Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto

Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki i charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi, szczególnie dużo dostarczając naszemu organizmowi białka roślinnego niespotykanego w innych pokarmach. Na 100 gram gryki przypada aż 14 g białka, dzięki czemu zboże to stanowi idealną propozycję dla każdego. Dodatkowo, mąka gryczana bogata jest w aminokwasy takie jak lizyna i metionina, które pomogą nam poradzić sobie z podwyższonym cholesterolem i zmniejszą nadciśnienie.

Zobacz film: "Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej"

1. Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni

Mąka gryczana idealnie nadaje się do przygotowywania makaronów, ciast i naleśników, jednak powinno się ją mieszać z mąką pszenną, gdyż produkty przygotowywane na mące gryczanej są kruche i rozpadają się. Mąka gryczana wzmacnia smak wypieków i makaronu.

Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę. Produkty z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi w znacznym stopniu.

2. Mąka gryczana - właściwości zdrowotne

Mąka gryczana jest mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu. W przeciwieństwie do mąki pszenicznej, która zawiera gliadynę będącą przyczyną problemów z układem trawiennym, gryka jest naturalnie pozbawiona glutenu.

Wartości odżywcze mąki gryczanej to niezbędne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.

Przeczytaj także

Kasza gryczana jest źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie oraz oczyszcza jelita poprzez usuwanie z nich toksyn. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami. Błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych i zapobieganie przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.

Kasza gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach.

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm [6 zdjęć]

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez)...

zobacz galerię

3. Mąka gryczana - przepis na naleśniki

Do przygotowania potrawy takiej jak naleśniki z mąki gryczanej potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki oliwy z oliwek, półtorej szklanki mleka, szklankę wody oraz jedno jajko.

Naleśniki wykonujemy mieszając ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, mleko, wodę i jajko, wylewamy mieszaninę na mocno rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Do mieszaniny dodajemy szczyptę soli. Gdy naleśnik odkleja się od patelni, przekładamy go na drugą stronę.

4. Mąka gryczana - przepis na ciasto

By upiec ciasto z mąki gryczanej z jabłkami potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki gryczanej, jedną mąki pszennej, pół szklanki wody, jedną szklankę mleka, dwa jajka, kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jabłka.

Z mąki gryczanej wypiec możemy wiele produktów, takich jak chleb lub ciasta, które zawierać będą cenne aminokwasy i będą pozbawione glutenu
Z mąki gryczanej wypiec możemy wiele produktów, takich jak chleb lub ciasta, które zawierać będą cenne aminokwasy i będą pozbawione glutenu (123RF)

Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia dodajemy do jajek ubitych z cukrem, a następnie dodaję olej, mleko, wodę i kakao tak, aby połączyły się składniki. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Masę pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.