Moda na jedzenie podrobów może prowadzić do raka

Nowe badania pokazują, że spożywanie mózgu i innych narządów zwierząt może powodować raka.

Podroby mają niepokojąco wysoki poziom substancji chemicznej (kwasu sialowego Neu5Gc), która powoduje nowotwory, a jej stężenie wzrosta w trakcie gotowania.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

Nowy trend, nazywany "od nosa do ogona" (ang. nose-to-tail), został zapoczątkowany w 1990 przez szefa kuchni Fergusa Hendersona, który założył restaurację w Londynie słynącą z podrobów.

Jego pomysł został podchwycony m.in. przez Hugh Fearnley-Whittingstalla, znanego angielskiego kucharza, który otwarcie walczy z marnowaniem żywności.

Jednak chińscy naukowcy zalecają ostrożność, sugerując, że wnętrzności zwierząt mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia tych, którzy regularnie spożywają podroby.

Profesor Frederic Troy II z Uniwersytetu Xiamen w Chinach ostrzega, że choć jego badania przeprowadzono na świniach, mogą mieć zastosowanie do wszystkich zwierząt.

"Byliśmy raczej zaskoczeni, że podroby świń mają tak niepokojąco wysoki poziom Neu5Gc" - powiedział.

Cząsteczka Neu5Gc występuje na powierzchni komórek u większości ssaków, ale nie u ludzi, którzy przyjmują ją jedynie poprzez spożywanie mięsa, narządów i niektórych produktów mlecznych.

Wcześniejsze badania wykazały, że gdy cząsteczka dostanie się do tkanki ludzkiej, układ odpornościowy rozpoznaje ją jako zagrożenie i wytwarza przeciwciała, aby ją zwalczyć.

Regularne spożywanie podrobów powoduje przewlekły stan zapalny, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Neu5Gc został powiązany z nowotworami, a także innymi chorobami sercowo-naczyniowymi i zapalnymi, w tym z niektórymi zakażeniami bakteryjnymi. Ostatnie badania po raz pierwszy potwierdziły znacznie większe ilości Neu5Gc w narządach świń, takich jak śledziona, płuca, serce, nerki i wątroba niż w mięśniach szkieletowych.

"Mimo że nie wiemy, jaka ilość wywołuje odpowiedź immunologiczną, jeśli jesz podroby, jesteś potencjalnie obarczony większym ryzykiem niektórych chorób zapalnych" – powiedział Prof. Troy.

Ryzyko zatrucia Neu5Gc jest szczególnie wysokie w Chinach i innych krajach, gdzie ludzie mają tendencję do spożywania dużych ilości podrobów. W państwach zachodnich, gdzie w ostatnich latach zaobserwowano wzrost spożycia podrobów, coraz więcej znanych kucharzy podkreśla, że każda część zabitego zwierzęcia powinna być spożywana.

Biorąc pod uwagę wyniki tego badania, autorzy nakłaniają ludzi, by byli ostrożni w kwestii wyboru rodzaju spożywanego mięsa.

Czy warto jeść podroby?

Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości, minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi...

Prof. Troy i współpracownicy stwierdzili wpływ wysokiego poziomu innego kwasu sialowego - KDN - na ryzyko raka piersi, szyjki macicy, wątroby, płuc, krtani, jajników i macicy.

Wykazali oni również, że kwas polisialowy Neu5Ac jest odpowiedzialny za rozprzestrzenianie się wielu ludzkich nowotworów.

Obecne badanie ocenia poziom Neu5Ac, Neu5Gc i KDN znajdujących się na końcu łańcuchów cukrowych często przyłączanych do białek w błonach komórkowych. Naukowcy zmierzyli stężenie kwasu sialowego w świńskiej śledzionie, nerkach, płucach, sercu, wątrobie i mięśniach u zwierząt liczących 3, 38 i 180 dni życia.

W stosunku do mięśni szkieletowych, stężenie Neu5Gc we wszystkich narządach, zwłaszcza w sercu, nerkach, śledzionie i płucach, było wysokie. Gotowanie podwyższało poziom kwasu sialowego w większości tkanek i narządów.

Chociaż badanie przeprowadzono na świniach, wyniki mogą dotyczyć również mięsa z narządów innych zwierząt.

