Maślane naleśniki

Naleśniki maślane są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie lub zaspokojenie głodu w okolicach południa czy podwieczorku. Przede wszystkim placki te są słodkim i zdrowszym substytutem batoników czy innych słodkości.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • dodatkowe masło na patelnię.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 167,34 kcal
Białka 6,11 g
Węglowodany 27,49 g
Tłuszcze 5,26 g
Błonnik 0,79 g

Przygotowanie:

W przygotowanym na naleśnikowe ciasto naczyniu wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i sól. Osobno ubij jajka na niemal sztywną pianę i wlej do naczynia, cały czas mieszając. Dodaj maślankę i masło i mieszaj, póki nie powstanie gładka masa. Rozgrzej dobrze patelnię na średnim ogniu i wrzuć kawałeczek masła, rozpuść. Wlej pierwszą część ciasta i smaż. Gdy się zarumieni z wierzchu, przekręć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zdejmij. Możesz podać placek z kwaśną śmietaną lub owocowym jogurtem.

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Komentarz:

Nie należy obawiać się masła w naleśnikach, gdyż jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, posiada dużo naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin. Dzięki zawartości kwasu masłowego sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z masłem

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Naleśniki

Naleśniki z serkiem

Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury i śniadanie gotowe!

Naleśniki

Naleśnik z ziemniaków

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!