Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Miód manuka

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

1. Właściwości miodu manuka


Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

2. Jakie działanie ma miód manuka?

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

3. Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manuka Zastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

4. Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Guma do żucia

Guma do żucia służy przede wszystkim do odświeżania oddechu. Miętowa, pieprzowa, limonka, imbir, szałwia, pinia, cola - te wszystkie smaki możemy znaleźć w gumach do żucia. Dla każdego znajdzie się odpowiednia. Eksperci twierdzą, że guma do żucia sprzyja...

Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów.

Słodycze

Czekolada poprawia wzrok!

Następnym razem, gdy wsiądziesz do samolotu, poczęstuj pilota kawałkiem czekolady. Dlaczego? Otóż ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza...

Słodycze

Jak zaoszczędzić na zakupach?

(...) zwykle nie są tanie. Słodycze należą do stosunkowo drogich produktów spożywczych, jeśli weźmie się pod uwagę ich znikomą...

Słodycze

Słodycze a dieta

Słodycze, jak każdy wie, kuszą swoim smakiem. Czekoladowe batoniki, lukrowane ciasteczka, nadziewane cukierki - są ... , batonikami, lodami, ciasteczkami. W sklepie postaraj się omijać półki ze słodyczami. Kiedy najdzie cię ochota na słodycze, wykonaj ... warzywa, brązowy ryż, soki warzywne, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze. Pamiętaj, że słodycze spożywane rano lub wieczorem ... czy otyłości, może również skutkować cukrzycą. Słodycze zawierają cukry proste, które szybko wchłaniają się w...

Słodycze

Uzależnienie od czekolady

Uzależnienie od czekolady

(...) i nie stanowi właściwej porcji energii. Owoce zawierają węglowodany złożone i mają o wiele większą wartość odżywczą niż słodycze - są ... na słodycze trudno jest przełamać. Jeśli „łapie" cię apetyt na czekoladę, spróbuj nie myśleć o słodkościach i nie sięgaj po nią.

Słodycze

Najnowsze osiągnięcie naukowców - przeciwzmarszczkowa czekolada

Najnowsze osiągnięcie naukowców - przeciwzmarszczkowa czekolada

Zmarszczki i kalorie to zdecydowanie najwięksi wrogowie każdej kobiety. Z pewnością wiedzieli o tym brytyjscy naukowcy, którzy w ostatnim czasie włożyli wiele wysiłku, by stworzyć produkt, który nie tylko łechta kubki smakowe, nie narażając kobiecej...

Słodycze

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny - jak je rozróżnić?

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny - jak je rozróżnić?

Każdy z nas lubi czekoladę, jedni wolą gorzką, inni - mleczną, a jeszcze inni - taką z dodatkami. Mało jest osób, o ile w ogóle istnieją, które nie darzą czekolady wyjątkowym uczuciem. Niestety na rynku obok wyśmienitych produktów pojawiły się wyroby...

Słodycze

Fakty i mity na temat uzależnienia od czekolady

(...) niepotrzebnie swój organizm do jedzenia słodkości po głównych posiłkach i między nimi i wydaje ci się, że słodycze są niezbędnym ... -2 tygodnie. Wyrzuć wszystkie słodycze, unikaj pokus, a w chwilach słabości zjedz świeży owoc lub np. przygotuj sobie mus...

Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

(...) i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze. Z tego powodu po ciężkim dniu pracy chętnie ... sposobem na poprawę nastroju są słodycze. Po ich zjedzeniu wzrasta w organizmie poziom serotoniny określanej jako hormon szczęścia ... chorobom związanym z wiekiem. Pamiętajmy, że słodycze pomagają osiągnąć stan „chwilowego szczęścia" i mogą poprawić...