Majeranek – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, właściwości lecznicze, olej, napar

Majeranek to jedna z najbardziej znanych przypraw, dodawaną najczęściej do dań ciężkostrawnych. Mylony jest często z oregano – obydwa zioła wywodzą się z tej samej rodziny. Majeranek to jednak nie tylko przyprawa, ale też sposób na wiele dolegliwości.

Zobacz film: "Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw"

1. Majeranek – wartości odżywcze

Majeranek, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Stosować go można na wiele sposobów – całe lub rozdrobnione liście świeże lub suszone. W 100 gramach majeranku jest 271 kalorii.

Przyprawa ta zawiera witaminy (m.in. C, czyli kwas askorbinowy, B, A, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).

2. Majeranek – zastosowanie w kuchni

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Warto też pamiętać, że majeranek suszony dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny).

Majeranek - właściwości i zastosowanie
Majeranek - właściwości i zastosowanie [6 zdjęć]

Wyglądem przypomina oregano, jednak w smaku nie ma sobie równych. Majeranek, czyli lebiodka, nazywany...

zobacz galerię

Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

3. Majeranek – właściwości lecznicze

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosuje się go na katar – do udrożnienia nosa zalecana jest maść z majeranku, którą można kupić w aptece lub zrobić samemu (mieszamy suszony i maść ochronną z witaminą A w proporcji 1:1; po 2 godzinach maść jest gotowa do użycia).

Można stosować też inhalacje z majeranku. Przyprawę tę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło.

Napar z majeranku pomoże też przy mdłościach w ciąży. Kolejnym zastosowaniem majeranku jest łagodzenie problemów trawiennych, hamowanie biegunek, regulacja przemiany materii.

4. Majeranek – olej

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Olejek ten wykazuje też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, a nawet… odstraszające owady.

Zobacz także:

5. Majeranek – napar

Aby przygotować napar z majeranku, który pomoże ci przy kaszlu, będziesz oprócz przyprawy potrzebować miodu i wody. Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką wrzącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!