Miecznik z mango

Całe danie jest ciekawe w wyglądzie i oryginalne w smaku. Ten charakter nadają potrawie mango, miecznik i ostry smak chili. Połączenie owoców i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • 300 g fileta z miecznika,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 posiekana czerwona papryczka chili,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 1 mango,
  • 1 ogórek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry,
  • 3 łyżki posiekanych liści mięty.
Ryba z owocami

Ryba nie musi pojawiać się tylko i wyłącznie w towarzystwie klasycznych dodatków czy sosów. Można także spróbować połączenia z tropikalnym owocem, jakim...

Przygotowanie:

Filet z ryby włóż do marynaty z soku cytrynowego, kolendry, zielonej papryczki i zielonej cebulki. Odstaw na pół godziny. Na patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek, czerwoną papryczkę i oliwę, dodaj sól i po paru minutach ugotowany makaron. Odstaw na bok. W większym naczyniu wymieszaj mango, ogórka, czerwoną paprykę, kolendrę i miętę. Wszystko skrop sosem z 80 ml soku z cytryny, 2 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek słodkiego sosu chili, 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki imbiru. Mięso wyjmij z marynaty i usmaż. Połóż kawałek ryby na talerzu, obok makaron i surówkę.

Komentarz:

Jeśli ktoś chce poprawić swoją kondycję fizyczną – zarówno wydolność organizmu, jak i stan kości, oczu, stawów czy skóry – powinien skusić się na danie z rybą i mango. Może na pierwszy rzut oka połączenie wydaje się nie do pogodzenia, ale wystarczy spróbować, a wszystko staje się jasne!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 621,3 kcal
Białka 39,1 g
Tłuszcze 13,6 g
Cholesterol 114,0 mg
Węglowodany 89,9 g
Błonnik 5,7 g
Witamina C 159,1 mg
Witamina A 649,2 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba (...) kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól, pieprz...

Ryby

Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka (...) cytryny. Na koniec posyp jeszcze kolendrą i wsadź do piekarnika na 30 minut. Komentarz: Zapiekana...