Maseczka ryżowa – sekret młodego wyglądu Japonek

Ryż bezsprzecznie kojarzy się z Japonią, głównie z tamtejszą kuchnią. Natomiast tak naprawdę znajduje szerokie zastosowanie również w innej dziedzinie. Japończycy od wieków wykorzystują dobroczynne właściwości ryżu także w kosmetyce.

1. Ryż – źródło piękna

Ryż jest bogatym źródłem witaminy B, która zwiększa dopływ krwi do skóry, stymuluje rozwój i odnowę komórek oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. To wszystko jest niezbędne, aby cieszyć się piękną i zdrową cerą.

Maseczki na włosy, które zrobisz sama
Maseczki na włosy, które zrobisz sama [10 zdjęć]

Produkty spożywcze wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym mogą stanowić idealne składniki do przyrządzenia...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak modelować twarz makijażem?"

Jednym z sekretów idealnej skóry Japonek jest maseczka ryżowa. Pozwala pozbyć się problemów skórnych, odżywia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Ta lecznicza maseczka na twarz ma duże szanse, aby trafić na listę ulubionych zabiegów Polek. Po zastosowaniu cera jest rozświetlona, staje się jedwabista, promienna i miękka. Przy wykonywaniu maseczki należy jednak zadbać o dobór wysokiej jakości głównych składników: ryżu, miodu i mleka.

2. Japońska maseczka ryżowa

Ugotuj 2–3 łyżki ryżu do miękkości (włóż surowy ryż do zimnej wody i podgrzewaj, aż zmięknie). Po ugotowaniu odcedź ryż, a wodę odlej do osobnej miski.

Wypłucz ryż i dodaj do niego łyżkę ciepłego mleka. Wymieszaj aż do połączenia składników. Dodaj łyżkę miodu i ponownie wymieszaj.

Oczyść dokładnie skórę twarzy, następnie nałóż na nią grubą warstwę maseczki. Trzymaj na twarzy pół godziny, po czym usuń delikatnie i opłucz twarz wodą, w której gotował się ryż.

Woda, w której gotował się ryż, jest bogata w przeciwutleniacze i ma właściwości pochłaniania promieni ultrafioletowych. Oprócz tego doskonale nawilża skórę. Potrafi także wiązać się z miedzią, spowalnia proces melanogenezy, dzięki czemu ogranicza powstawanie przebarwień na skórze i rozjaśnia te już istniejące.

Wody po ryżu nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż cztery dni. Używaj jej jako toniku lub kremu do twarzy dwa razy dziennie: rano oraz przed pójściem spać. Możesz również zamrozić ją w foremce do lodu i stosować w ramach zabiegów chłodzących oraz masażu twarzy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!