Mięso z antybiotykami znika z popularnych restauracji

Sieci restauracji nie stosują się do zaleceń i nadal używają do produkcji swoich dań mięsa zwierząt, które przyjmowały antybiotyki – wynika z raportu Unii Konsumentow ze Stanów Zjednoczonych. Proceder jest dość niebezpieczny, ponieważ może grozić ogólną antybiotykooporonością. A to może prowadzić do braku możliwości leczenia groźnych chorób.

1. Niebezpieczne antybiotyki

Bezpodstawne podawanie antybiotyków zwierzętom jest w Polsce zakazane. Te leki mogą przyjmować tylko chore zwierzęta. Zanim ich mięso trafi na półki sklepowe muszą one przejść okres kwarantanny.

 

Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia i inne agencje zdrowia publicznego na całym świecie otwarcie przyznają, że z roku na rok, w wyniku antybiotykooporności umiera coraz więcej osób. W 2015 roku, w skali śwatowej, było to ok. 500 000 osób. WHO prognozuje, że w 2050 z powodu zakażeń szpitalnych opornymi na leczenie antybiotykami bakteriami umrze nawet 10 mln osób.

2. Jak zapobiec antybiotykooporności?

Ograniczenie stosowania antybiotyków w mięsie postulują takie instytucje jak Unia Konsumentów, Centrum Zdrowej Żywności czy organizacja Przyjaciele dla Ziemi, które postanowiły połączyć siły i opracować raport dotyczący polityki żywieniowej, jaką prowadzą największe sieci restauracji, dostępne także w Polsce.

To już drugi taki dokument – pierwszy powstał rok temu i nie przedstawiał restauracji sprzedających fast food w jasnym świetle. Okazało się wtedy, że większość z analizowanych firm korzysta z mięsa zwierząt karmionych antybiotykami, a sama polityka żywieniowa była nieprzejrzysta – ocenili autorzy raportu.

3. Raport 2016

W tegorocznym badaniach udział wzięło kilkadziesiąt firm. Autorzy analizowali politykę żywieniową, dostępność do informacji o pochodzeniu mięsa wykorzystywanego do produkcji dań, proces przygotowywania potraw. Całość oceniano w wpunktach, maksymalnie można było uzyskać ich 100. Co się okazało?

Spora część sieciówek wzięła sobie do serca zalecenia specjalistów i poprawiła swoją politykę dotyczącą bezpieczeństwa mięsa, szczególnie mowa tutaj o drobiu. Autorzy raportu podkreślają jednak, że w przypadku mięsa wieprzewgo i wołowego – nadal zrobiono niewiele. A polityka niektórych firm nie zmieniła się wcale.

O jakich sieciówkach mowa? Na trzecim miejscu, czyli w czołówce restauracji eliminujących antybiotyki z używanego przez siebie mięsa jest SUBWAY – popularna restauracja, dostępna także w Polsce. Kupimy w niej przygotowywane zgodnie z pomysłem klienta kanapki, ale także sałatki i desery. SUBWAY otrzymał 74 punkty.

Na piątym miejscu – prawdopodobnie najpopularniejszy w Polsce – MC Donald, na ósmym – Pizza Hut. Najniższe noty otrzymali Papa John's, KFC oraz Starbucks Cofee.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy