Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marek Aleksander Przondo

Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 16:20
Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie
Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie (Shutterstock)

Marakuja, zwana passiflorą, granadillą purpurową lub po prostu super owocem z Amazonii, to bogactwo składników minerałów i witamin. Stosowana jest między innymi w lecznictwie, kosmetyce oraz w kuchni.

spis treści

1. Pochoczenie marakui

Marakuja, której nazwa w języku indiańskim znaczy "coś do zjedzenia jednym haustem”, to egzotyczny owoc męczennicy jadalnej – passiflory edulis - rośliny z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia, Argentyna). Uprawiana jest w krajach tropikalnych oraz w Nowej Zelandii, Afryce, Azji, na Hawajach i Galapagos.

Marakuja jest okrągła, wyglądem przypomina śliwkę. Zależnie od odmiany ma pomarańczowo-brązową lub fioletową skórkę, pomarańczowo-czerwony lub fioletowy galaretowaty i kleisty miąższ, w którym znajdują się jadalne pestki. Marakuja fioletowa jest słodka, natomiast marakuja pomarańczowa kwaśna.

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

Marakuja to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, sód, cynk, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.

Marakuja – egzotyczny dar natury
Marakuja – egzotyczny dar natury [6 zdjęć]

Marakuja, znana również jako passiflora, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Obecnie

zobacz galerię

2. Zastosowanie marakui

Marakuję stosuje się w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie naturalnej.

Rdzenne plemiona obu Ameryk od wieków doceniały właściwości lecznicze marakui. Do dziś stosują ją jako środek prozdrowotny na wiele dolegliwości. W Brazylii nasiona marakui stosuje się jako środek nasenny, a w Portoryko spożywa się ją, aby obniżyć ciśnienie krwi.

W Amazonii marakuję zjada się, by wzmocnić serce oraz jako remedium na kaszel. Marakuja wykazuje również działanie przeciwzapalne, stosowana jest w pomocniczym leczeniu ran i urazów. Nasiona passiflory obniżają cholesterol. Owoce marakui są także stosowane jako środek uspokajający, a jej sok wykorzystywany jest jako w celu poprawienia trawienia. Marakuja wspomaga wzrok i odporność organizmu, poprawia pamięć i koncentrację, jest również bogata w błonnik.

W kosmetyce wykorzystuje się głównie olej pozyskiwany z marakui, który ma przyjemny i delikatny zapach oraz szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tzw. tłustego filmu. Z uwagi na swoje właściwości zmiękczające, odmładzające i regenerujące stosowany jest w pielęgnacji skóry. Spowalnia starzenie skóry, poprawia koloryt, pomaga niwelować przebarwienia oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej z marakui stosowany jest również do pielęgnacji włosów zniszczonych i suchych. Łagodzi także bóle mięśni, działa relaksująco i odprężająco, co czyni go doskonałym olejkiem do masażu.

Zobacz także:

Marakuja, charakteryzująca się słodko-kwaśnym smakiem, to doskonała samodzielna przekąska. Wystarczy przeciąć owoc na pół i łyżką wydrążyć miąższ. W kuchni marakuja jest również idealnym dodatkiem do koktajli, jogurtów, ciast, deserów oraz lodów. Marakuja nadaje się również do przyrządzania galaretek, dżemów oraz marmolady. Stosuje się ją jako dodatek do dań z kurczaka, wieprzowiny i ryb oraz sałatek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

3. Ile kalorii ma surowa fioletowa marakuja

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 236 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 97,0 kcal 229 kcal
Białko 2,20 g 5,19 g
Węglowodany 23,4 g 55,2 g
Cukier 11,20 g 26,4 g
Błonnik 10,40 g 24,5 g
Tłuszcz 0,70 g 1,65 g
Tłuszcze nasycone 0,06 g 0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,09 g 0,20 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,41 g 0,97 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 30,0 mg 70,8 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze