Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto

Avatar placeholder
09.04.2021 16:10
Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto
Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto

Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki i charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi, szczególnie dużo dostarczając naszemu organizmowi białka roślinnego niespotykanego w innych pokarmach. Na 100 gram gryki przypada aż 14 g białka, dzięki czemu zboże to stanowi idealną propozycję dla każdego. Dodatkowo, mąka gryczana bogata jest w aminokwasy takie jak lizyna i metionina, które pomogą nam poradzić sobie z podwyższonym cholesterolem i zmniejszą nadciśnienie.

spis treści

1. Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni

Mąka gryczana idealnie nadaje się do przygotowywania makaronów, ciast i naleśników, jednak powinno się ją mieszać z mąką pszenną, gdyż produkty przygotowywane na mące gryczanej są kruche i rozpadają się. Mąka gryczana wzmacnia smak wypieków i makaronu.

Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę. Produkty z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi w znacznym stopniu.

Zobacz film: "Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej"

2. Właściwości mąki gryczanej

Mąka gryczana jest mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu. W przeciwieństwie do mąki pszenicznej, która zawiera gliadynę będącą przyczyną problemów z układem trawiennym, gryka jest naturalnie pozbawiona glutenu.

Wartości odżywcze mąki gryczanej to niezbędne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.

Przeczytaj także

Kasza gryczana jest źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie oraz oczyszcza jelita poprzez usuwanie z nich toksyn. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami. Błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych i zapobieganie przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.

Kasza gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach.

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm [6 zdjęć]

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor,

zobacz galerię

3. Przepis na naleśniki z mąki gryczanej

Do przygotowania potrawy takiej jak naleśniki z mąki gryczanej potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki oliwy z oliwek, półtorej szklanki mleka, szklankę wody oraz jedno jajko.

Naleśniki wykonujemy mieszając ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, mleko, wodę i jajko, wylewamy mieszaninę na mocno rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Do mieszaniny dodajemy szczyptę soli. Gdy naleśnik odkleja się od patelni, przekładamy go na drugą stronę.

4. Przepis na ciasto z mąki gryczanej

By upiec ciasto z mąki gryczanej z jabłkami potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki gryczanej, jedną mąki pszennej, pół szklanki wody, jedną szklankę mleka, dwa jajka, kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jabłka.

Z mąki gryczanej wypiec możemy wiele produktów, takich jak chleb lub ciasta, które zawierać będą cenne aminokwasy i będą pozbawione glutenu
Z mąki gryczanej wypiec możemy wiele produktów, takich jak chleb lub ciasta, które zawierać będą cenne aminokwasy i będą pozbawione glutenu (123RF)

Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia dodajemy do jajek ubitych z cukrem, a następnie dodaję olej, mleko, wodę i kakao tak, aby połączyły się składniki. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Masę pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Ile kalorii ma mąka gryczana?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 120 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 335 kcal 402 kcal
Białko 12,62 g 15,14 g
Węglowodany 70,6 g 84,7 g
Cukier 2,60 g 3,12 g
Błonnik 10,00 g 12,00 g
Tłuszcz 3,10 g 3,72 g
Tłuszcze nasycone 0,68 g 0,81 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,95 g 1,14 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,95 g 1,14 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze