Makaron z łososiem i serem

O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 ml koziego sera,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku,
  • 250 g makaronu.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 374,6 kcal
Białka 100,92 g
Węglowodany 19,48 g
Tłuszcze 22,51 g
Błonnik 0,39 g

Przygotowanie:

We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.

Pasta z łososiem
Pasta z łososiem

Mogłoby się wydawać, że połączenie sera i łososia nie jest ani ciekawe, ani zdrowe, jednak łosoś to jedna...

zobacz galerię

Komentarz:

Walorem tego makaronu z rybą oprócz łososia jest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. Mleko kozie zawiera procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na jego bazie, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu, na przykład w postaci takiego przepisu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!