Miecznik z mango

Całe danie jest ciekawe w wyglądzie i oryginalne w smaku. Ten charakter nadają potrawie mango, miecznik i ostry smak chili. Połączenie owoców i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym.

Składniki:

  • 300 g fileta z miecznika,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 posiekana czerwona papryczka chili,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 1 mango,
  • 1 ogórek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry,
  • 3 łyżki posiekanych liści mięty.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Ryba z owocami
Ryba z owocami

Ryba nie musi pojawiać się tylko i wyłącznie w towarzystwie klasycznych dodatków czy sosów. Można także...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Filet z ryby włóż do marynaty z soku cytrynowego, kolendry, zielonej papryczki i zielonej cebulki. Odstaw na pół godziny. Na patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek, czerwoną papryczkę i oliwę, dodaj sól i po paru minutach ugotowany makaron. Odstaw na bok. W większym naczyniu wymieszaj mango, ogórka, czerwoną paprykę, kolendrę i miętę. Wszystko skrop sosem z 80 ml soku z cytryny, 2 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek słodkiego sosu chili, 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki imbiru. Mięso wyjmij z marynaty i usmaż. Połóż kawałek ryby na talerzu, obok makaron i surówkę.

Komentarz:

Jeśli ktoś chce poprawić swoją kondycję fizyczną – zarówno wydolność organizmu, jak i stan kości, oczu, stawów czy skóry – powinien skusić się na danie z rybą i mango. Może na pierwszy rzut oka połączenie wydaje się nie do pogodzenia, ale wystarczy spróbować, a wszystko staje się jasne!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 621,3 kcal
Białka 39,1 g
Tłuszcze 13,6 g
Cholesterol 114,0 mg
Węglowodany 89,9 g
Błonnik 5,7 g
Witamina C 159,1 mg
Witamina A 649,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!