Miód manuka

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

Polecane wideo:

1. Właściwości miodu manuka


Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

2. Jakie działanie ma miód manuka?

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

3. Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manuka Zastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

4. Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Polecane wideo:

Komentarze (2)
~Polskipszczelarz
~Polskipszczelarz

Ludzie kupujcie tylko Polski miod, i tylko u lokalnych sprawdzonych pszczelarzy,gdzie jest gora 40-60 uli. Wszystkie miody sprowadzone z UE lub z poza UE to badziew i oszukaństwo. A markety szerokim łukiem najlepiej omijac. I nie zapominajcie o pyłku pszczelim- to dopiero zdrowy produkt, warto poczytac

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze).Jakie dobre składniki (...) danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy, żywności typu...

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

słodycze? Na upodobanie do słodkiego smaku jesteśmy niemalże „skazani". Na drodze ewolucji ludzie nauczyli się odróżniać dobre, najczęściej (...) słodkie pokarmy, od tych zepsutych lub szkodliwych, które były w większości gorzkie...

Słodycze

Jak powstrzymać się od jedzenia słodyczy?

będziesz coraz grubsza, zepsujesz sobie zęby i zapracujesz sobie na zawał lub cukrzycę. Dzienna norma słodyczy Cukry proste (...) . Uzależnienie od słodyczy Kiedy...

Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina". Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć na dziesięć osób przyznaje,...

Słodycze

Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików". Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne...

Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady (...) dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa...

Słodycze

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny - jak je rozróżnić?

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny - jak je rozróżnić?

Każdy z nas lubi czekoladę, jedni wolą gorzką, inni - mleczną, a jeszcze inni - taką z dodatkami. Mało jest osób, o ile w ogóle istnieją, które nie darzą czekolady wyjątkowym uczuciem. Niestety na rynku obok wyśmienitych produktów pojawiły się wyroby...