Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym

Jeśli masz wrażenie, że twoja kuchnia wegetariańska jest zbyt monotonna i brakuje jej nowych smaków, możesz spróbować przyrządzić makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym. Najlepiej ugotować go w sezonie letnim, gdy dostępne są świeże warzywa, a smak jest najbardziej wyrazisty. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać go w pozostałych porach roku, korzystając z importowanych jarzyn.

Składniki:

  • makaron,
  • pół dużej lub jedna mała cukinia,
  • 2-3 pomidory,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • nieduży kawałek sera pleśniowego (jeśli lubisz),
  • 5-6 oliwek,
  • czosnek (lub sól czosnkowa),
  • przyprawy (polecane są przyprawy do grilla).

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron. Przed końcem gotowania odlej nadmiar wody, ale nie wszystko. Do makaronu wrzuć cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz pomidory (pokrojone w grubszą kostkę). Całość duś, aż cukinia zmięknie, a z pomidorów powstanie sos. Dodaj ser, przyprawy i oliwki pokrojone w plasterki.

Kalorie 592,6 kcal
Białko 27,4 g
Tłuszcz 16,9 g
Cholesterol 74,9 mg
Węglowodany 87,1 g
Błonnik 5,5 g
Witamina C 33,3 mg
Witamina A 298,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!