYM 22,40 MXD 8,20 NEUT 69,40 RDW 13,30 PDW 11,50 MPV 9,70 .Z góry dziekuje za interpretacje.Witam\! W podanym wyniku nieprawidłowość stanowi leukocytoza \(wzrost ilości krwinek białych\) oraz podwyższony odsetek granulocytów obojętnoczłonnych. Taki stan najczęściej jest wynikiem infekcji bakteryjnej. W celu szczegółowej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Medycyna rodzinna

Interpretacja wyników morfologii krwi i badania moczu

Witam, bardzo proszę o interpretację wyników, mam 22 lata i jestem kobietĄ. MORFOLOGIA\: WBC 9,6 GRA 7,4 LYM 2 MON 0,2 RBC 4,91 HGB 13.8 HCT 44.2 MCV 90 MCH 28.1 MCHC 31.2 PLT 214 MPV 8 PCT 0.2 PDW 13.7 TSH 0.67 OB 28 mm\/h, 55 mm\/2h, ALAT 14,96 ASPAT 14.9 BADANIE OGÓLNE MOCZU\: barwa\- zółta klarowność\- przejrzysty odczyn\-kwaśny ciężar\- 1.025 urobilinogen w normie ketony nieobecne OSAD MOCZU\: nabłonki d. liczne wpw leukocyty 12\-20 wpw bakterie b.liczne. Z góry dziekuję za odpowiedź.Witam\! W podanym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Medycyna rodzinna

Bóle serca i uczucie zmęczenia przy trądziku i gronkowcu w nosie

mój syn ma 19 lat. od roku bierze izoteks , wcześniej brał wiele innych leków\(antybiotyków, autoszczepionka\)to wszystko na trądzik i na gronkowa w nosie, w tej chwili źle się czuje narzeka na serce, szybko się męczy, lekarz dała mu skierowanie do kardiologa.\(kiedy miał 9 lat robione miał echo sera , było w porządku\) jego wyniki nie są do końca dobre NET2,2\(2,5\-5\)NEUT34 procent\(45\-70\) LYM51proent\(25\-50\)EOS5,7\(1\-5\)ALY2,7\(0\-2,5\)McH 35,8\(\)31\-35 MXD15,5\(do 15\) bardzo się nim martwię ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Pediatria

Waga 2-miesięcznego dziecka

WITAM mój synek ma 2 mce, gdy sie urodzil mial 3,830 teraz wazy 6,960 w ciagu 9 tyg,czy to za duzo\? nie dokarmiam go niczym, jest karmiony tylko piersia.w nocy spi po 6\-8 godzin bez budzenia sie do jedzenia.wyniki\: WBC \(tys,ul\) \-8,5 LYM % 71.1 MON % 8.0 GRA% 20.9 LYM \(TYS\/UL\) 6.0 MON\(tys,ul\) \-0.6 GRA\(tys,ul\) \-1.9 RGB\(mln\/ul\) 3.49 HGB \(G\/DL\) 10.6 HTC \(%\)\-31.0 MCV 89 MCH \(PG\) 30.2 MCHC\(g\/dl\)\- 34.1 RDW \(%\) 13.6 PLT \(tys\/ul\)\-361 PDW\(%\)\-15.6 MPV\(fl\)\-8.6 PCT \(%\)\-0.3 GLUKOZA ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych