3 z 11Makaron jako dodatek
Grillowany miecznik z tagliatelle
Aromatyczna marynata z białego wina sprawia, że miecznik smakuje wyjątkowo, tworząc niezwykle smaczną kompozycję z makaronem tagliatelle.
Składniki:
- 120 ml (1/2 szklanki) białego wina,
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych,
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu,
- 4 steki z miecznika (po 115 g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
kilka plasterków cytryny (do przybrania).
Do makaronu: - 4 łyżki oliwy z oliwek, - szczypta chilli, - ząbek czosnku, - garść posiekanych liści kolendry.
Sposób przygotowania
W naczyniu wymieszaj wino z czosnkiem i 1 łyżeczką rozmarynu. Dopraw rybę solą, pieprzem i włóż do naczynia tak, aby cała pokryła się marynatą. Włóż całość do lodówki i odczekaj godzinę.
Przełóż steki do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami i wylej marynatę. Ruszt posmaruj odrobiną oliwy z oliwek tak, aby ryba nie przywierała. Po 10 minutach obróć steki na drugą stronę. Przełóż rybę na półmisek. Polej sosem cytrynowym i udekoruj plasterkiem cytryny.
W między czasie ugotuj makaron al dente, wymieszaj go z przyprawami i oliwą z oliwek.