Majonez wegański z ziemniaków

Wbrew pozorom kuchnia wegańska nie stanowi zamkniętego zbioru dań, ponieważ pozwala na duże eksperymentowanie i swobodę kulinarną. Wiele dań i dodatków do potraw przyrządzanych jest na kształt tradycyjnej kuchni. Zazwyczaj są one zdrowsze i bogatsze w witaminy, ponieważ przyrządza się je na bazie naturalnych składników.

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków,
  • około szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz biały.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki. Następnie lekko ciepłe ziemniaki, sok z cytryny i musztardę zmiksuj mikserem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawaj małymi porcjami olej roślinny. Gdy majonez osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj przyprawy. Przełóż do słoiczka i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!