Nadmiar sodu

Sód jest składnikiem mineralnym niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, odpowiada za stan uwodnienia komórek. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do nadciśnienia tętniczego - choroby cywilizacyjnej, która nieleczona zagraża życiu.

Objawy nadmiaru sodu

Sód w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:

  • reguluje gospodarkę wodną,
  • uwadnia komórki, tkanki,
  • utrzymuje napięcie mięśniowe,
  • uczestniczy w utrzymaniu pobudliwości nerwowej, a tym samym w przekazywaniu impulsów pomiędzy neuronami.

Sód razem z potasem utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi oraz chroni przed utratą wody z organizmu. Nadmiar sodu w organizmie jest przyczyną nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca.

Do charakterystycznych objawów nadmiaru sodu w organizmie należą:

Nadciśnienie tętnicze nieleczone prowadzi do zaburzenia pracy wielu narządów (nerek, serca) oraz wylewu krwi do mózgu. Udar mózgu jest przyczyną niepełnosprawności, niedowładów kończyn oraz paraliżu. Osoby cierpiące z powodu nadmiaru sodu w organizmie powinni stosować odpowiednią dietę, ubogą w jony sodu.

Dieta DASH

Dieta DASH jest zalecana osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Polega ona na wyeliminowaniu z diety pokarmów wysoko przetworzonych takich jak: gotowe dania z torebki (zupy, sosy), przyprawy typu Vegeta, Ziarenka Smaku, Kucharek, kostki rosołowe. Spore ilości sodu znajdują się również w serach żółtych oraz kupnych wędlinach, w szczególności parówkach, pasztetach, kabanosach, szynce.

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Jogurt naturalny 59 Łosoś wędzony 1170
Ser żółty 898 Paluszki 1093
Ser parmezan 1860 Chleb żytni 456
Parówki 889 Sezamki 84
Salceson 803 Marchewka 82
Polędwica sopocka 748 Pomarańcza 3
Kurczak 61 Kasza gryczana 5
Kabanosy z kurczaka 892 Ziemniaki 7
Dorsz świeży 72 Pomidor 6

W badaniach klinicznych dowiedziono, że dieta zawierająca około 6 g soli kuchennej (1 łyżeczka) nie przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Jednakże wiele osób, stosując przyprawy, dosalając dania oraz spożywając słone przekąski (chipsy, słone paluszki, krakersy), dostarcza do organizmu około 10 g soli dziennie.

Dieta bogata w sód i sól kuchenną jest przyczyną wielu zaburzeń metabolicznych, w tym insulinooporności, miażdżycy.

W diecie dla osób z nadmiarem sodu w organizmie zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w potas i magnez, czyli kaszy gryczanej, bananów, pomidorów, orzechów, ryżu brązowego. Stosowanie diety DASH zapobiega nie tylko nadciśnieniu, ale również cukrzycy i miażdżycy.

Polecane wideo:

Składniki mineralne

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post 15 godzin temu

2
Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej jego niedobór występuje po długotrwałym wysiłku, w okresie okołoporodowym i laktacyjnym, menstruacji i rekonwalescencji po chorobie, ale również w okresie...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

Składniki mineralne

Niedobór fosforu

Niedobór fosforu, czyli fosfatemia, prowadzi do zaburzeń pracy wielu narządów, w tym serca i nerek. Fosfor jest makropierwiastkiem budującym kości, dlatego też zaburzenia gospodarki fosforu prowadzą do zmniejszenia gęstości kości, a tym samym do...

Składniki mineralne

Sód w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego niedobór powoduje zaburzenia pracy serca oraz odwodnienie organizmu. Natomiast nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Rola sodu w...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór miedzi

Miedź jest pierwiastkiem występującym w śladowych ilościach w organizmie człowieka. Podstawową rolą miedzi w organizmie jest regulowanie aktywności (kofaktor) wielu enzymów, uczestniczących w procesach warunkujących życie. Niedobór miedzi prowadzi do...