Mleczko pszczele pomoże w leczeniu. Badania naukowe potwierdzają niezwykłe właściwości

O prozdrowotnych właściwościach miodu wiadomo już od bardzo dawna. Mniej mówiło się zawsze na temat właściwości mleczka pszczelego. Wielu ekspertów twierdziło, że jest ono równie korzystne dla zdrowia, jak miód. Najnowsze badania naukowców z Włoch i Słowacji potwierdzają tę tezę.

Zobacz film: "Co wiesz o pszczołach?"

1. Co to jest mleczko pszczele?

Na początek warto wyjaśnić krótko, czym jest mleczko pszczele. Jest to wydzielina, którą pszczoły robotnice produkują w swoich gruczołach. Podają ją larwom, aby je odżywiać tuż po narodzinach. Te karmione są mleczkiem tylko w pierwszych 3 dniach życia.

Mleczko pszczele stale podawane jest przyszłym matkom pszczół. O ogromnych jego właściwościach odżywczych świadczy to, że matki pszczół, odżywiane tylko tą wydzieliną, żyją nawet 40 razy dłużej, niż inne pszczoły.

Zobacz także:

Mleczko pszczele zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także witaminy C, D i E, aminokwasy, wapń, żelazo, krzem, fosfor, miedź oraz acetylocholinę, która występuje w naturalnej postaci tylko właśnie w mleczku pszczelim.

2. Badanie właściwości mleczka pszczelego

Mleczka pszczelego używano do tej pory głównie przy leczeniu różnych dolegliwości skórnych oraz przy wspomaganiu leczenia ran. Naukowcy nie tylko dowiedli już skuteczności tej wydzieliny przy tego typu schorzeniach, ale teraz także wyjaśnili, na czym ten polega mechanizm działania mleczka w procesie gojenia.

Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód
Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód [4 zdjęcia]

Niezwykłe właściwości miodu są znane od lat. Chętnie stosujemy go jako bezpieczne lekarstwo na różnego...

zobacz galerię

Badacze z Uniwersytetów w Piemoncie i Bratysławie zrealizowali doświadczenie. W pierwszej kolejności frakcjonowali wydzielinę, a następnie jej poszczególne składniki zbadali na komórkach, które były umieszczone na szkłach laboratoryjnych.

Naukowcom udało się trafić na ślad związku nazwanego defensyną-1. Jest to peptyd, który znajduje się w miodzie i odpowiada za jego prozdrowotne właściwości. Jego główną zaletą jest to, że ma silne działanie przeciwbakteryjne.

Naukowcy dowiedli, że mleczko pszczele, dzięki defensynie-1, świetnie przyczynia się do gojenia ran. Wnioski swoje uzyskali po stosowaniu tej wydzieliny na szczurach, u których defensyna-1 powodowała szybki powrót do zdrowia.

Badacze mają teraz nadzieję, że na bazie tego związku, po jego syntetyzowaniu, uda się opracować lek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.