Makaron z sosem migdałowym

Makaron podany w bardzo ciekawy i nowoczesny sposób. Migdały od wieków wykorzystywane są w medycynie indyjskiej, gdyż korzystnie wpływają na układ oddechowy i pokarmowy. Są również źródłem witaminy E, która pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji przeciwdziałając egzemom i trądzikowi.

Składniki (4 porcje)

  • 15 dag płatków migdałów,

  • 2 kromki pieczywa tostowego,

  • pół łyżeczki musztardy,

  • 4 łyżki oliwy,

  • 4 łyżki zsiadłego mleka,

  • sól, pieprz,

  • 25 dag makaronu rurek,

  • 15 dag porów,

  • 5 dag parmezanu,

  • kilka listków bazylii.



Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Migdały zrumienić na suchej patelni na małym ogniu. Następnie 10 dag migdałów zmiksować z chlebem, musztardą, oliwą, mlekiem i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, gotować 5 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Makaron i pory odcedzić, osączyć, przemieszamy z sosem migdałowym. Posypać tartym parmezanem i resztą migdałów. Całość udekorować listkami bazylii.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 792,2 kcal
--- ---
Białka 27,12 g
--- ---
Tłuszcze 46,66 g
--- ---
Cholesterol 32,36 mg
--- ---
Węglowodany 77,45 g
--- ---
Błonnik 10,53 g
--- ---
Witamina C 11,44 mg
--- ---
Witamina A 103,5 µg
--- ---

Komentarz

Dzięki dodatkowi zsiadłego mleka i parmezanu danie dostarcza wapnia – pierwiastka będącego budulcem kości i zębów oraz łagodzącego objawy alergiczne. Tak przygotowany makaron jest dość kaloryczny, więc polecamy go osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!