Trwa ładowanie...

W jaki sposób działa mikstura z czosnku i miodu spożywana na pusty żołądek?

Mikstura z miodu i cytryny leczy objawy przeziębienia i grypy
Mikstura z miodu i cytryny leczy objawy przeziębienia i grypy (123rf)

Ta mikstura jest stosowana od dziesięcioleci. Czosnek to naturalne lekarstwo, które szybko niszczy bakterie i wirusy wywołujące infekcje - nawet te odporne na działanie antybiotyków. Stosowany wraz z drogocennym miodem wzmocni nasz organizm lepiej niż gotowe środki z apteki. Sprawdź, w jaki sposób przygotować miksturę samodzielnie w domu.

spis treści

1. Właściwości prozdrowotne czosnku

O prozdrowotnych właściwościach czosnku mówiono już w starożytności. Egipcjanie stosowali go, by wzmocnić organizm. Ząbki wykorzystywano również w profilaktyce chorób układu krążenia.

Rzymianie jedli czosnek, by chronić swoją skórę przed ukąszeniami różnych zwierząt. Wiedzieli, że stosowany regularnie wyleczy zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz zniweluje bóle stawów. W Japonii i Chinach spożywano go, by wspomagał trawienie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Czosnek zawiera aktywne związki, które działają lepiej niż antybiotyki
Czosnek zawiera aktywne związki, które działają lepiej niż antybiotyki (123rf)

Obecnie, po wielu badaniach, możemy potwierdzić, że przypuszczenia naszych przodków były trafne. Czosnek to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Zapobiega miażdżycy, zawałom i chorobom niedokrwiennym serca, obniża poziom złego cholesterolu oraz zwalcza nadciśnienie.

Czosnek łagodzi także objawy przeziębienia, leczy zakażenia grzybicze oraz biegunki. Spożywany kilka razy w tygodniu oczyszcza także organizm z toksyn oraz wzmacnia naszą odporność.

Przeczytaj koniecznie

2. Szybka mikstura na wzmocnienie

Najwięcej leczniczych właściwości ma czosnek spożywany na surowo. Gotowanie lub podsmażanie go niszczy bowiem alicynę, czyli aktywny i bakteriobójczy związek chemiczny, który nadaje ząbkom tak charakterystyczny zapach.

Dwa, trzy ząbki czosnku siekamy lub miażdżymy i pozostawiamy je na 15 minut na desce. Taka forma obróbki poprawi ich biodostępność. W ten sposób aktywne związki szybciej zostaną wchłonięte przez organizm. Następnie do zgniecionego czosnku dodajemy łyżkę miodu – znajdujące się w nim związki siarki, łącząc się ze składnikami zawartymi w miodzie, poprawią pracę układu krążenia. Miód to także źródło witamin A, C, tych z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza czy potasu.

Dzięki dodaniu czosnku do miodu, ząbki będą łatwiej trawione. Przygotowaną miksturę jemy codziennie - jedną łyżkę stołową na pusty żołądek przez siedem dni. Po dwutygodniowej przerwie kurację powtarzamy od nowa.

3. Mikstura stosowana na czczo

Czosnek spożywany na czczo jeszcze szybciej niszczy namnażające się bakterie i wirusy. To właśnie zaraz po przebudzeniu bakterie są osłabione, dzięki czemu łatwiej można je zniszczyć. Stosowanie ząbków na czczo pozwoli także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Efektem jest poprawa krążenia i podkręcenie metabolizmu. Czosnek jedzony na śniadanie wzmaga także apetyt oraz przyczynia się do uwalniania serotoniny, co pozytywnie wpływa na nasz nastrój.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze