Majeranek – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, olej, napar

Majeranek to jedna z najbardziej znanych przypraw, dodawaną najczęściej do dań ciężkostrawnych. Mylony jest często z oregano – obydwa zioła wywodzą się z tej samej rodziny. Majeranek to jednak nie tylko przyprawa, ale też sposób na wiele dolegliwości.

Majeranek – charakterystyka i wartości odżywcze

Majeranek, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Stosować go można na wiele sposobów – całe lub rozdrobnione liście świeże lub suszone. W 100 gramach majeranku jest 271 kalorii. Przyprawa ta zawiera witaminy (m.in. C, z grupy B, A, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).

Żywność light pod lupą dietetyka

Majeranek – zastosowanie w kuchni

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy. Warto też pamiętać, że majeranku suszonego dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny). Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Wyglądem przypomina oregano, jednak w smaku nie ma sobie równych. Majeranek, czyli lebiodka, nazywany również majerankiem ogrodowym lub majoranem, pochodzi...

Majeranek – właściwości lecznicze

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosuje się go na katar – do udrożnienia nosa zalecana jest maść z majeranku, którą można kupić w aptece lub zrobić samemu (mieszamy suszony majeranek i maść ochronną z witaminą A w proporcji 1:1; po 2 godzinach maść jest gotowa do użycia). Można stosować też inhalacje z majeranku. Przyprawę tę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło. Napar z majeranku pomoże też przy ciążowych mdłościach. Kolejnym zastosowaniem majeranku jest łagodzenie problemów trawiennych, hamowanie biegunek, regulacja metabolizmu.

Majeranek – zalety olejku

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Olejek ten wykazuje też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, a nawet… odstraszające owady.

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Zioła i przyprawy to nie tylko przydatne składniki diety wspomagające odchudzanie, ale też skuteczna pomoc dla funkcjonowania mózgu. Badania sugerują,...

Majeranek – przepis na napar

Aby przygotować napar z majeranku, który pomoże ci przy kaszlu, będziesz oprócz przyprawy potrzebować miodu i wody. Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką wrzącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...