Nadmiar sodu

Sód jest składnikiem mineralnym niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, odpowiada za stan uwodnienia komórek. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do nadciśnienia tętniczego - choroby cywilizacyjnej, która nieleczona zagraża życiu.

1. Objawy nadmiaru sodu

Sód w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:

  • reguluje gospodarkę wodną,
  • uwadnia komórki, tkanki,
  • utrzymuje napięcie mięśniowe,
  • uczestniczy w utrzymaniu pobudliwości nerwowej, a tym samym w przekazywaniu impulsów pomiędzy neuronami.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sód razem z potasem utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi oraz chroni przed utratą wody z organizmu. Nadmiar sodu w organizmie jest przyczyną nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca.

Do charakterystycznych objawów nadmiaru sodu w organizmie należą:

Nadciśnienie tętnicze nieleczone prowadzi do zaburzenia pracy wielu narządów (nerek, serca) oraz wylewu krwi do mózgu. Udar mózgu jest przyczyną niepełnosprawności, niedowładów kończyn oraz paraliżu. Osoby cierpiące z powodu nadmiaru sodu w organizmie powinni stosować odpowiednią dietę, ubogą w jony sodu.

2. Dieta DASH

Dieta DASH jest zalecana osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Polega ona na wyeliminowaniu z diety pokarmów wysoko przetworzonych takich jak: gotowe dania z torebki (zupy, sosy), przyprawy typu Vegeta, Ziarenka Smaku, Kucharek, kostki rosołowe. Spore ilości sodu znajdują się również w serach żółtych oraz kupnych wędlinach, w szczególności parówkach, pasztetach, kabanosach, szynce.

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Jogurt naturalny 59 Łosoś wędzony 1170
Ser żółty 898 Paluszki 1093
Ser parmezan 1860 Chleb żytni 456
Parówki 889 Sezamki 84
Salceson 803 Marchewka 82
Polędwica sopocka 748 Pomarańcza 3
Kurczak 61 Kasza gryczana 5
Kabanosy z kurczaka 892 Ziemniaki 7
Dorsz świeży 72 Pomidor 6

W badaniach klinicznych dowiedziono, że dieta zawierająca około 6 g soli kuchennej (1 łyżeczka) nie przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Jednakże wiele osób, stosując przyprawy, dosalając dania oraz spożywając słone przekąski (chipsy, słone paluszki, krakersy), dostarcza do organizmu około 10 g soli dziennie.

Dieta bogata w sód i sól kuchenną jest przyczyną wielu zaburzeń metabolicznych, w tym insulinooporności, miażdżycy.

W diecie dla osób z nadmiarem sodu w organizmie zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w potas i magnez, czyli kaszy gryczanej, bananów, pomidorów, orzechów, ryżu brązowego. Stosowanie diety DASH zapobiega nie tylko nadciśnieniu, ale również cukrzycy i miażdżycy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!