Trwa ładowanie...

Mikstura wzmacniająca na wiosnę

Mikstura wzmacniająca na wiosnę
Mikstura wzmacniająca na wiosnę

Podnosi odporność, szczególnie na wiosnę i chroni przed chorobami krążenia. Jest źródłem wielu cennych substancji. Poznaj właściwości zdrowej i prostej mikstury z miodem, pyłkiem kwiatowym i pestkami moreli.

By przyrządzić wzmacniającą miksturę potrzebujemy pół kilograma cytryn, 2 pestki moreli, 10 dkg świeżego pyłku kwiatowego i pół kilograma miodu. Cytryny po umyciu drobno kroimy, najlepiej je zetrzeć i wkładamy do słoja. Następnie dodajemy zmielone pestki moreli, wsypujemy pyłek kwiatowy i wlewamy miód. Całość mieszamy.

Pijemy dwa razy dziennie, jedną łyżkę, rano i wieczorem, najlepiej przed posiłkiem.

To musisz wiedzieć:

1. Usuwa toksyny i wzmacnia odporność

Zobacz film: "Jedzenie na lepszą odporność"

Mikstura ze względu na cenne składniki zalecana jest w stanach obniżonej odporności. Szczególnie w czasie przesilenia wiosennego. Nie tylko wzmocni układ immunologiczny, ale doda po zimie energii. „Lek” poprawi pracę serca i zapobiegnie chorobom krążenia.

Wywar z miodu, pyłku i cytryny oczyszcza także organizm z toksyn, usprawnia wątrobę i nerki. Mikstura korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

To musisz wiedzieć:

2. Pestki moreli

Jednym ze składników mikstury są pestki moreli, którym przypisuje się działanie antyrakowe. To doskonałe źródło witaminy B 17 zwaną amigdaliną. Ten naturalny związek chemiczny występuje w nasionach wielu roślin i owocach, m.in. w wiśniach, czereśniach czy brzoskwiniach. Przez niektórych uważana jest za niekonwencjonalny lek na raka. Dietetycy oraz lekarze nie zalecają jednak leczenia pestkami owoców na własną rękę.

Przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka dla osoby dorosłej to 1-2 gorzkie pestki. Witamina B 17 razem z innymi witaminami, A i C oraz E, eliminują szkodliwe substancje z organizmu, oczyszczając wątrobę.

11 naturalnych metod na zwiększenie odporności
11 naturalnych metod na zwiększenie odporności [11 zdjęć]

Organizm człowieka jest stale narażony na ataki wirusów i bakterii. Różnice w częstotliwości zachorowań

zobacz galerię

3. Cudowny pyłek kwiatowy

Z kolei pyłek kwiatowy zawarty w miskturze to bardzo cenne źródło wielu substancji odżywczych. Jest źródłem wapnia, kobaltu, żelaza, magnezu, krzemu, miedzi, cynku oraz chromu. Selen w pyłku wspomaga układ odpornościowy, a kobalt czy żelazo są pomocne w leczeniu anemii. Zanim użyjemy pyłku sprawdźmy czy nie jesteśmy uczuleni.

Głównym skłdnikiem mikstury jest miód znany z właściwości antybakteryjnych. Uznawany jest za naturalny antybiotyk. Miodowe mikstury zalecane są osobom, które mają niedobory substancji odżywczych, w stanach osłabienia, po chorobach. Zalet miodu jest wiele. Wzmacnia, koi nerwy i obniża ciśnienie czy leczy rany.

Cytryny, ostatni składnik wywaru, stosowane są w stanach przeziębienia. Znane są także ich właściwości oczyszczające organizm. Cytryna pobudza trawienie. Owoc ten to źródło witamin z grupy B, E. Zawiera potas, magnez i żelazo.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze