Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane warzywa i owoce, chociaż często marynuje się również mięso i ryby. W Polsce najbardziej lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów – marynowanych gruszek czy patisonów – można się cieszyć przez cały rok.

Polecane wideo:

Marynowanie warzyw i owoców

Marynowanie wymaga użycia jedynie nieuszkodzonych warzyw, bez widocznych oznak psucia się. Powinny one być dokładnie wymyte przed włożeniem do słoików. Można je konserwować w całości lub pokroić na mniejsze części. Niektórzy zalecają całonocne moczenie warzyw w wodzie z solą przed zamarynowaniem. Do słoików, w których będą się pasteryzowały warzywa, warto dodać odrobinę:

  • czosnku,
  • ziela angielskiego,
  • liścia laurowego,
  • kopru.

Marynowane warzywa będą wówczas bardziej aromatyczne. Zalewa do konserwowania warzyw składa się z octu, soli, cukru i wody. Przed wlaniem jej do słoiczków musi się ona zagotować. Kiedy słoiczki są już zamknięte, należy je wstawić do gorącej wody i gotować około 20 minut. Trzeba stale kontrolować poziom wody, ponieważ nie powinien on być mniejszy niż 2/3 wysokości słoików. Po upłynięciu 20 minut przetwory należy wyjąć z wody.

Marynuje się także owoce (gruszki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki), które smakują znakomicie jako deser. Do ich zakonserwowania należy wykonać odpowiedni syrop z cukru, octu i wody. Przed włożeniem do słoiczków owoce należy dokładnie umyć i zblanszować (gotować przez kilka minut). Trzeba pamiętać o dokładnym stosowaniu się do przepisu na marynatę. Wprowadzając zmiany w przepisie, może się okazać, że przetwory nie smakują dobrze lub popsuły się. Przed przygotowaniem zalewy należy dokładnie zważyć warzywa lub owoce i sprawdzić, na ile kilogramów jedzenia płynu wystarczy.

Marynowanie ryb i mięs

Marynować można ryby słodkowodne i morskie. Rzadko robi się to samodzielnie w domu, ponieważ opakowania z takimi produktami można dostać w każdym sklepie. Przed marynowaniem produkt spożywczy najczęściej jest podsmażany lub gotowany. Marynata do ryb jest zazwyczaj robiona z wody, octu i przypraw (soli, cukru, pieprzu, ziela angielskiego, rozmarynu). Bardzo często dodaje się różnego rodzaju warzywa, np. marchewkę lub cebulę. Takie marynowanie służy także przedłużeniu terminu ważności dania, lecz przede wszystkim poprawie smaku.

Marynowanie mięsa do pieczenia sprawi, że będzie ono bardziej aromatyczne i delikatne. Mięso należy dokładnie oczyścić i pokroić przed włożeniem do marynaty. Nigdy nie odkładaj krojenia na później. Marynata do mięsa ma wiele sposobów przygotowania. Można wypróbować nowe lub korzystać z tych sprawdzonych. Zazwyczaj musi ona zawierać przynajmniej jeden z następujących składników:

  • wino lub inny alkohol,
  • sok cytrynowy,
  • ocet,
  • sól.

Najlepiej, by mięso z marynatą było umieszczone w szczelnym opakowaniu. Dobrym pomysłem jest użycie folii spożywczej, dzięki której jedzenie będzie dokładnie zamknięte. Przygotowana marynata z zanurzonym mięsem musi być trzymana w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa nie sprawi, że mięso będzie wyśmienite. Jeśli produkt posiada skórkę, warto poprzekłuwać ją, by marynata do mięsa mogła dostać się do wnętrza.

Marynowanie mięsa, warzyw i innych produktów spożywczych to sposób na pyszne i urozmaicone posiłki. Tak przygotowane potrawy są smaczne i nadal bogate w antyoksydanty, błonnik lub inne cenne składniki odżywcze.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...