Miód manuka - wlaściwości, działanie, zastosowanie

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

Zobacz film: "Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?"

Miód manuka - właściwości Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny

składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

Miód manuka - działanie

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manuka Zastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

Miód manuka - spożycie

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Komentarze (4)
~Polskipszczelarz
~Polskipszczelarz ponad rok temu

Ludzie kupujcie tylko Polski miod, i tylko u lokalnych sprawdzonych pszczelarzy,gdzie jest gora 40-60 uli. Wszystkie miody sprowadzone z UE lub z poza UE to badziew i oszukaństwo. A markety szerokim łukiem najlepiej omijac. I nie zapominajcie o pyłku pszczelim- to dopiero zdrowy produkt, warto poczytac

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

w nas ta ochota na słodycze? Czytajcie dalej. Zobacz też: Sprawdź, co się dzieje z twoją wątrobą, gdy pijesz alkohol Jemy nieregularnie Rano wstajemy (...) na słodycze spowodowana jest nadmiernym wytworzeniem insuliny...

Słodycze

Powody, dla których warto rzucić cukier

Powody, dla których warto rzucić cukier

Cukrowy szok Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy może być on toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być...

Słodycze

Czy jesz za dużo cukru?

Czy jesz za dużo cukru?

na słodycze Zwiększony cholesterol Według badań amerykańskich naukowców, nadmiar cukru może zmniejszyć poziom dobrego cholesterolu, na rzecz tego złego (...) głównie dzieci, które z chęcią sięgają po słodycze. Najbardziej...

Słodycze

Bakalie - dietetyczne słodycze (WIDEO)

Bakalie - dietetyczne słodycze (WIDEO) Odtwórz wideo

Słodycze to przysmak wielu osób, naturalny afrodyzjak, sposób na poprawę samopoczucia. Powszechnie wiadomo, że słodycze spożywane w nadmiarze (...) nam cukru, warto zastąpić słodkiego batonika czy czekoladę bakaliami....

Słodycze

Przekąski dla diabetyków. Czy na pewno są zdrowe?

Przekąski dla diabetyków. Czy na pewno są zdrowe?

Przekąski dla diabetyków Z roku na rok liczba osób z cukrzycą rośnie. Według danych WHO, w 2014 roku na całym świecie żyło 422 mln dorosłych zmagających się z tą chorobą. Dla porównania - ponad 30 lat temu było tylko 108 mln chorujących. Właśnie dlatego...

Słodycze

Czekolada dobra dla serca

Czekolada dobra dla serca

Słodycze dobre dla zdrowia? Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać