Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Nabiał przyspiesza odchudzanie!

Odpowiednio zbilansowana dieta oraz systematyczne wykonywanie ćwiczeń fizycznych wspomagają walkę z nadwagą bądź otyłością. Stosowanie dodatkowo diety bogatej w nabiał nie tylko zapobiega utracie tkanki mięśniowej, ale zwiększa utratę komórek tłuszczowych z okolic jamy brzusznej.

Rozwój otyłości

Nadwaga i otyłość należą do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Stanowią główny czynnik rozwoju wielu chorób przewlekłych – cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, miażdżycy, zwyrodnień układu kostnego oraz stawów, nowotworów układu pokarmowego, piersi czy też układu rozrodczego. Ponadto są przyczyną bezdechu sennego, a także zaburzeń hormonalnych.

Przyczyny nadwagii otyłości stanowią:

  • nieodpowiednio zbilansowana dieta – nadmierna podaż kalorii,
  • brak lub niska aktywność fizyczna,
  • predyspozycje genetyczne,
  • choroby przewlekłe – niedoczynność tarczycy, choroba Cushinga, nowotwory przysadki,
  • zespół policystycznych jajników,
  • leczenie farmakologiczne – stosowanie leków antykoncepcyjnych, steroidowych leków przeciwzapalnych czy leków uspokajających.

Nieleczona otyłość obniża jakość życia osób chorych, utrudnia samodzielne funkcjonowanie, może się też przyczynić do rozwoju depresji.

W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wyróżnia się dwa typy otyłości – otyłość typu jabłko oraz typu gruszka. Otyłość typu jabłko częściej występuje u mężczyzn oraz u kobiet po okresie menopauzy. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się w okolicy jamy brzusznej. Z kolei otyłość typu gruszka jest charakterystyczna dla kobiet, gdyż tkanka tłuszczowa umiejscowiona jest w obrębie bioder oraz ud.

Wspomaganie odchudzania

Niedawno opublikowane badania wykazały, że równoczesne stosowanie diety, która oparta jest na mleku i jego przetworach oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych zwiększa utratę masy tłuszczowej, nie powodując utraty tkanki mięśniowej. W celu zbadania wpływu mleka i jego przetworów na utratę masy ciała, przeprowadzono eksperyment na 90 kobietach z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczki badania zostały podzielone na 3 grupy, których dieta w trakcie doświadczenia zawierała:

  • wysoką ilość białka oraz dużo produktów pochodzenia mlecznego,
  • odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz normalną ilość produktów mlecznych,
  • odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz niską ilość produktów mlecznych.

Uczestniczki badania spożywały niskotłuszczowe mleko, jogurty naturalne oraz pełnotłusty ser twarogowy. Badanie trwało 16 tygodni – w tym czasie uczestniczki straciły podobną ilość kilogramów. Jednakże naukowcy odkryli, że grupa kobiet, których dieta zawierała wysoką zawartość białka pochodzącego z produktów mlecznych, straciła więcej tkanki tłuszczowej z okolic jamy brzusznej niż kobiety z niską zawartością produktów mlecznych. Ponadto nastąpił wzrost beztłuszczowej masy ciała, podczas gdy w pozostałych grupach odnotowano jej spadek. Proces odchudzania bardzo często nie tylko prowadzi do utraty wagi, której przyczyną jest spadek ilości tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że dieta bogatobiałkowa, zawierająca głównie przetwory mleczne (mleko, jogurty, sery) chroni przed utratą beztłuszczowej masy ciała.

Osoby, które się odchudzają, stosując odpowiednią dietę i ćwiczenia fizyczne, aby ładnie wymodelować swoje ciało powinny spożywać produkty mleczne. Mleko i jego przetwory stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, cynku).

Komentarze (1)
~zona_radka
~zona_radka

Ja odchudzałam siebie i męża i zaczęliśmy od przejścia na ciemne pieczywo zamiast ukochanych przez męża kajzerek i całkowitego wyeliminowania masła na kanapkach. Zamiast tego uzywamy serków takich jak bieluch (ważny jest zdrowy skład). Przez parę miesięcy uczyliśmy się zdrowo jeść i chyba powoli nam już weszły pewne zasady w krew. W kazdym razie czujemy się dobrze a kilogramy powoli ale spadają :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości jajka

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że właściwości jajka są na tyle istotne, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nich zawarte mają...

Nabiał

6 korzyści z picia kefiru

6 korzyści z picia kefiru

Kefir znów powraca do łask. Najpopularniejszy latem, podawany z młodymi ziemniakami i koperkiem, zimny mleczny napój jest bogatym źródłem składników odżywczych i probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Według wielu dietetyków kefir...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja.

Nabiał

Jak zrobić jogurt

Jogurt należy do mlecznych napojów fermentowanych. Zawiera bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit, przeciwdziałają biegunkom oraz chronią przed zaparciami. Przygotowany domowym sposobem jogurt nie zawiera dodatków, barwników...

Nabiał

Tofu dobre również dla mięsożerców?

Tofu dobre również dla mięsożerców?

Pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa nam się na myśl odnośnie tofu to wegetrianizm. Produkt ten najczęściej gości na stołach osób, które na co dzień nie jedzą mięsa. Czy powinni spożywać go również „mięsożercy"? Tofu - czyli co? Tofu to twarożek...

Nabiał

5 sposobów na jogurt grecki

5 sposobów na jogurt grecki

Pomysły na jogurt grecki Jogurt grecki z pewnością na dobre zagościł już w twojej kuchni. Jego gęsta konsystencja pozwala stosować go zamiast tłustej śmietany do zabielania zup i sosów, a także jako dressing do ulubionej sałaty. Zawiera też więcej białka...

Produkty żywnościowe

Nabiał

Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń - pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu...

Opalanie

Co przyspiesza opalanie?

Przyspieszacze do opalania, jak wskazuje nazwa, usprawniają proces brązowienia skóry i pozwalają zdobyć szybką, naturalną opaleniznę w znacznie krótszym czasie. Są one przydatnym k