Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz” - recenzja

Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki, które razem dają niezwykłą mieszankę – to właśnie takiemu jedzeniu nie możemy się oprzeć. Uwielbiamy czekoladki, ciastka i słodycze, chętnie sięgamy po chipsy, krakersy i dania typu fast food. Dlaczego? To właśnie zasługa trzech składników, które mają wyjątkową moc – potrafią uzależniać.

Michael Moss zamienia się w detektywa i próbuje dotrzeć do sedna problemu, jakim obecnie jest epidemia otyłości. Dotyczy to już nie tylko krajów takich jak Stany Zjednoczone, czy Wielka Brytania, ale również mniejszych i mniej zamożnych, w których branża fast-food ma się świetnie. Pisarz dociera do fabryk i właścicieli koncernów, aby dowiedzieć się, co się kryje w niezdrowym jedzeniu i sprawdzić, dlaczego tak trudno mu się oprzeć. Odkrywa, że producenci nieustannie pracują nad znalezieniem idealnych proporcji pomiędzy cukrem, solą i tłuszczem. Wszystko po to, by produkty były atrakcyjne, sprawiały przyjemność podczas jedzenia i stale gościły w naszych domach.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Książka odkrywa prawdę nie tylko o żywności, ale też o współczesnym społeczeństwie. Tradycja rodzinnych obiadów zostaje zastąpione przez wycieczki do restauracji szybkiej obsługi. Jemy byle co, byle gdzie i byle szybciej. Najważniejszym aspektem staje się nie to, jakich wartości odżywczych dostarcza żywność, ale to, czy daje natychmiastową satysfakcję i wywołuje uczucie przyjemności.

Michael Moss podzielił książkę na trzy części – każda dotyczy innego „uzależniającego” składnika. Należy docenić wysiłek włożony w powstanie tej pozycji – pisarz przeprowadził tysiące wywiadów, dotarł do danych i statystyk, porozmawiał z ludźmi bezpośrednio związanymi z przemysłem żywieniowym – zarówno tymi na wysokich pozycjach, którzy decydują o tym, co trafia na rynek, jak i specjalistami od marketingu czy reklamy. Szczególnie ciekawe są rozmowy z naukowcami, którzy w laboratoriach wciąż pracują nad nowymi formułami produktów, tak by jak najlepiej trafiały w nasze kubki smakowe. Badania czasem trwają latami, zanim na sklepowych półkach pojawi się finalny produkt.

„Cukier, sól i tłuszcz” powinni przeczytać wszyscy, którzy sądzą, że są odporni na sztuczki producentów żywności. Szybko okaże się bowiem, że rzeczywistość jest zupełnie inna. W dzisiejszych czasach to wielkie firmy produkujące żywność dyktują, co jemy. W dodatku potrafią sprawić, że będziemy jeść tego coraz więcej i wciąż będziemy mieć apetyt na więcej. Moss dociera do wnętrza przemysłu, który zajmuje się czymś więcej niż produkcją żywności. Te korporacje sterują naszymi preferencjami, a ostatecznie wyborami podczas zakupów. Jeśli sądzicie, że sami decydujecie o tym, co trafia do waszych koszyków, jesteście w błędzie.

"Cukier, sól, tłuszcz"

"Cukier, sól, tłuszcz"

Dlaczego tak łatwo uzależnić się od słodyczy? Co sprawia, że chętnie sięgamy po gotowe produkty do jedzenia? Jak restauracje typu fast-food zachęcają nas do odwiedzin?

Micheal Moss w książce „Cukier, sól, tłuszcz” odkrywa tajemnice producentów żywności, którzy rządzą naszymi upodobaniami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.