Mąka bezglutenowa – mąka kokosowa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana i inne

Mąka bezglutenowa stała się poważną konkurencją dla tradycyjnych mąk. Jej rodzaje różnią się smakiem, składem i konsystencją. To mąka nie tylko dla osób z celiakią.

spis treści

Zobacz film: "Dieta bezglutenowa nie dla wszystkich"

1. Mąka bezglutenowa – typy mąk

Istnieje wiele zdrowych alternatyw dla tradycyjnych mąk używanych w polskiej kuchni. Mąki bezglutenowe mają niejednokrotnie o wiele więcej składników odżywczych niż mąki glutenowe – pszenna, jęczmienna i żytnia. Te mączne produkty nie są odpowiednie dla osób borykających się z celiakią oraz wrażliwych na gluten. Na szczęście coraz łatwiej znaleźć jest mąkę bez glutenu. Oto ich najciekawsze, wybrane rodzaje.

Mąka migdałowa jest jedną z najczęściej wybieranych mąk bezglutenowych i zbożowych. Powstaje ze zmielonych migdałów i ma orzechowy smak. Produkt jest odżywczym zamiennikiem mąki pszennej.

Szarobrązowa mąka gryczana pozyskiwana jest z ziaren gryki. Ma charakterystyczny, podpalany smak i aromat. Ze względu na brak glutenu ma skłonność do kruszenia się. Aby uzyskać, więc produkt wysokiej jakości, należy łączyć mąkę gryczaną z innymi mąkami bezglutenowymi, np. z mączką z brązowego ryżu.

Mąkę ryżową otrzymuje się ze zmielonych ziaren białego i brązowego ryżu. Jest to najczęściej wybierany produkt pośród mąk bezglutenowych. Mąka ryżowa charakteryzuje się łagodnym, neutralnym smakiem i zapachem oraz ziarnistą fakturą.

Charakterystyczne dla mąki kukurydzianej jest to, że jest ona wytwarzana z całego ziarna kukurydzy, ma bladożółtą barwę i jest bardzo drobno zmielona.

Mąkę z ciecierzycy robi się z suchego ziarna należącego do rodziny roślin motylkowatych. Ciecierzyca ma orzechowy smak i ziarnistą konsystencję.

Mąkę kokosową pozyskuje się z suszonego owocu kokosu. Ten mączny produkt posiada delikatny kokosowy aromat, a jego lekka konsystencja przypomina zwykłą pszenną mąkę.

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie
7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie [7 zdjęć]

Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta...

zobacz galerię

2. Mąka bezglutenowa – skład

Mąka migdałowa zawiera wiele minerałów, w tym żelazo, magnez, wapń, potas, miedź i mangan. Jest także doskonałym źródłem witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Spożywając mąkę gryczaną, dostarczasz sobie witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, kwas foliowy, magnez, wapń, cynk, mangan i błonnik. Ten bezglutenowy produkt ten ma również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne dla organizmu.

Zarówno mąka ryżowa, jak i kukurydziana mają niską zawartość białka. Ta ostatnia jest jednak bogata w błonnik i uchodzi za źródło karotenoidów, luteiny i zeaksantyny. Takie związki roślinne mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie oczu. Zmniejszają bowiem zwyrodnienie plamki żółtej u starszych osób oraz ryzyko wystąpienia zaćmy. Mąka kukurydziana jest także bogata w witaminę B6, tiaminę, mangan, magnez i antyoksydacyjny selen.

Mąka z ciecierzycy jest dobrym źródłem błonnika i białka roślinnego. Połączone działanie tych składników odżywczych wpływa na spowolnienie trawienia i kontrolę masy ciała. Ten produkt bezglutenowy bogaty jest również w składniki mineralne takie jak magnez i potas. Odgrywają one pozytywną rolę w dbaniu o zdrowie serca.

Mąka kokosowa jest bogata w nasycony tłuszcz kwasu laurynowego. To on dostarcza organizmowi energii i pomaga obniżyć zły cholesterol LDL. W połączeniu z błonnikiem, mąka kokosowa przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Dania z mąki bezglutenowej

Zastąpienie mąki pszennej w przepisach może być trudne, ponieważ stosując mąkę bezglutenową, musisz mieć wiedzę o tym, jakie dania najlepiej z niej robić.

Mąki migdałowej używa się do robienia wypieków np. francuskich, bezglutenowych ciasteczek zwanych makaronikami. Można ją także wykorzystać do stworzenia bułki tartej.

Mąka gryczana nadaje się do szybkich, drożdżowych wypieków, a także do pieczenia ciast o bardzo wyczuwalnym smaku np. tych z dodatkiem kakao. Z mąki gryczanej mogą także powstać bezglutenowe naleśniki i pierogi.

Mąka ryżowa sprawdza się w przygotowywaniu słodkich i słonych dań. Najlepiej robić z niej kruche wypieki, ponieważ nie wiąże dobrze ciasta. Wyjątkiem są placuszki ryżowe, które można wykonać po ówczesnym dodaniu innej mąki.

Mąka kukurydziana służy do zagęszczania sosów lub zup. Z drugiej strony sprawdzi się też do przygotowywania tortilli, pieczywa i biszkoptów, którym nadaje słomkowy kolor. Łączy się ją także z innymi mąkami bezglutenowymi, aby uzyskać np. pizzę.

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)
Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna) [16 zdjęć]

Co to jest dieta bezglutenowa? Gluten to szczególny rodzaj białka, znajdującego się w pszenicy, życie...

zobacz galerię

Ciecierzyca jest popularna w kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Mąka z ciecierzycy jest używana m.in. do produkcji falafelu i hummusu.

Lekka konsystencja mąki kokosowej sprawia, że ma ona podobne właściwości do tradycyjnych glutenowych produktów mącznych. Sprawdza się do wypieku bezglutenowego chleba i oraz jako składnik deserów.

Każda z wymienionych bezglutenowych mąk ma świetne właściwości zdrowotne i umożliwia swobodne tworzenie wartościowych posiłków. Osoby będące na diecie bezglutenowej na pewno znajdą, więc mąkę, która spełni ich oczekiwania i potrzeby.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy