Przejdź na WP

Muchomor sromotnikowy - charakterystyka, objawy zatrucia

Muchomor sromotnikowy należy do najbardziej trujących grzybów w polskich lasach. Pomimo intensywnej kampanii informacyjnej, każdego roku zatruwa się nim ciągle wiele osób. Muchomor sromotnikowy jest bardzo podobny do popularnej i lubianej przez grzybiarzy kani. Zjedzenie potrawy, do której dodano muchomora sromotnikowego stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.

Zobacz film: "Grzyby: jak ich szukać, żeby znaleźć?"

spis treści

1. Muchomor sromotnikowy – charakterystyka,

Muchomor sromotnikowy przez niektóre osoby nazywany jest także sromotnikiem. Najczęściej występuję w lasach iglastych oraz mieszanych, znacznie rzadziej można go spotkać w lasach iglastych.

Muchomora sromotnikowego można rozpoznać po specyficznym pierścieniu znajdującym się na trzonie zaraz pod płaskim lub lekko wgłębionym kapeluszem oraz pochewce, w której umieszczony jest koniec trzonu. Muchomor sromotnikowy może mieć różne odcienie. Najczęściej spotyka się grzyby o kolorze zielonkawym, białozielonkawym lub szarozielonkawym.

Muchomor sromotnikowy to silnie trujący grzyb. Znajdują się w nim mocne substancje toksyczne takie jak: falotoksyny, amatoksyny oraz wirotoksyny. Niestety ten groźny grzyb jest bardzo często mylony z lubianą przez grzybiarzy za swoje walory smakowe kanią.

Zbierając grzyby i przygotowując z nich potrawy trzeba zachować bardzo dużą ostrożność, ponieważ spożycie muchomora sromotnikowego stanowi bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Muchomor sromotnikowy zawiera silne toksyny, które spożyte nawet w bardzo niewielkiej dawce potrafią poważnie uszkodzić wątrobę i doprowadzić do śmierci.

Wysoka temperatura nie ma wpływu na truciznę zawartą w muchomorze sromotnikowy, więc obróbka cieplna (np. smażenie, gotowanie) nie eliminuje jej z potrawy. Badania wykazały, że największe stężenie niebezpiecznych toksyn zawiera kapelusz sromotnika. Okazuje się, że trucizna zawarta w średniej wielkości muchomorze sromotnikowym zawiera dawkę trucizny mogącą uśmiercić nawet trzy osoby.

Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy
Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy [7 zdjęć]

Trwa sezon na grzyby. Mieszkańcy Polski tłumnie wybierają się na wędrówki do lasu. Nie tylko w celu odprężenia,...

zobacz galerię

2. Muchomor sromotnikowy – występowanie

Muchomor sromotnikowy występuje w lasach liściastych i mieszanych. Może rosnąć pojedynczo lub w grupkach. Najczęściej spotkamy go pod leszczynami, kasztanowcami, grabami, bukami, dębami.

Pojawia się na początku lata i rośnie aż do listopada. Wysyp muchomora sromotnikowego jest większy jesienią niż latem.

3. Muchomor sromotnikowy – jak wygląda?

Muchomor sromotnikowy wyglądem przypomina grzyby jadalne, dlatego warto poznać jego charakterystyczne cechy.

Budowa muchomora sromotnikowego:

  • trzon – osiąga wysokość do 15 cm, jego grubość zazwyczaj wynosi około 2 cm. Nasada zakończona jest bulwą, której średnica wynosi nie więcej niż 4 cm. Na trzonie znajduje się pierścień o żółtawej lub białej barwie. Cały trzon ma białawy kolor o żółto-zielonym odcieniu;
  • kapelusz – dojrzały muchomor posiada rozpostarty kapelusz o średnicy 5-15 cm. Jego skórka jest gładka. Może mieć różne barwy np. szarozieloną, białozielonkawą, brunatnozieloną, a także żółtawą. Skórę z kapelusza można bez problemu ściągnąć;
  • miąższ – ma biały kolor, po przełamaniu nie zmienia swojego odcienia. Zapach u młodych muchomorów sromotnikowych określany jest jako łagodny, u starszych odczuwalny jest zapach ziemniaków;
  • blaszki – białe i gęste. Stare muchomory mają blaszki o żółto-zielonym kolorze.

4. Muchomor sromotnikowy – dlaczego jest trujący?

W muchomorze sromotnikowym znajdują się amatoksyny i fallotoksyny. Po spożyciu ich uszkadzają nerki, wątrobę oraz inne narządy. Nawet długie gotowanie nie jest w stanie zniszczyć obecnych w grzybie toksyn.

5. Muchomor sromotnikowy – objawy zatrucia

Pierwsze objawy zatrucia sromotnikiem pojawiają się zazwyczaj po około ośmiu godzinach od spożycia potrawy z muchomorem sromotnikowym. Jednak w niektórych przypadkach mogą się one pojawić nawet po dobie. Pierwszymi symptomami zatrucia są:

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Po pewnym czasie objawy stają się łagodniejsze i następuje etap pozornej poprawy, który może się utrzymywać od dwunastu do dwudziestu czterech godzin.

Po upływie tego czasu następuje ponowne nasilenie się objawów, pojawia się także żółtaczka w wyniku uszkodzenia wątroby. W przypadku ciężkich zatruć mogą wystąpić krwawienia z przewodu pokarmowego, zaburzenia świadomości chory może nawet zapaść w śpiączkę.

Muchomor sromotnikowy to silnie trujący grzyb
Muchomor sromotnikowy to silnie trujący grzyb (123rf.com)

Po czterech, pięciu dniach pojawiają się zaburzenia krążenia. W tym czasie też dochodzi do uszkodzenia nerek, co objawia się skąpomoczem lub bezmoczem. W przypadku osób w ciężkim stanie oraz tych, którym nie udzielono specjalistycznej pomocy zatrucie prowadzi do śmierci.

6. Muchomor sromotnikowy – podejrzenie zatrucia

Jeśli podejrzewamy zatrucie muchomorem sromotnikowym należy natychmiast wywołać wymioty i udać się do szpitala. Przy zatruciu bardzo dużą rolę odgrywa czas. Im później zostanie podjęte leczenie, tym mniejsze szanse na uratowanie poszkodowanego. Jeśli toksyny przenikną do krwi, uszkodzą wątrobę, nerki oraz inne narządy.

7. Muchomor sromotnikowy – leczenie

W przypadku zatrucia chorzy trafiają do szpitala. Tam badane są resztki jedzenia, popłuczyny lub wymiociny. Pozwala to ustalić czym zatruł się poszkodowany.

Przez okres pierwszych 36 godzin od zatrucia choremu można podawać węgiel leczniczy (aktywowany), który może zneutralizować toksyny. Po tym czasie podawane są preparaty przywracające równowagę organizmu i regenerujące wątrobę.

Jeśli toksyny uszkodzą nerki wymagana jest dializa nerek. Toksyczne substancje zawarte w muchomorze sromotnikowym mogą do tego stopnia uszkodzić wątrobę, że będzie wymagany jej przeszczep.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy