Miód manuka

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

Polecane wideo:

1. Właściwości miodu manuka


Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

2. Jakie działanie ma miód manuka?

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

3. Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manuka Zastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

4. Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Komentarze (2)
~Polskipszczelarz
~Polskipszczelarz

Ludzie kupujcie tylko Polski miod, i tylko u lokalnych sprawdzonych pszczelarzy,gdzie jest gora 40-60 uli. Wszystkie miody sprowadzone z UE lub z poza UE to badziew i oszukaństwo. A markety szerokim łukiem najlepiej omijac. I nie zapominajcie o pyłku pszczelim- to dopiero zdrowy produkt, warto poczytac

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze).Jakie dobre składniki (...) danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy, żywności typu...

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

Jedzenie na pocieszenie!

. Badania wykazały bowiem, że słodycze mają takie właściwości. W ich składzie często znajdują się kwasy tłuszczowe, które - jak się okazuje (...) nie tylko nie odbiją się nam na wadze, ale mogą skutecznie rozgonić smutki. Jak słodycze...

Słodycze

Jak zaoszczędzić na zakupach?

impulsu nie kupisz niezdrowych przekąsek, które zwykle nie są tanie. Słodycze należą do stosunkowo drogich produktów spożywczych, jeśli weźmie

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby