Mity na temat grzybów (WIDEO)
Mity o grzybach
Pasjonaci zbierania grzybów dobrze wiedzą, jak wiele mitów krąży wokół tego, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących. Dużo kontrowersji budzi także temat pozbawiania danego gatunku jego właściwości trujących. Prawda jest jednak taka, że zamiast opierać się na niesprawdzonych wskazówkach, które nie mają potwierdzenia w nauce, zdecydowanie lepszym posunięciem jest nieeksperymentowanie z podejrzanymi gatunkami, co do których nie ma się 100 proc. pewności. Sztuka zbierania grzybów musi się bowiem opierać na solidnej wiedzy oraz wieloletniej praktyce.
Jednym z przykładowych mitów jest twierdzenie, że olszówka, czyli krowiak podwinięty, nie jest grzybem trującym, gdyż część grzybiarzy spożywa ten gatunek od dawna i nie zapada na żadne choroby. Inną nieprawdziwą teorią jest także to, że wkładając srebrną łyżeczkę do gotujących się grzybów sprawimy, że stracą one swe właściwości toksyczne. Kolejny mit mówi, że można uczynić jadalnymi piestrzenice kasztanowate, odlewając wodę po ich zagotowaniu się. Te i inne teorie są stale popularne wśród amatorów zbierania grzybów.