Mięso z probówki - przyszłość żywienia

Mięso występuje od wieków w diecie niemal każdego człowieka. Obecny trend na wegetarianizm zmienił dotychczasowe nawyki żywieniowe, ale i tak rocznie na świecie spożywa się go ok. 300 milionów ton. To powoduje wiele negatywnych konsekwencji dla całej ludzkości - walczymy z nagromadzeniem się gazów cieplarnianych, chorobami odzwierzęcymi czy ze wzmożonym poszukiwaniem kolejnych terenów pod pastwiska.

Istnieje jednak możliwość produkcji mięsa z komórek macierzystych. Eksperci twierdzą, że białko zwierzęce z probówki to przyszłość.

10 urodowych trików, które musisz znać

Ile mięsa je człowiek?

Na świecie żyje 7,3 mld ludzi, a wzrost konsumpcyjnego stylu życia osłabił znacząco zasoby żywieniowe. Statystyki mówią, że rocznie na całym świecie spożywa się ok. 300 milionów ton mięsa, a do 2050 roku liczba ta przekroczy 500 milionów ton. Konsumenci najczęściej wybierają wieprzowinę oraz drób.

Z danych z 2012 roku wynika, że Polacy zjadają średnio ok. 71 kilogramów mięsa rocznie. To o 4 kg mniej niż w 2011 roku i może mieć to związek ze wzrostem mody na wegetarianizm.

Wpływ produkcji mięsa na klimat

Produkcja mięsa obciąża środowisko. Hodowla bydła, drobiu oraz trzody chlewnej ma miejsce na 1/3 nieoblodzonych lądów ziemskich.

W związku z tym wpływa ona znacząco na klimat, m.in. poprzez tworzenie gazów cieplarnianych. Potrzeba hodowli to także wzmożona produkcja paszy.

Duża ilość zwierząt znajdujących się w jednym miejscu może powodować rozprzestrzenianie się wielu chorób. W tym celu rolnicy dodają do ich pożywienia suplementy diety oraz inne środki hamujące rozwój infekcji i schorzeń. Łączy się to z dużym nakładem finansowym. Kosztowne jest także zużycie wody i energii cieplnej, które zapewniają zwierzętom optymalny rozwój.

Alternatywa dla mięsa

Trendy żywieniowe wskazują na konieczność zmian w produkcji mięsnej. Mogą w tym pomóc jedynie nowoczesne technologie i odważne rozwiązania. Okazuje się, że wysokiej jakości białko zwierzęce można otrzymywać nie tylko metodą tradycyjną.

Łączy się to z wieloma zaletami:

  • zmniejszonym zapotrzebowaniem na tereny hodowlane oraz wodę,
  • zmniejszoną emisją gazów, m.in.  metanu i dwutlenku węgla,
  • zmniejszonym zapotrzebowaniem na energię,
  • redukcją chorób i infekcji hodowlanych.

Dla wegetarian byłoby to także rozwiązanie problemów etycznych dot. jedzenia mięsa.

Mięso z probówki?

Trwają badania nad stworzeniem hodowli mięsa i skór zwierzęcych z zapłodnienia pozaustrojowego „in-vitro. Nowa metoda jest etyczna, bezpieczna i bardziej ekonomiczna. Nie wymaga również pozyskiwania terenów z dobrymi warunkami środowiskowymi. Jej zaletą jest także fakt, że dzięki „in-vitro” smak oraz wartości odżywcze mogą być zmieniane w zależności od potrzeby.

Niedawno odkryto metodę tworzenia komórek zwierzęcych, które nie pochodzą od jednego zwierzęcia, a od kilku różnych. Dzięki temu z komórek macierzystych krowy można zrekonstruować niemal wszystkie inne narządy zwierzęce.

Komórki umieszczone na specjalnej pożywce zaczynają się samoistnie rozmnażać poprzez szereg procesów technologicznych, takich jak np. działanie impulsów elektrycznych. Dzięki temu powstaje tkanka mięśniowa przypominająca mięso.

W przemyśle spożywczym najważniejszy jest proces odtwarzania mięśni szkieletowych, ponieważ to właśnie one są najczęściej jedzone przez ludzi. Mięśnie szkieletowe to nic innego jak szynka, łopatka czy schab. Podroby typu wątroba, płuca czy nerki spożywa się zdecydowanie rzadziej.

Nowoczesny proces odbywa się na razie tylko w warunkach laboratoryjnych. Naukowcy poszukują nowych czynników, dzięki którym hodowla będzie mogła być przeniesiona do przemysłu. W obecnym stanie nie jest bowiem opłacalna, ale eksperci podkreślają, że mają wiele pomysłów żeby to zmienić.

Drukarki 3D

Naukowcy poszukują również połączeń pomiędzy drukiem 3D a produkcją mięsa. Metoda ta proponuje tworzenie produktów ze skóry bez zbędnych skrawków. W ten sposób pozostałości nie trzeba usuwać, co wiązałoby się z kolejnymi kosztami.

Warto pamiętać, że hodowanie mięsa z probówki lub jego drukowanie nie ma żadnego związku z genetycznie modyfikowanymi zamiennikami zwykłego mięsa. Najważniejszym celem nowych metod jest ochrona zwierząt, środowiska oraz oszczędność.

Pierwszy hamburger z probówki

W 2013 roku dr Mark Post - badacz i biotechnolog z Uniwersytetu w Maastricht, dokonał degustacji hamburgera stworzonego z wołowiny z komórek macierzystych. Składał się on z ok. 20 tys. pasków beztłuszczowej tkanki mięśniowej wytworzonej sztucznie. Według doktora Posta, "kotlet in-vitro" smakiem przypomina prawdziwego hamburgera. Miejmy nadzieję, że niedługo wszyscy będziemy się mogli o tym przekonać.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Uroda
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

zaskórniki

~malenstwo22 • ostatni post 3 tygodnie temu

2

Pomocni lekarze

Artykuły Uroda
Uroda

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Różowa narzutka Stworzenie oryginalnej stylizacji wymaga od nas przede wszystkim pomysłowości. Czasem nie wystarczy umiejętne połączenie kolorów czy dobranie dodatków, ale trzeba pójść krok dalej i „zmiksować" różne style - Magdalena Pietras. Dziś...

Uroda

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Niedoceniany skarb Leczy podrażnienia skóry, sprawia że kawa smakuje lepiej, może też czyścić garnki. O czym mowa? O skorupce jaja kurzego. Jak się okazuje jest ona bardzo niedoceniana. A niesłusznie, zawiera bowiem wszystkie mikro i makroelementy. Przeczytaj,...

Uroda

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

Mniejszy stres Badania wykazały, że kontakt z naturą obniża poziom stresu już w ciągu 5 minut. Ucieczka od betonowej dżungli i frustrującej technologii to zasłużona okazja do relaksu i odstresowania. Więcej szczęścia Otaczanie się zielenią sprawia, że...

Uroda

Sprawdź, czy wiesz jak prawidłowo używać zalotki

Sprawdź, czy wiesz jak prawidłowo używać zalotki

Zalotka, a piękne rzęsy Za pomocą zalotki możesz znacząco poprawić wygląd rzęs i nadać im efekt fantastycznego podkręcenia. Niemniej jednak, nieodpowiednie jej użycie może wręcz zaszkodzić rzęsom. Dowiedz się, w jaki sposób poprawnie używać zalotki i...

Uroda

Materiały, które mogą podrażniać wrażliwą skórę

Materiały, które mogą podrażniać wrażliwą skórę

Materiały powodują podrażnienia Materiały, które podrażniają wrażliwą skórę mogą różnić się w przypadku różnych osób, ale istnieje kilka ich rodzajów, które częściej sprawiają problemy osobom z delikatną skórą. Jeśli masz problem z podrażnieniami, wystarczy...

Uroda

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Niezwykła moc cytryny Wiele osób kocha doskonały smak lemoniady cytrynowej czy rozmaite potrawy wzbogacone nutą cytrynową. Warto wiedzieć, że ten owoc odnalazł również szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Zastanawiasz się, jakie? Tonik nawilżający...

Uroda

9 dziwacznych sekretów piękna hollywoodzkich gwiazd

9 dziwacznych sekretów piękna hollywoodzkich gwiazd

Tajemnica piękna Niemal wszystkie gwiazdy mogą się poszczycić nieskazitelnym i pięknym wyglądem. W pewnym stopniu jest to wynik pracy sztabu specjalistów. Niemniej jednak celebryci często korzystają z mało popularnych sposobów umożliwiających zachowanie...

Uroda

Jak działa rybi kolagen?

Jak działa rybi kolagen?

Rybi kolagen - białko nie tylko na zmarszczki Chociaż kolagen występuje w wielu produktach, ten pochodzący od ryb jest jego najlepszym źródłem. Jest on o 1,5 razy lepiej wchłanialny od tego występującego w innych zwierzętach, np. w świniach. Posiada mniejszą...

Uroda

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Urodowe wpadki Która z nas nie lubi wyglądać pięknie? Spierzchnięte usta, szminka rozmazana jak u Jockera czy oczy pandy z pewnością nam tego nie ułatwiają. Jak to się dzieje, że wychodząc z domu, wyglądamy nieskazitelnie, a już po dwóch godzinach na...

Uroda

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Popraw postawę ciała Z wiekiem zaczynamy się nieco garbić, a postawa wiele mówi o wieku człowieka. Prawidłowa postawa nie tylko sprawia, że wyglądasz młodziej i szczuplej oraz dodaje kilka centymetrów wzrostu, ale także wpływa pozytywnie na zdrowie pleców....