"Główne biochemiczne sposoby syntezy i metabolizmu kwasów sialowych są zasadniczo identyczne we wszystkich gatunkach ewolucyjnych od bakterii do mózgu" - dodaje. "W związku z tym, odniesienie naszych badań do innych gatunków ssaków jest zasadniczo możliwe z perspektywy biochemicznej".

Komentarze (25)
~Chemik
~Chemik 11 miesięcy temu

artykuł sponsorowany przez producentów drogich wędlin, których nikt nie kupuje bo woli tanie podroby! pfff, ciekawe czy powiedzą że ich szynka prowansalska zawiera benzopiren równie jeśli nie bardziej rakotwórczy

Odpowiedz
~bzyk
~bzyk 11 miesięcy temu

Jedzenie podrobów może spowodować raka , a jedzenie nafaszerowanego antybiotykami i hormonami wzrostu kurczaka jest zdrowe ? Ja przynajmniej raz w tygodniu pałaszuję wątróbkę , żołądki lub serca i mimo zagrożenia czuję się dobrze .

Odpowiedz
~dxdx
~dxdx 11 miesięcy temu

a co w obecnych czasach można jeść, co nie jest pędzone, szprycowane czy inne? wszystko jest zesrane i odbija się na naszym zdrowiu... czemu nasi dziadkowie tak długo żyli/żyją? bo tego syfu jeść nie musieli.

Odpowiedz
~zniszczony38
~zniszczony38 11 miesięcy temu

Do kkkk: wiem, że jedzą, ale nieliczni :-D A tu mowa, by ludzie jako cała populacja Ziemi nie marnowała jedzenia jedząc dosłownie każdą część ciała zwierzęcia. Zatem dlaczego w zwykłym sklepie nie można kupić jąder lub prącia? xD Powinno to być dostępne tak samo łatwo jak chleb.

Odpowiedz
~zniszczony38
~zniszczony38 11 miesięcy temu

DOBRY ARTUKUŁ, ale nie jadam podrobów, kiedyś rodzice dawali mi wątróbkę. Ale dziwię się, że ludzie jedzą mózgi, płucka i podobne rzeczy. A skoro należy zjadać każdą część ciała zwierzęcia, by nie marnować jedzenia - wg pewnych ludzi, to niech zjadają też jądra i penisy np. kozy. Bóg/owie (kimkolwiek jest lub są) i tak zwierzęta spisał/li na straty, zresztą ludzi też np. mnie, bo nigdy mi w życiu nie pomógł/li. Pozdro

Odpowiedz
~Oczy
~Oczy 11 miesięcy temu

@~dzisiejszyj: Ty bys wszystko chcial podczepic pod "europejskosc", prawda? Tyle, ze te trendy pochodzily najczesciej od "amerykanskich naukowcow" zwiazanych z lobby producentow zywnosci, ktorym wyszlo, ze na margarynie mozna duzo wiecej zarobic, niz na masle. Tacy jak ty jak zwykle: "wina Tuska".

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Zaniepokojenie własną pamięcią Badania kliniczne potwierdzają, że osoby, u których szwankuje pamięć, są podatne na rozwój choroby Alzheimera. Organizm daje w ten spokój sygnał, że coś jest nie tak. Jeżeli zauważymy u siebie taki objaw, nie należy go lekceważyć...

Ciąża i dziecko

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Zagrożenia na siłowni Regularne chodzenie na siłownię kojarzy się głównie ze zdrowiem, jednak może mieć również negatywne skutki. I nie chodzi wcale o zakwasy, zmęczenie i przepocone ubrania, a o poważniejsze przypadłości. Jak się okazuje, w siłowniach...

Ciąża i dziecko

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Pielęgnacja przed pracą Nawet jeśli zostajesz w domu z dziećmi, zadbaj o to, by czuć się i wyglądać dobrze. Nie ma przeciwwskazań, by np. wykonać (...) delikatny makijaż. Jesteś kobietą i masz prawo czuć się wypielęgnowana. Zrzeszone...

Ciąża i dziecko

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Kobieta z dzieckiem na kolanach w 1929 roku Dla większości z nas matka jest najważniejszą osobą na świecie. To ona nosiła nas pod swoim sercem (...) wyglądała codzienność polskich kobiet. Rozpoczynamy w roku 1929. Zdjęcie przedstawia...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...