Mąka ryżowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, wykonanie

Mąka ryżowa to jedno z rozwiązań idealnych dla osób stosujących coraz popularniejszą dzisiaj dietę bezglutenową. Mąka ryżowa jest łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu przygotować możemy ją nawet w domu. Właściwości mąki ryżowej sprawiają, że jest ona polecana szczególnie osobom wykazującym skłonności do alergii pokarmowych. Mąka ryżowa nie powoduje uczuleń.

spis treści

1. Mąka ryżowa - właściwości

Mąkę ryżową stosuje się najczęściej w kuchni azjatyckiej, jednak jest to dobry substytut maki pszennej. Produkcja mąki ryżowej jest prosta, otrzymuje się ją z ryżu białego lub ciemniejszego, pełnoziarnistego. Szczególnie ten drugi wariant mąki ryżowej jest polecany, ponieważ pełnoziarnisty ryż zachowuje wszystkie składniki odżywcze.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i jest dużo mniej kaloryczna niż mąka pszenna, co sprawia, że jest idealną opcją dla osób nie tolerujących glutenu lub będących na diecie odchudzającej. Zmiana mąki pszennej na ryżową to także idealna okazja do uczynienia naszej kuchni ciekawszą i bogatszą w orientalne smaki.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej
Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej [20 zdjęć]

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj...

zobacz galerię

2. Mąka ryżowa - wartości odżywcze

Wartość kaloryczna mąki ryżowej to 348 kcal na 100 gramów. 100 gramów mąki ryżowej zawiera 7,2 gramów białka, poniżej jednego grama tłuszczu, większość jej masy to węglowodany. Na 100 gramów mąki ryżowej przypada 2,3 gramy błonnika. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio-niski, wynosi 40.

Przeczytaj także

Wartości odżywcze mąki ryżowej to substancje mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witaminy w mące ryżowej należą głownie do grupy B, zawarte w niej są również substancje znane jako lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną, pośrednio zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych.

3. Mąka ryżowa - zastosowanie

Zastosowanie mąki ryżowej może być równie szerokie jak zastosowanie mąki pszennej. Mąki ryżowej używamy do wypiekania ciast, smażenia naleśników, robienia puddingów oraz pierogów, można również piec z niej chleb lub bułki. Dodana do sosów lub zup będzie działać zagęszczająco. Z mąki ryżowej wykonuje się papier ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej.

Mąkę ryżową stosować możemy podobnie jak mąkę pszenną, dzięki czemu nasze dania nie będą zawierały glutenu
Mąkę ryżową stosować możemy podobnie jak mąkę pszenną, dzięki czemu nasze dania nie będą zawierały glutenu (123RF)

Mąka ryżowa jest dużo bardziej skuteczna od mąki pszennej, zatem jeśli w przepisie poleca się nam użycie jednej szklanki mąki pszennej, powinniśmy użyć około 3/4 tej ilości. Nasze wyroby z mąki ryżowej mogą również być nieco mniej zwarte i kleiste od tych wykonanych za pomocą mąki pszennej, zatem powinniśmy użyć większej ilości jajek, bananów lub innej substancji służącej w przepisie jako składnik klejący całość. Do ciast powinniśmy również dodać łyżeczkę oleju na każdą szklankę mąki.

4. Mąka ryżowa - wykonanie

Wytwarzanie mąki ryżowej nie jest trudne. Możemy ją przygotować w naszym domu, za pomocą blendera, młynka do kawy mieląc ziarna ryżu białego lub brązowego pełnoziarnistego w drobny lub gruby pył. Jeśli wykonamy mąkę ryżową w domu, możemy być pewni, że nie zawiera ona glutenu, ponieważ w zakładach produkcyjnych często dostaje się do niej gluten, jako że w tych samych zakładach produkuje się inne rodzaje mąki, w tym pszenną.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy