Nabiał przyspiesza odchudzanie!

Odpowiednio zbilansowana dieta oraz systematyczne wykonywanie ćwiczeń fizycznych wspomagają walkę z nadwagą bądź otyłością. Stosowanie dodatkowo diety bogatej w nabiał nie tylko zapobiega utracie tkanki mięśniowej, ale zwiększa utratę komórek tłuszczowych z okolic jamy brzusznej.

Rozwój otyłości

Nadwaga i otyłość należą do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Stanowią główny czynnik rozwoju wielu chorób przewlekłych – cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, miażdżycy, zwyrodnień układu kostnego oraz stawów, nowotworów układu pokarmowego, piersi czy też układu rozrodczego. Ponadto są przyczyną bezdechu sennego, a także zaburzeń hormonalnych.

Przyczyny nadwagi i otyłości stanowią:

Polecane wideo:

  • nieodpowiednio zbilansowana dieta – nadmierna podaż kalorii,
  • brak lub niska aktywność fizyczna,
  • predyspozycje genetyczne,
  • choroby przewlekłe – niedoczynność tarczycy, choroba Cushinga, nowotwory przysadki,
  • zespół policystycznych jajników,
  • leczenie farmakologiczne – stosowanie leków antykoncepcyjnych, steroidowych leków przeciwzapalnych czy leków uspokajających.

Nieleczona otyłość obniża jakość życia osób chorych, utrudnia samodzielne funkcjonowanie, może się też przyczynić do rozwoju depresji.

W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wyróżnia się dwa typy otyłości – otyłość typu jabłko oraz typu gruszka. Otyłość typu jabłko częściej występuje u mężczyzn oraz u kobiet po okresie menopauzy. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się w okolicy jamy brzusznej. Z kolei otyłość typu gruszka jest charakterystyczna dla kobiet, gdyż tkanka tłuszczowa umiejscowiona jest w obrębie bioder oraz ud.

Wspomaganie odchudzania

Niedawno opublikowane badania wykazały, że równoczesne stosowanie diety, która oparta jest na mleku i jego przetworach oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych zwiększa utratę masy tłuszczowej, nie powodując utraty tkanki mięśniowej. W celu zbadania wpływu mleka i jego przetworów na utratę masy ciała, przeprowadzono eksperyment na 90 kobietach z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczki badania zostały podzielone na 3 grupy, których dieta w trakcie doświadczenia zawierała:

  • wysoką ilość białka oraz dużo produktów pochodzenia mlecznego,
  • odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz normalną ilość produktów mlecznych,
  • odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz niską ilość produktów mlecznych.

Uczestniczki badania spożywały niskotłuszczowe mleko, jogurty naturalne oraz pełnotłusty ser twarogowy. Badanie trwało 16 tygodni – w tym czasie uczestniczki straciły podobną ilość kilogramów. Jednakże naukowcy odkryli, że grupa kobiet, których dieta zawierała wysoką zawartość białka pochodzącego z produktów mlecznych, straciła więcej tkanki tłuszczowej z okolic jamy brzusznej niż kobiety z niską zawartością produktów mlecznych. Ponadto nastąpił wzrost beztłuszczowej masy ciała, podczas gdy w pozostałych grupach odnotowano jej spadek. Proces odchudzania bardzo często nie tylko prowadzi do utraty masy ciała, której przyczyną jest spadek ilości tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że dieta bogatobiałkowa, zawierająca głównie przetwory mleczne (mleko, jogurty, sery) chroni przed utratą beztłuszczowej masy ciała.

Osoby, które się odchudzają, stosując odpowiednią dietę i ćwiczenia fizyczne, aby ładnie wymodelować swoje ciało powinny spożywać produkty mleczne. Mleko i jego przetwory stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, cynku).

Komentarze (5)
~Wera
~Wera

czy nabiał odchudza mam wątpliwość, ale niewątpliwie moja dietetyczka zaleca jedzenie jogurtu naturalnego, kefiru, od czasu do czasu sera żółtego, posiłki z wykorzystaniem serka naturalnego lekkiego Bieluch lub po prostu twarogu.

Odpowiedz
~januszek pastuszek
~januszek pastuszek

Dr Maja Błaszczyszyn, dietetyk, w swoich publikacjach niemalże zakazuje stosowania wszelkich produktów nabiałowych. Stosowanie tychże, powoduje tycie i nie ma nic wspólnego ze stratą kilogramów.

Odpowiedz
~zona_radka
~zona_radka

Ja odchudzałam siebie i męża i zaczęliśmy od przejścia na ciemne pieczywo zamiast ukochanych przez męża kajzerek i całkowitego wyeliminowania masła na kanapkach. Zamiast tego uzywamy serków takich jak bieluch (ważny jest zdrowy skład). Przez parę miesięcy uczyliśmy się zdrowo jeść i chyba powoli nam już weszły pewne zasady w krew. W kazdym razie czujemy się dobrze a kilogramy powoli ale spadają :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Dlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

O tym, że jajka są zdrowe, wiemy od dawna. Jednak w latach 70. ubiegłego wieku pojawiły się badania, które przekonywały, że zawierają zbyt dużo cholesterolu i należy je ograniczyć. Jak jest w rzeczywistości? Warto jeść jajka Światowa Organizacja...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

Tofu dobre również dla mięsożerców?

Tofu dobre również dla mięsożerców?

Pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa nam się na myśl odnośnie tofu to wegetrianizm. Produkt ten najczęściej gości na stołach osób, które na co dzień nie jedzą mięsa. Czy powinni spożywać go również „mięsożercy"? Tofu - czyli co? Tofu...